BI Nieuws mei 2019 | De democratisering van data analytics
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Op deze plaats geeft de redactie van Passionned Group, uitgever van onder meer de populaire Business Intelligence & Analytics Guide™, een overzicht van de in haar ogen belangrijkste nieuwtjes uit de wereld van BI-leveranciers. Tevens signaleert en duidt zij de belangrijkste trends binnen dit specifieke marktsegment. Hieronder volgt aflevering 3 van onze BI Tools Nieuwsalert.

Filantropie

Tijdens het SAS Global Forum 2019 in Dallas heeft SAS een reeks aankondigingen gedaan. Sympathiek, maar niet geheel gespeend van eigenbelang, is het initiatief om het vakgebied van (big) data analytics verder te democratiseren. Zo biedt de softwareleverancier op filantropische basis gratis AI-software aan docenten, lanceert zij een nieuw analytics simulatiespel (niet kosteloos) en verstrekt zij AI-certificaten en badges. Tevens investeert zij in de Amerikaanse Boys & Girls Clubs om kinderen de fijne kneepjes van het programmeren bij te brengen.

Online simulatiespel

Met Cortex, een online simulatiespel, kunnen gebruikers data analytics en predictive modeling vaardigheden opdoen. Het spel geeft de studenten (tegen een kleine vergoeding) onder meer toegang tot data mining tools en data sets.

STEM

Om zich te kwalificeren voor de banen van de toekomst, moeten jonge studenten in Amerika en Europa een sterk fundament hebben in STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics, red.) en coding. Het accent ligt hierbij op de populaire open source softwaretalen, zoals Python en R. Studenten leren hiermee om de data te verkennen, inzichten te ontdekken, en AI en machine learning modellen hierop los te laten. SAS Viya for Learners biedt docenten gratis ondersteunende tools, zoals online chat, web tutorials, e-learning mogelijkheden, documentatie, communities en technische ondersteuning. Hierdoor zijn zij in staat zich te concentreren op hun didactische taken: het uitlokken van creatieve toepassingen en het stimuleren van kritisch denken.

Naast alle filantropie was het in Dallas ook gewoon business as usual. Zo werd de nieuwste commerciële versie van het SAS Platform gelanceerd. Hierin zijn het opschonen van gegevens, datatransformaties, het selecteren van de beste variabelen, het bouwen, vergelijken, implementeren en aanpassen van modellen geautomatiseerd. Met behulp van natural language generation (NLG) worden de beste analytische resultaten in normale taal weergegeven. Hierdoor kunnen ook zakelijke gebruikers en leidinggevenden deze interpreteren en daaruit een goed gedocumenteerd verslag maken om sneller beslissingen te nemen.

Big Data for Small Babies

Verder trokken enkele veelbelovende praktijkvoorbeelden uit de medische sector de aandacht. Zo werkt SAS samen met het Amsterdam UMC aan een op AI-project om patiënten met uitzaaiingen van dikkedarmkanker naar de lever in kaart te brengen. Handmatig onderzoek van tumoren was tot nu toe tijdrovend en subjectief. Een medisch-beeldapplicatie op het SAS Platform, die gebruikmaakt van computer vision en voorspellende analyses, maakt de evaluatie objectiever en nauwkeuriger dan op basis van de huidige handmatige criteria. Tot slot is het Universitair Medisch Centrum Utrecht het “Big Data for Small Babies” project gestart. Het doel is om via advanced analytics, machine learning en AI-technieken infecties bij premature baby’s te behandelen of zelfs te voorkomen. Hiervoor is tien jaar aan anonieme patiëntengegevens van de Neonatologie Intensive Care Unit gebruikt.

Interactieve kaart

Tableau, leverancier van visual analytics-oplossingen, heeft een datagestuurd project uitgevoerd bij het Europees Investeringsfonds (EIF). Het in Luxemburg gevestigde EIF heeft met de hulp van de softwareleverancier een interactieve kaart gebouwd, die moet aantonen waartoe de softwareleverancier allemaal in staat is. De cloudtoepassing biedt burgers en andere geïnteresseerden in aanloop naar de Europese verkiezingen directe toegang tot investeringsdata. Tevens bevat de dienst casebeschrijvingen en video’s, hoewel de video’s lastig te vinden zijn. Op deze manier kunnen Europese belastingbetalers volgens beide partijen snel en eenvoudig zien hoe het EIF de afgelopen 25 jaar meer dan 136 miljard euro (!) in kleine en middelgrote Europese bedrijven heeft geïnvesteerd. De real-time data laat onder meer zien dat minstens 1,2 miljoen bedrijven baat hebben gehad bij de schuldfinanciering en inzet van andere financiële instrumenten door het EIF. Zo kunnen gebruikers van de interactieve kaart doorklikken naar specifieke landen, Europese NUTS-regio’s en geografisch gecodeerde adressen van bedrijven.

Ruimte voor verbetering

Opdrachtgever was de Europese Commissie, een van de grootaandeelhouders van het EIF. Het gebruik van interactieve datavisualisatie maakt het mogelijk om het publieke beleid transparanter te maken in een tijd waarin veel burgers vraagtekens zetten bij de relevantie van publieke instellingen voor hun dagelijks leven. De interactieve kaart trok in het eerste jaar van zijn gebruik een bescheiden 1.000 bezoekers per maand. Cumulatief zouden inmiddels meer dan 13.000 gebruikerssessies hebben plaatsgevonden. Dat is opmerkelijk, want de gebruiksvriendelijkheid van de kaart laat op dit moment nog behoorlijk te wensen over. Bovendien reageert de toepassing behoorlijk traag. Er valt dus nog het nodige te verbeteren.

AI binnen Power BI

Moderetailer Shoeby heeft nieuwe mogelijkheden op het gebied van artificial intelligence (AI) binnen Microsoft Power BI verkend.

Ook retailketens verkennen de nieuwe mogelijkheden op het gebied van artificial intelligence binnen Microsoft Power BI

Dat gebeurde binnen het zogenoemde Private Preview Programma van Microsoft, waarbij het softwarebedrijf geselecteerde partners toegang geeft tot nieuwe functionaliteiten die nog niet op de markt zijn. De beide partijen ontwikkelden voor hun verkenning van de nieuwe Power BI-features een businesscase rond het optimaliseren van het voorraaddistributiemodel.

Self service AI

De verkenning leidde tot een verdiept inzicht in de werking van de nieuwe features van Power BI en in de potentiële impact van het toepassen van self service AI binnen de organisatie. Met de opgedane kennis kan Shoeby volgens eigen zeggen nieuwe Machine Learning-mogelijkheden ontsluiten naar de business en zijn data science-teams ontlasten. Bovendien worden AI en Machine Learning volgens de retailer veel toegankelijker voor de eindgebruikers. Daarnaast beschikt het bedrijf sneller over belangrijke inzichten en trends, waardoor het zich tot een datagedreven organisatie kan ontwikkelen. Microsoft introduceerde eerder dit jaar nieuwe features binnen Power BI op het gebied van Machine Learning, waardoor self service AI makkelijker wordt en organisaties AI breder kunnen inzetten. Deze features zijn inmiddels door Microsoft op de markt gebracht en nu voor álle klanten beschikbaar. En zo hoort het ook….

Meer informatie

Passionned Group is uitgever van de Business Intelligence & Analytics Guide™. Dit is een 100% leveranciersonafhankelijke vergelijkingstool en marktanalyse. Met deze gids krijg je direct inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van de diverse oplossingen en BI-leveranciers. Je bespaart kostbare tijd en krijgt direct inzicht in het platform dat het beste past bij jouw bedrijf en situatie. Deze 100% onafhankelijke gids is een must voor de moderne consultant Business Intelligence.

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met bi nieuws mei 2019 (de democratisering van data analytics) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST