Jaspersoft | Open source BI platform | 100% neutrale BI studie

Jaspersoft

Maak kennis met Jaspersoft en vergelijk het met andere BI oplossingen
Gedegen review van Jaspersoft. Klik hier voor onze onafhankelijke BI-gids:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • Jaspersoft op 1.000+ criteria vergeleken
 • Gebruikt in meer dan 100 landen
naar de BI-app

Wat is Jaspersoft?

Jaspersoft is een op Java gebaseerd open source BI-platform. Dit BI-product is thans onderdeel van het softwarebedrijf TIBCO. Jaspersoft is in 2001 opgericht en scoort sterk op het gebied van datavisualisatie en exploratie van data. Het product Jaspersoft bestaat uit vijf verschillende modules: Report Server, Studio, OLAP, Dashboard Designer en Analysis.

Jaspersoft claimt dat haar open source business intelligence software wereldwijd inmiddels meer dan 14 miljoen keer is gedownload. De onderneming heeft volgens eigen zeggen meer dan 14.000 commerciële klanten bediend verspreid over 100 landen. De open source community zou inmiddels meer dan 225.000 geregistreerde leden tellen. Op dit moment is release 7 de meest actuele release. Volgens TIBCO wordt er nu druk gewerkt aan een volgende versie.

Wie is de leverancier van Jaspersoft?

TIBCO is eind jaren ‘70 opgericht en is vooral bekend geworden als pionier van de Enterprise servicebus oplossing. Zo’n bus verbindt verschillende systemen met elkaar en zorgt voor een gegarandeerde berichtenuitwisseling. Later zijn er, om de servicebus heen, nieuwe producten ontwikkeld. Zoals event managers met business rules en op (predictive) analyse gebaseerde BI- oplossingen.

Resultaten klantenonderzoek

TIBCO is sinds 2014 overgenomen door investeringsmaatschappij Vista Equity Partners. Uit klantenonderzoek komt naar voren dat de sales en de klantgerichtheid van TIBCO nog onder de maat zijn. Dit staat de verdere groei nu in de weg. Nieuwe spelers in de markt, dus ook in de BI-markt, ontwikkelen zich sneller dan TIBCO. Hierdoor verliezen ze op het gebied van functionaliteit en omzet terrein. Denk dan aan spelers als Microsoft Power BI en het bedrijf Qlik.

Jaspersoft software?

Jaspersoft heeft binnen de open source community een eigen plaats verworven als het gaat om BI-oplossingen. Het is samen met Pentaho de meest bekende open source BI-oplossing in de markt. Het pakket Jaspersoft kent een interactief dashboard en staat vooral bekend om zijn ‘mooie visualisaties’ voor eindgebruikers. Het is lange tijd het voorbeeld geweest voor veel leveranciers, voor wat betreft eindgebruikersvisualisatie en selfservice BI.

TIBCO wordt ingehaald

In de markt zien we nu dat andere partijen, zoals Qlik en Power BI, zich veel sneller ontwikkelen. Ze halen Jaspersoft op het gebied van visualisatie links en rechts in. Het grote nadeel van Jaspersoft is, dat het vervaardigen van deze visualisaties een complex proces is voor de eindgebruiker. De andere partijen maken het maken van dit soort visualisaties veel eenvoudiger voor de eindgebruiker.

TIBCO moet stappen zetten om marktaandeel terug te winnen

Door al deze ontwikkelingen is de tractie die Jaspersoft in de markt heeft aan het teruglopen. Het bedrijf moet snel stappen zetten om het verloren marktaandeel terug te winnen. Een probleem daarbij is dat de service en ondersteuning van eindgebruikers door video’s, forums en een helpdesk veel minder goed ontwikkeld zijn. Klanten tevreden stellen en de juiste functionaliteit eenvoudig aanbieden zijn de belangrijkste factoren om Jaspersoft weer te laten groeien.

Wat kan de Jaspersoft TIBCO suite minder goed?

Ook bij een opensourceoplossing zijn er altijd punten voor verbetering. De belangrijkste voor Jaspersoft TIBCO suite zijn:

 • Op het gebied van functionaliteit en infrastructuur loopt Jaspersoft achter op de rest van de markt.
 • Andere BI-oplossingen hebben betere ondersteuning naar de gebruikers toe. Denk dan aan video’s, forums en een community.
 • TIBCO, de eigenaar van Jaspersoft, heeft zelf voldoende uitdagingen in de markt om de omzet op pijl te houden. Hier geldt ook dat complexiteit en gebruikersondersteuning onvoldoende is.
 • Het product is moeilijk in het gebruik en heeft een hoge leercurve. Dat staat snelle acceptatie van het product in de weg.

De Business Intelligence & Analytics Guide biedt een volledig overzicht van alle plus- en minpunten van Jaspersoft.

De voordelen van Jaspersoft TIBCO suite

Een opensourceoplossing heeft een aantal voordelen. Dit geldt ook voor Jaspersoft TIBCO suite.

 • Het is één van de goedkoopste BI-oplossingen, die nu in de markt te krijgen zijn en de source code is vrij beschikbaar.
 • Het kan prima ingezet worden als je al andere oplossingen van TIBCO in huis heeft.
 • Het sterke punt van Jaspersoft is de (interactieve) visualisatie van data naar de eindgebruikers toe.
 • Met TIBCO zit er een grote organisatie achter Jaspersoft. Het bedrijf ontwikkelt al sinds de jaren 70 diverse soorten softwareproducten.
 • Het is een opensource-oplossing. Daarvoor is altijd wel een community beschikbaar die het product blijft ondersteunen.

Als je alles wilt weten over de sterke en zwakke punten van Jaspersoft, bestel dan een licentie op de Business Intelligence & Analytics Guide van Passionned Group. Jaspersoft en 19 andere BI Tools worden integraal beoordeeld. Welk open source platform je kiest is geheel aan jou, maar het is goed om wellicht ook eens bij andere (niet open source of open source) leveranciers te kijken. Je zult soms versteld staan hoe traditionele leveranciers open source ‘omarmen’.

Meer BI Tools

Jaspersoft vergeleken met andere BI-tools

Jaspersoft is de open source tool als het gaat om datavisualisaties en dataverwerking. Voor sommige organisaties is een opensourcebenadering belangrijk, maar er zijn ook andere, commerciële producten beschikbaar die vergelijkbaar zijn of zelfs meer kunnen. Wat voor jou de beste keuze is, is altijd afhankelijk van je eigen eisen en wensen.

Met de Passionned Group Business Intelligence & Analytics Guide vergelijk je de verschillende oplossingen op 1.000+ aspecten. In overzichtelijke tabellen en grafieken zetten we de verschillende producten tegen elkaar af. Je kunt het onderzoek op onze website direct downloaden.

naar de Business Intelligence & Analytics Guide

Wat is de strategische positie?

TIBCO kiest met Jaspersoft duidelijk voor een opensourcebenadering en het product is op een aantal gebieden een voorloper (geweest). Jaspersoft kan qua overall functionaliteit niet tippen aan de Enterprise BI-tools die op de markt zijn. Ontwikkelingen in de BI-markt gaan snel en het is lastig om het overzicht te houden. Passionned Group heeft daarom met Business Intelligence & Analytics gids een model ontwikkeld. Met dit model zie je in één oogopslag waar Jaspersoft staat en welke andere BI-spelers je ook kunt overwegen.

Bekijk marktpositie

Jaspersoft gebruiken

Jaspersoft gebruikenJaspersoft staat bekend om haar mooie visualisaties van data, maar deze zijn relatief moeilijk te realiseren. Welke data is er, hoe ontsluit je die en hoe past Jaspersoft binnen het gehele palet van (open source) oplossingen die in de markt voorhanden is?

De experts van Passionned Group hebben hier ervaring in. We helpen je snel op weg om de data op een juiste manier in Jaspersoft te visualiseren.

Maar met visualisatie van data ben je er niet. Je organisatie moet deze visualisatie echt gaan gebruiken. De Passionned Group adviseur weet hoe je dat het beste kunt realiseren en kan je helpen om de valkuilen te voorkomen. Als je wilt horen hoe wij dit doen, neem dan contact met ons op. Ook jij wilt toch graag een succesvolle implementatie van een BI-oplossing?

Meer weten over Jaspersoft of Business Analytics

Naast Jaspersoft-experts helpt Passionned Group je graag met tal van diensten zoals op maat gemaakt advies en een keur aan Business Analytics opleidingen. En met onze goedgevulde kennisbank loop je nooit achter qua kennis. Wij opereren totaal onafhankelijk van de leveranciers en zien veel goede opensource-initiatieven langskomen. Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met jaspersoft (open source bi platform) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, BI tools adviseur

DAAN VAN BEEK MSc

Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST