Waarom scenarioplanning voor jouw organisatie?

In tijden waarin ontwikkelingen zich in razendsnel tempo opvolgen is het van belang om niet vast te klampen aan een verouderde strategie. De toegevoegde waarde van je organisatie komt al snel in een vrije val terecht wanneer scenariodenken en -analyse niet is ingeburgerd in je organisatie.

Hopen dat economisch zware tijden zullen overvliegen of de goede tijden zullen aanhouden is geen slimme zet. Wanneer je huidige organisatiestrategie niet in staat is om in te spelen op een dynamische omgeving, dan zal je organisatie stilstaan in haar ontwikkeling. En daarmee is ze niet toekomstbestendig.

De gevolgen van slechte scenarioplanning

Wat de gevolgen kunnen zijn van slechte scenarioplanning laat zich raden:

  • automatisch verval van de toegevoegde waarde van de producten en diensten
  • de organisatie holt altijd achter de feiten aan en voelt zich overrompelt
  • minder innovatie, minder klanten, minder omzet en minder marktaandeel
  • ontevreden medewerkers, reorganisaties en zelfs ontslagrondes

Door het juist implementeren van scenariodenken en scenario analyse kom je nooit meer voor verrassingen te staan. Onze adviseurs scenarioplanning helpen je graag verder zodat je de concurrentie altijd een stap voor blijft.

Scenario betekenis: wat is scenarioplanning?

De betekenis van scenariodenken en de meerwaarde van scenarioplanning is het goed kunnen anticiperen op de toekomst. Door relevante ontwikkelingen en trends te herkennen en vervolgens die welke relevant kunnen zijn voor je bedrijf om te zetten naar reële scenario’s en toekomstbeelden.

De stappen in het scenarioplanning proces zien er doorgaans als volgt uit:

  1. het tijdig herkennen en vinden van relevante trends en ontwikkelingen
  2. het selecteren van die trends die een hoge kans hebben om zich door te zetten
  3. op basis van de trends ontwikkel je reële scenario’s en toekomstbeelden
  4. de scenario’s reken je door: welke impact hebben zij op je organisatie?
  5. het schrijven van een scenarioplan; verandermanagement geef je hierin een prominente plek

In stap 5 ga je vanuit verschillende invalshoeken per scenario kijken naar de impact van het voltrekken van het scenario op systemen, processen, data, competenties, arbeidsorganisatie en je toegevoegde waarde. Dit wetende kunnen leidinggevenden en teams vroegtijdig inspelen op de ontwikkelingen en trends en kan je organisatie zo aan wendbaarheid winnen.

Juist nu scenariodenken

Juist in deze tijden van ‘complexity economics’ is de economie zeer dynamisch en zijn er heftige bewegingen in de markt. De economie is een voortdurend evoluerend systeem dat nauwelijks valt te voorspellen. Maak daarom je organisatie weerbaar tegen de toekomst met scenariodenken en een juiste analyse en planning van verschillende scenario’s.

Masterclass Scenarioplanning

Met de opleiding Scenarioplanning & Business Dynamics kun je in 3 dagen de scenario’s die voor jouw organisatie van toepassing zijn, identificeren. Om te zorgen dat jouw organisatie niet alleen weerbaar is voor de toekomst, maar ook dat je strategie toekomstgericht is, is de opleiding Scenarioplanning & Business Dynamics een aanrader.

naar de opleiding

Dat vraagt om een andere strategie

Organisaties zouden hun strategiebepaling daarom ook anders moeten gaan inrichten. Een strategisch plan dat gebaseerd is op één toekomstverkenning (lees: voorspelling) volstaat gewoonweg niet meer. Maar een strategie inrichten met een portfolio van scenario’s in het achterhoofd wel.

Scenarioplanning: leren omgaan met onzekerheden

Wat maakt het mogelijk?

Scenarioplanning maakt het mogelijk om een aantal businessplannen op te zetten die aansluiten bij situaties die zich zouden kunnen voordoen. Dat maakt het anticiperen op de toekomst een stuk makkelijker dan wanneer de organisatie zich richt op één enkele strategie.

Producten voor scenarioplanning

Door onze langjarige ervaring met scenarioplanning en scenario analyse ontwikkelden we een aantal producten die je helpen om scenariodenken in te laten burgeren. Hierdoor kun je veel korter op de bal gaan spelen:

Scenario analyse en De intelligente organisatie

Een intelligente organisatie zal altijd erg goed om zich heen kijken. Ze kijkt continu naar de ontwikkelingen en trends en wat de concurrentie doet. En ze denkt na over het automatische verval in toegevoegde waarde. Deze ‘sluipmoordenaar’ heeft al veel bedrijven in de afgrond gestort. Laat dat jouw bedrijf niet overkomen. Big Data, Business Analytics en Open Data spelen bij scenario analyse een steeds belangrijkere rol. Wil je daar meer over weten? Bestel dan ons boek ‘De intelligente, datagedreven organisatie’ (compleet herziene druk).

Wat levert een goede scenario analyse je op?

✓ een betere voorspelling van de toekomst
✓ meer invloed op ogenschijnlijk oncontroleerbare zaken
✓ een sterkere weerbaarheid van jouw organisatie
✓ sneller in staat om in te spelen op ontwikkelingen in de markt

Wil je ook met scenarioplanning aan de slag?

De specialisten van Passionned Group hebben jarenlange deskundigheid en ervaring in het adviseren en begeleiden van (senior) managers en stafleden bij scenariodenken en scenarioplanning. Uiteraard kunnen we jou daar ook bij helpen. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden en meer informatie.

Of volg de 3-daagse Opleiding Scenarioplanning & Business Dynamics om te leren hoe je zelf relevante scenario’s voor jouw organisatie kunt vormgeven.

neem contact met ons op

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met scenarioplanning (scenario analyse) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Leo Kerklaan, Adviseur in scenarioplanning

mr. LEO KERKLAAN

Associate Partner Scenarioplanning

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST