contact

E = mc2 met echte KPI’s

Het verschil tussen een echte KPI en geen KPI is glashelder te maken door te kijken naar Einsteins' speciale relativiteitstheorie. Echte onvervalste KPI's (E) hebben directe impact op de drie belangrijkste resultaatgebieden van een organisatie (mc2). Denk dan aan winst, medewerkers- en klanttevredenheid. Gewone indicatoren zoals omzet of marge hebben dat niet, of pas met grote vertraging. Neem bijvoorbeeld schooluitval, het voortijdig schoolverlaten (VSV). Een student schrijft zich in voor een MBO-opleiding maar haakt na twee jaar af.

1. Schooluitval: directe impact op de winst

De MBO-instelling ontvangt een budget per student. Een deel van het budget krijgt ze pas uitgekeerd wanneer de student met succes de opleiding afrondt. Een diploma dus. Wanneer de student afhaakt, ontvangt de school niet het volledige budget terwijl er wel kosten tegenover staan zoals huisvesting en personeel. Schooluitval heeft dus directe impact op de winstgevendheid van de instelling.

2. Schooluitval: directe impact op de klant

Een student die moet afhaken is zeer waarschijnlijk niet tevreden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het niveau was wellicht te hoog gegrepen, er is geen goede begeleiding geweest, de thuissituatie was niet optimaal of misschien was juist de lesstof te saai. Vaak is het een combinatie van factoren. Uitval is de belangrijkste oorzaak van (zeer) ontevreden studenten. Met een goede startkwalificatie hebben jongeren immers veel betere arbeidsmarktperspectieven.

3. Schooluitval: directe impact op de medewerker

Het personeel van de MBO-instelling werkt vanuit de passie om studenten klaar te stomen voor interessant werk. Een student die vroegtijdig de school dreigt te verlaten, veroorzaakt (als het goed is) teleurstelling bij zowel de begeleiders als docenten. Immers, zij hebben extra tijd en wellicht voorzieningen in de student gestoken, maar de ‘reward’ en voldoening blijft uit. Onnodige schooluitval heeft directe impact op de tevredenheid van medewerkers omdat ze in hun gezamenlijke missie falen.

Leer hoe je gericht kunt sturen

Met behulp van de managementtool KPI’s (voorbeelden en definitie) kun je gericht sturen op vermindering van schooluitval. Die KPI biedt bovendien aanknopingspunten om in proces, aanpak en samenwerking, structurele verbeteringen aan te brengen binnen een regio tussen gemeenten, MBO-instellingen en andere VO-scholen.

De formule E = mc2

De gerichte energie (E) die scholen in studenten steken om hem of haar soepel en met goede kansen de arbeidsmarkt te laten betreden vertaalt zich direct in goede resultaten op meerdere terreinen (mc2) Wil je ook gaan sturen op echte KPI’s? Bestel dan nu de SMART KPI-bepaler: de onmisbare “bijbel” voor prestatiegerichte managers, of neem hier contact met ons op.

Ga meteen aan de slag met de experts

Maak gebruik van de jarenlange ervaring van de KPI-consultants van Passionned Group op het gebied van KPI-systemen en neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met KPI's & datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Eindbaas & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST