Bouwsteen 5 | PDCA boek | Inspireren | High-performance teams
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Inspireren

Echte leiders inspireren hun mensen. Het is een van de belangrijkste leiderschapskwaliteiten. Leiders zorgen er bovendien voor de juiste mensen aan boord te hebben. ‘Get the right people in the right place’. Mensen met de juiste kwaliteiten die een vergelijkbare passie hebben voor het product of de service die je biedt. Mensen die zelf deze producten of diensten vanuit hun expertise ook continu willen blijven verbeteren. Om vanuit passie te blijven werken is het nooit voldoende om enkel en alleen ‘op de winkel te passen’. Juist ook het durven experimenteren is van belang. Het leiderschapsvraagstuk bij inspireren is tweeledig:

  1. Lukt het je om jouw mensen zover te krijgen dat ze ook durven te experimenteren?
  2. Lukt het je om de mensen die jij nodig hebt om daadwerkelijk het verschil te maken, blijvend te binden en te boeien?

Dit tweede punt is vooral ook van belang, omdat je gebruik wilt maken van de versnelling die een lerend team, met mensen die op elkaar zijn ingespeeld, kan maken. Om de snel wisselende teamsamenstelling bij te kunnen benen, stuit je direct ook op de taak van Human Resource Development nieuwe stijl. Deze collega’s moeten de teamcompositie veel beter in de gaten houden en eerder dan voorheen weten wanneer er een wijziging in de teamsamenstelling aankomt.

Tips en aandachtspunten

  • Inspireer met verbeterverhalen die hout snijden; de verhalen in dit boek kunnen daarbij helpen.
  • Haal alleen mensen aan boord die een continuverbetermentaliteit in hun genen hebben. Hebben ze daarnaast ook nog een passie voor data-analyse, dan zit je goed.
  • Werk doelgericht aan het inspireren van je mensen zodat ze gaan experimenteren en dus kunnen gaan leren.
  • Werk daarnaast aan het binden en boeien van het talent dat jij nodig hebt om het verschil te kunnen gaan maken met datacratisch werken.
  • Heb je de juiste mensen aan boord, dan zie je in toenemende mate dat niet alleen de leider inspireert. Mensen gaan dan ook elkaar inspireren, elkaar aanspreken, elkaar bevragen op hun droom en elkaar beter maken.
  • Inspiratie legt tevens de basis voor bouwsteen 3: Commitment en communicatie.

Haal de juiste mensen aan boord

‘De juiste mensen aan boord’ is steeds vaker een noodzakelijke voorwaarde voor het bouwen van zogenoemde ‘high performance’ teams. Dit is een dynamisch proces. Een trage wervings- en selectieprocedure die negen maanden in beslag neemt, voldoet daar zeker niet aan. Afgezien van de vraag of de afdeling HR überhaupt in staat is de juiste kandidaat te presenteren. Moderne HR-professionals ontwikkelen eveneens een ‘allround zicht’. Ze doen serieus hun huiswerk. Dankzij predictive analytics en algoritmes weten zij al in een heel vroegtijdig stadium wanneer de kans groot is dat mensen de club gaan verlaten. Vervolgens heeft ‘HR nieuwe stijl’ de agility om snel nieuwe mensen voor te dragen.

Zoals gezegd: alleen met de juiste mensen aan boord bouw je een winnend team. In zo’n winnend team worden de medewerkers in staat gesteld en gestimuleerd om zelf de problemen op te lossen die zich in de dagelijkse praktijk voordoen (Kerklaan, 2016, Kerklaan, 2018). Heb je de juiste mensen eenmaal aan boord, dan zie je in toenemende mate dat niet alleen de leider inspireert. Mensen gaan dan ook elkaar inspireren, aanspreken en bevragen (op hun dromen). Zij houden elkaar scherp en maken elkaar beter.

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met bouwsteen 5 (pdca boek) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST