Proces KPI's | een praktische werkmethode | Analytics
Deze whitepaper laat je zien hoe je met minimale inspanning een 100% gepersonaliseerd dashboard kunt maken.

Voorbeeld template procesanalyse
In 5 fasen naar een proces-KPI-model
Gepersonaliseerde dashboards
Bibliotheek met inzichten

gratis downloaden

Een praktische werkmethode

Eén van de voordelen van goede Business Intelligence is dat iedere gebruiker zonder moeite direct de voor hem of haar relevante informatie op het scherm ziet, 100% bijgewerkt, interactief en snel. Direct deze whitepaper downloaden.

De basis voor de inrichting van Business Intelligence

In een Business Intelligence Framework leg je voor elke organisatierol vast welke informatie deze nodig heeft in welke vorm en op welk moment in het bedrijfsproces. Het Business Intelligence Framework vormt de solide basis voor de inrichting van de Business Intelligence omgeving.

Goede informatieanalyse onontbeerlijk

Om het Business Intelligence Framework juist op te stellen en te vullen is een goede informatieanalyse onontbeerlijk. Informatieanalyse betekent in dit geval het achterhalen van alle organisatierollen, de relevante KPI’s, een goede presentatievorm voor deze KPI’s en het bepalen van de juiste autorisaties.

Heb je ook moeite met het vinden van de juiste KPI’s? Zoek je een eenvoudige manier om deze te koppelen aan organisatierollen? En hoe kom je tot een goed autorisatiemodel? Dan vormt deze whitepaper een perfect startpunt om je BI te professionaliseren.

De werkmethode: van proces naar KPI

Om organisaties te helpen het Business Intelligence Framework goed in te richten is de werkmethode “Van procesanalyse naar KPI” opgesteld. De voordelen van deze werkmethode zijn:

  • Praktisch: Aan de hand van een concreet en gestructureerd stappenplan ga je de informatieanalyse uitvoeren.
  • Compleet: Door de werkmethode ga je gegarandeerd elke relevante KPI en elke organisatierol benoemen. Je kan niets vergeten.
  • Reproduceerbaar: De uniforme werkwijze betekent dat het vinden van de juiste KPI’s niet van toeval of ervaring afhankelijk is. Resultaten zijn altijd herleidbaar omdat je iedere stap documenteert. Daardoor is de methode ook eenvoudig overdraagbaar aan collega’s.

De werkmethode levert de volgende zaken op:

  • Inzichten: Een bibliotheek van alle relevante KPI’s, mét visualisatie en parametriseerbaar. Door de werkmethode zijn alle inzichten stevig onderbouwd. En je kunt ze duidelijk herleiden naar complete bedrijfsprocessen.
  • Datamodel: Een overzicht van alle gegevens die nodig zijn om de KPI’s te kunnen rapporteren.
  • Rechtenmodel: Niet iedere KPI is even relevant voor elke organisatierol. Daarom leg je de gewenste zichtbaarheid per KPI vast. Ook leg je vast welke organisatierollen tot welke deelverzamelingen van de gegevens toegang krijgen (Row level security). Door personalisatie van de inzichten ga je de relevantie voor de gebruiker vergroten.

Op basis van deze documenten kan je het BI Framework snel implementeren.

Met minimale inspanning 100% gepersonaliseerde dashboards

Door de herbruikbaarheid en parametriseerbaarheid van de inzichten kunnen nieuwe medewerkers met minimale inspanning over een 100% gepersonaliseerd dashboard beschikken. Door het onderbouwde rechtenmodel waarborg je dat zij alleen relevante informatie voor hun werkzaamheden en plek in de organisatie te zien krijgen.

nu downloaden

Over de auteur: ir. Rick van der Linden

foto Rick van der LindenRick van der Linden heeft Technische Bedrijfskunde gestudeerd aan de Universiteit Twente en heeft bijna 18 jaar ervaring op het gebied van implementaties van Business Intelligence. Zijn missie: BI afdelingen helpen om de transitie te maken van rapportenfabriek naar interne consultancy. Belangrijkste leidraad hierbij is het gedachtegoed van “De Intelligente Organisatie”.

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met proces kpi's (een praktische werkmethode) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST