BI Tools Nieuwsalert | Computer vision is hot

BI Tools Nieuws: computer vision is hot

Geschreven door
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Meesters in het bedenken van exotisch klinkende namen en afkortingen

Softwareontwikkelaars en analisten zijn meesters in het bedenken van nieuwe afkortingen en exotisch klinkende namen voor hun platformen, BI tools, features, plug-ins en add-ons. Wat te denken van NLG, VBD, MOLAP, BIaaS, federated analytics, augmented intelligence, de Prep Conductor, Vizzes en smart analytics? Voor eindgebruikers is het lastig om alle nieuwe aankondigingen op de merites te beoordelen. Met een kritische grondhouding (‘concentreer je op de beloofde functionaliteit’) kom je gelukkig een heel eind. Een kleine bloemlezing van aankondigingen van BI-leveranciers die wij de afgelopen maand tegenkwamen, willen we je niet onthouden.

Op deze plaats zal Passionned Group, uitgever van onder meer de populaire BI & Analytics Guide™, maandelijks een overzicht geven van de in haar ogen belangrijkste nieuwsaankondigingen die de redactie speciaal voor jou verzamelt en duidt. Hieronder volgt aflevering 2 van onze BI Tools Nieuwsalert.

Geautomatiseerde machine learning

Qlik begon het tweede kwartaal pragmatisch door een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met het in Boston gevestigde DataRobot, dat gespecialiseerd is in geautomatiseerde machine learning-modellen. Dankzij het expertsysteem van DataRobot krijgen klanten de mogelijkheid om hun besluitvorming te baseren op voorspellende data binnen analyseworkflows. Gebruikers kunnen hierdoor het hele scala aan data-analyses (historisch, huidig en voorspellend) voortaan direct vanuit Qlik uitvoeren. De samenwerking past binnen de ambities van Qlik op het gebied van augmented intelligence en machine learning.

Massieve parallelle verwerking

Met de Qlik open source extensie en connector kunnen gebruikers data voorbereiden en met sleutelvelden rechtstreeks vanuit Qlik Sense verzenden naar DataRobot. Tevens kunnen zij data uit verschillende tabellen binnen het associatieve datamodel combineren en direct in DataRobot verwerken. Tot slot kunnen ze DataRobot-projecten beheren in Qlik door modellen rechtstreeks naar de Qlik-applicatie te verzenden. Dankzij de integratie zijn voorspellend modelleren en hermodelleren mogelijk in één interface, zodat de gebruiker altijd beschikt over het best mogelijke model voor de analyse. Het DataRobot-platform gebruikt de massieve parallelle verwerkingstechniek (MPP) om duizenden modellen te trainen en te evalueren die onder meer zijn gebaseerd op de programmeertalen R en Python, de Spark MLlib, H2O en andere open source bibliotheken.

Data for Good

SAS toonde afgelopen maand naast haar zakelijke kant ook haar sociale kant. In het kader van de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi leverde de softwareleverancier wereldwijd data analytics voor het goede doel als onderdeel van het zogenoemde ‘Data for Good’-programma. Zo stelde de softwareleverancier haar platform voor Data Management, Artificial Intelligence en Machine Learning beschikbaar aan het lokale organisatiecomité van de spelen. Hiermee konden grote hoeveelheden (big) data over de prestaties, de gezondheid en de locatie van sporters, evenals geografische gegevens over bezoekers en vrijwilligers real-time uit diverse bronnen worden geanalyseerd. Zo kon het comité bijvoorbeeld de locatie en hartslag van de deelnemers in real time meten en indien nodig snel medische hulp beschikbaar stellen.

Data for Good is een duidelijke trend: toon niet alleen je zakelijke kant, maar laat ook je sociale bewogenheid zien

Ook werd de data gebruikt voor medisch onderzoek om nieuwe inzichten in gedrag te krijgen dat kan bijdragen aan de verbetering van de sociale integratie van mensen met een verstandelijke beperking. Tevens stond een internationaal team van vrijwillige data scientists stand-by. De Special Olympics World Games 2019 was met 7.500 atleten en 3.000 coaches uit ruim 190 landen het grootste sportevenement ter wereld voor mensen met een verstandelijke beperking.

Computer vision neemt hoge vlucht

Na de spelen was het weer snel back to business. Dat SAS diepe zakken heeft, blijkt onder meer uit het feit dat de onderneming de komende drie jaar 1 miljard dollar gaat investeren in kunstmatige intelligentie. Het geld wordt besteed aan software-innovatie, onderwijs, aanbod van expert services en meer. Hiermee bouwt de softwareleverancier volgens eigen zeggen voort op de sterke basis die het al in AI heeft, waaronder advanced analytics, machine learning, deep learning, natural language processing (NLP) en computer vision. Vooral computer vision is momenteel hot.

In het kielzog van de mega-investering in AI maakte SAS bekend dat het gaat samenwerken met de Amerikaanse producent van chips en grafische kaarten NVIDIA. De twee bedrijven gaan nauw samenwerken op het gebied van machine learning, computer vision en Natural Language Processing (NLP). De GPU’s en de zogenoemde CUDA-X AI acceleration libraries van NVIDIA bieden ondersteuning voor de kerncomponenten van de AI-oplossingen van SAS.

Datagedreven voetbal

SciSports, een Nederlandse startup op het gebied van sport analytics, past computer vision van SAS al toe op data streaming van voetbalwedstrijden. De software draait op NVIDIA GPU’s en levert in-game inzichten aan coaches en (interim) managers. Door deze en andere data vast te leggen en te analyseren, kunnen voetbalclubs veel aspecten van het spel verbeteren, zoals de in-game strategie, scouten van spelers en de ervaring van fans. Maar ook in andere sectoren neemt computer vision een hoge vlucht. Met behulp van de AI-oplossingen kunnen zorgverleners op termijn bijvoorbeeld gebruikmaken van objectherkenning om een onderscheid te maken tussen goedaardige en kwaadaardige kankercellen. Fabrikanten kunnen defecten of fouten signaleren tijdens het productieproces en financiële instellingen zouden miljarden euro’s en dollars kunnen besparen met fraudedetectie.

Op zoek naar een holistisch beeld

Het Australische Yellowfin kondigt de release van Yellowfin 8.0.1 aan. De nieuwe release biedt volgens het bedrijf aanzienlijke verbeteringen in bruikbaarheid, prestaties en beheer voor klanten en partners, zodat ze sneller en veiliger inzichten kunnen beheren en ernaar kunnen handelen. Yellowfin Signals is verbeterd met de toevoeging van Signal Actions. Deze zorgen volgens de softwareleverancier voor een betere governance van de geautomatiseerde inzichten die met Yellowfin Signals worden gegenereerd. Deze stellen gebruikers in staat ​​een eigenaar aan een signaal toe te kennen en het signaal aan iemand toe te wijzen die vervolgens geacht wordt hierop actie te ondernemen. Tot slot kunnen gebruikers het signaal delen met anderen voor analysedoeleinden.

Automatische kleurcoderingen

Yellowfin heeft ook automatische kleurcoderingen aan de signalen toegevoegd, zodat deze gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd als positieve of negatieve veranderingen voor de business. Dit betekent dat bijvoorbeeld een vermindering van klantverloop zou worden geïdentificeerd als een positieve verandering met blauwe, in plaats van oranje, kleurcodering. De meest opvallende toevoeging aan Yellowfin Stories is een nieuw plugin raamwerk dat integratie met andere platforms mogelijk maakt, inclusief het inbedden van live en interactieve rapporten vanuit Qlik, Tableau en Microsoft Power BI. Hierdoor kunnen organisaties een verhaal vertellen over data die zich in verschillende BI- en analysetools bevinden. Zo ontstaat een meer holistisch inzicht in het bedrijf.

Een andere nieuwe functionaliteit is de mogelijkheid om vanuit een verhaal rapporten te maken en te bewerken, zodat de gebruikersworkflow volledig is geïntegreerd. Gebruikers kunnen de belangrijkste veranderingen raadplegen in de Patch and Release notes binnen de gebruikerscommunity of de video-demo bekijken.

Het ultieme data-platform?

Het Amerikaanse TIBCO Software, sinds 2014 eigenaar van Jaspersoft en sinds 2017 van Spotfire, kondigt nu de overname aan van SnappyData aan. Het in Portland, Oregon gevestigde SnappyData is een startup die in 2016 is opgericht. Het bedrijf biedt een zogenoemd high-performance in-memory data-platform aan, dat is gebaseerd op Apache Spark, een “engine” voor de verwerking van big data. TIBCO Software is voornemens om het eigen zogenoemde Connected Intelligence-platform aan te vullen en te verweven met het data-platform van SnappyData. Zo zou het ultieme data-platform moeten ontstaan.

Het doel is om de analytics, data science, streaming en data management ten behoeve van klanten hiermee op een hoger plan te tillen. Gunstigere intervals voor data-verversing, snellere query-tijden en een hogere productiviteit zijn in dit verband slechts enkele voordelen die de softwareleverancier aan haar klanten belooft. De softwareleverancier claimt verder dat door de combinatie van de platforms overall een prestatieverhoging met een factor twintig (!) wordt gerealiseerd ten opzichte van zogenoemde native Apache Spark-implementaties.

Voorspellen afwijkende patronen

Het ‘ultieme data-platform’ is volgens beide partijen bij uitstek geschikt voor het realtime leveren van inzichten, het voorspellen van onderhoud en het ontdekken van afwijkende patronen, enzovoorts. Use cases liggen er met name op het terrein van het Internet of Things (voorbeelden) en in verticale markten als fabricage, financiële dienstverlening en telecom. Volgens TIBCO maakt de overname het bedrijf volledig compatibel met het open source Apache Spark-ecosysteem waaraan zij zich committeert. Een overnamesom is niet bekendgemaakt.

Zoeken net zoals bij Google

Tot slot kondigt ThoughtSpot, specialist in zoekopdrachten en AI-gedreven analytics, een partnership aan met Alteryx, aanbieder van een end-to-end data science & analytics platform. Beide partners hebben de ambitie om de volledig data-pijplijn, van datapreparatie tot en met het genereren van inzichten, voor business eindgebruikers te vereenvoudigen. Hiervoor zijn speciale tools ontwikkeld die Alteryx-gebruikers in staat stelt om zogenoemde native ThoughtSpot Bulk Loader connecties en ThoughtSpot TQL statements direct in hun workflow op te nemen. Door de tijdwinst die ontstaat dankzij een snelle parallelle “data-lader” kunnen eindgebruikers eerder gaan graven in de automatisch gegenereerde inzichten. Bovendien kunnen ze AI- en machine learning-modellen bouwen binnen een zogenoemde programmeervriendelijke of “code free” omgeving.

Volgens de partners kan elke gebruiker, ongeacht zijn technische vaardigheden, gemakkelijk analytisch inzichten verwerven door op basis van “natuurlijke taal” eenvoudig zijn vraag in te spreken of in te voeren. Hij of zij krijgt vervolgens binnen enkele seconden antwoord. De beleving en responssnelheid zouden vergelijkbaar zijn met een zoekopdracht die je in de zoekmachine van Google invoert. ThoughtSpot is naast Microsoft, Qlik en Tableau onlangs uitgeroepen tot leider in het 2019 Gartner Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms.

Meer informatie

Passionned Group is uitgever van Business Intelligence & Analytics Guide™. Dit is een 100% leveranciersonafhankelijk vergelijkingsapp en marktanalyse. Met deze guide krijg je direct inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van de diverse oplossingen en leveranciers. Je bespaart kostbare tijd en krijgt direct inzicht in het platform dat het beste past bij jouw bedrijf en situatie. Dit onderzoek is een must voor de moderne consultant Business Intelligence.

BI Tools Nieuwsalert ✦ Computer vision is hot
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met Business Intelligence & Analytics of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST