Best Business Case van 2009: de nominaties


De jury, waarin Bernard Vuijk (associate partner Passionned) zitting heeft, die door Computable is aangesteld om de beste business case van 2009 te bepalen, heeft de genomineerden bekend gemaakt. Genomineerd zijn de gemeente Almere, het St. Antonius Ziekenhuis (twee keer), de Integrale Kankercentra en Bol.com.

Veel deelnemers uit de non profit sector

In totaal werden er 66 business cases bij de redactie van Computable ingediend. Opvallend was dat er dit jaar meer cases uit de non-profit sector kwamen dan uit profit. Volgens de jury is dat echter niet de reden dat er uiteindelijk vier non-profit business cases zijn genomineerd en maar één case uit de profit sector.

Gemeente Almere

‘Het voelt als een Oscar-nominatie als je uit 66 inzenders als beste vijf overblijft’, zegt Ed Belder, projectmanager van het project ‘Almere Direct’. ‘Nu het beeldje nog!’ Almere Direct gaat over het klantgerichter maken van de digitale dienstverlening van de gemeente Almere. ‘We hebben veel arbeid in dit project gestopt en zijn nu bezig met de eindevaluatie. We zijn erg enthousiast dat we genomineerd zijn.’

St. Antonius Ziekenhuis

Naast de gemeente Almere is ook het St. Antonius Ziekenhuis uit de regio Utrecht genomineerd. Twee keer zelfs. Eén keer met het project ‘Antonius Open’, waarmee het ziekenhuis een kostenbesparing heeft weten door te voeren met de inzet van open source-software en één keer dankzij een inzending van Ricoh dat daar een project heeft gedraaid waarin een nieuwe patiëntenregistratie is doorgevoerd. Pieter Rahusen, market development manager bij Ricoh Nederland: ‘We zijn bijzonder trots op deze nominatie. Het belangrijkste doel was om de registratie- en identificatieprocessen van het St. Antonius Ziekenhuis voor alle betrokkenen veel efficiënter te maken. En dat is zeker gelukt. De digitale patiëntenzuil is het omslagpunt voor de zorg, waarmee een veel sneller en gebruiksvriendelijker systeem voor patiëntenregistratie is ontstaan.’

Integrale Kankercentra

De laatste non-profit genomineerde is de Integrale Kankercentra. Zij hebben samen met winnaar van vorig jaar Surfnet HD-videoconferencing in de zorg doorgevoerd, waardoor reistijd van medische specialisten teruggedrongen is waardoor er betere consults gegeven kunnen worden. ‘Dit is echt fantastisch, een nominering hebben we niet zien aankomen’, reageert Ronald Vlaanderen, adviseur informatiemanagement van IKMN, onderdeel van de integrale Kankercentra, triomfantelijk. ‘Wij zijn geen echte ict-organisatie, dus ik achtte onze kansen klein. Wel is dit natuurlijk een echt ict-project. Ik vind dit hartverwarmend, hier drinken we vanmiddag een biertje op.’

Bol.com

De enige business case uit de profit sector die genomineerd werd is het project ‘Bol.com’ dat Xebia, vorig jaar ook al genomineerd, uitvoerde. Dit project was er om een nieuwe manier van softwareontwikkeling door te voeren zodat op korte termijn de juiste applicaties opgeleverd kunnen worden. ‘Dat is cruciaal voor Bol.com’, meent Lianne Verhoeven, marketing- en communicatiemanager bij Xebia. ‘Zij zien de waarde van deze Agile-manier en zij werken nu in multidisciplinaire teams met mensen vanuit de hele organisatie. Zodoende kunnen zij beter de functionele eisen en de haalbaarheid van business intelligence-software vaststellen.’

Reservegenomineerden

Naast deze vijf genomineerden heeft de jury ook drie ‘reservegenomineerden’ vastgesteld. Dit is gedaan om eventuele uitval van genomineerden op te vangen. Deze drie zijn de Kas Bank samen met SIG, GGZ Westelijk Noord-Brabant samen met MobiPro en Koninklijke Ten Cate samen met Telecom Visie. De jury deelde ook een eervolle vermelding uit. Het project ‘1%doen’ van Accenture werd geprezen als ‘hoffelijk initiatief’ vanwege de inzet van inkomen, tijd en kennis in ontwikkelingstrajecten.

April 2010

De jury krijgt binnenkort nog toelichting van de genomineerden waardoor de uiteindelijke winnaar kan worden bepaald. In april 2010 zal de winnaar bekend gemaakt worden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Best Business Case of eens in kaart brengen hoe u kanshebber wordt voor volgend jaar? Neem dan contact op met Bernard Vuijk.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met best business case van 2009 (de nominaties) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15