Behaal je doelstellingen sneller, slimmer | 5 doeltreffende tips

Doelen & doelstellingen

Kom uit je comfortzone en bereik een echte doorbaak die impact heeft

Stel duidelijke en haalbare doelstellingen

Wat zijn doelen / doelstellingen? En hoe stel je duidelijke en haalbare doelen voor jouw bedrijf? Als bestuurder, manager of adviseur wil je snel je medewerkers meekrijgen in de verandering die daarmee gemoeid is. Hoe pak je dat slim aan? Stap 1 is te zorgen dat je je doelen SMART gaat formuleren. De specialisten van Passionned Group helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

Wat zijn doelen?

Doelen vertegenwoordigen een stip aan de horizon, een plek die jij of je onderneming wilt bereiken, vaak in een bepaald tijdsbestek. Voorbeelden zijn:

Ieder persoon of bedrijf kan weer andere doelen nastreven. Dat hangt af van waar je als persoon of bedrijf goed in wilt zijn en wat de hogere doelstelling is.

Type doelstellingen

Er zijn verschillende type doelen / doelstellingen:

  1. Operationeel: deze doelen hebben betrekking op je dagelijkse werkzaamheden, bijvoorbeeld je beantwoordt consequent elke dag altijd alle emails.
  2. Tactisch: dit soort doelstellingen gaan over de wijze waarop je je dagelijkse werkzaamheden oppakt. Je beantwoordt elke dag alleen de emails die een hoge prioriteit kennen.
  3. Strategisch: dit gaat over de strategie van je bedrijf of werkzaamheden. Je besluit geen e-mails meer te beantwoorden maar alles via chat, whatsapp of skype af te handelen of face-to-face (indien mogelijk).

Bij operationele doelen doe je eigenlijk meer van hetzelfde, je loopt de kans om achter de feiten aan te blijven hollen. Bij tactische doelstellingen doe je minder van hetzelfde en optimaliseer je het proces zodat je meer grip krijgt. Bij strategische doelstellingen gooi je het over een compleet andere boeg. Het is van groot belang dat je tijdig opschaalt van operationeel naar tactisch en van tactisch naar strategisch, wil je de boot niet missen.

Wat zeggen onze klanten?

“Passionned Group daagt de organisatie uit en is niet snel tevreden met een oplossing en weet daardoor te bereiken dat de doelstellingen worden behaald.”

Fons Catau
directeur De Woonplaats

Doelen moet je koppelen aan je strategie

Elke organisatie heeft doelstellingen geformuleerd, maar niet elke organisatie koppelt die consequent aan de organisatiestrategie. Doelen stellen of plannen maken zonder strategische component is vergelijkbaar met het willen rijden van A naar B binnen een half uur zonder dat iemand weet wat die daar gaat doen. Doelen moeten altijd betekenis hebben: een hoger doel, de missie van de organisatie. Zorg daarom dat je operationele of tactische doelstellingen passen binnen je bedrijfsstrategie.

Breng samenhang aan in je doelen

Binnen één organisatie komen soms wel honderden doelstellingen voor. Bovendien hebben medewerkers ook persoonlijke doelen die ze willen bereiken. Hoe zorg je dat je die allemaal ‘precies’ op elkaar kunt uitlijnen? Zodat ze elkaar niet in de weg gaan zitten. Je bereikt dan de hogere doelen sneller en met meer souplesse.

Wij zien dat het delen en bediscussiëren van informatie, kennis en inzichten daarbij cruciaal is, inclusief het daarbij behorende gedrag en de vaardigheden. Dit noemen we Business Intelligence: data zo combineren, analyseren visualiseren en ontsluiten zodat je betere beslissingen kan nemen. En zo kun die eenvoudiger op elkaar en de verschillende doelstellingen op elkaar uitlijnen.

Bovendien zorgt Business Intelligence dat jij en je medewerkers snelle en betrouwbare feedback krijgen over het behalen van je doelstellingen en normen.

Doelstellingen moeten ook SMART zijn

Doelstellingen die je niet SMART formuleert, bereik je nooit. Formuleer daarom altijd SMART-doelen (voorbeelden). Die zijn specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Lees hier meer over het SMART formuleren van je doelen.

Maak doelen meetbaar met de doelenboom

Stel dat jouw bedrijf op zoek moet naar een nieuwe en goede bedrijfslocatie. Met een zogenoemde doelenboom kun je dan eenvoudig en visueel de doelen uiteenzetten in subdoelen. Zodat iedereen begrijpt wat belangrijk is om het ‘hoogste’ doel te bereiken en in welke mate de subdoelen daaraan bijdragen.

5 tips om je doelen sneller te bereiken

  1. Maak ‘het waarom’ voor alle betrokkenen kristalhelder. Vergeten je medewerkers het doel, dan kunnen zij toch nog in lijn met het waarom handelen. Bovendien begrijpen ze dan waar het om draait. Ze kunnen zich dan beter inleven en dat leidt tot een veel groter draagvlak.
  2. Zorg dat je je doelen altijd meetbaar maakt (SMART doelen formuleren). Hierdoor kun je tijdig bijsturen wanneer er onvoorziene omstandigheden optreden of wanneer accenten moeten verschuiven.
  3. Verzeker je ervan dat verschillende doelen en subdoelen elkaar niet ‘bijten’. Dit voorkomt energieverlies en verspilling.
  4. Voorzie je medewerkers van de juiste middelen, zodat zij hun bijdrage aan het bereiken van het doel goed kunnen invullen. Neem klachten serieus.
  5. Werk liever met kleine of middelgrote tussenstapjes tot het punt op de horizon in plaats van te proberen in één keer daar te komen. Zo boek je onderweg successen en dat bezorgt alle betrokkenen positieve energie.

Interesse om sneller je doelstellingen te realiseren?

De specialisten van Passionned Group zijn gepokt en gemazeld in vraagstukken rondom de besturing van organisaties en datagedreven werken. Onze adviseurs kun je raadplegen bij het opstellen van een zogenoemde doelenboom, het implementeren van performance management of KPI-sturing. Neem gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek of volg één van onze opleidingen.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, experts in doelen & doelstellingenPassionned Group is dé specialist in besturingsvraagstukken en helpt je sneller jouw doelen te bereiken. Onze gedreven professionals helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente organisatie. Om het jaar organiseren wij de Dutch BI & Data Science Award©, de verkiezing van de Slimste organisatie van Nederland.

Neem contact met ons op

Onze doelen-adviseurs

Leo Kerklaan, Expert in strategische doelen

mr. LEO KERKLAAN

Expert in strategische doelen

Wouter Huisman, KPI- en doelenexpert

drs. WOUTER HUISMAN

KPI- en doelenexpert

Caroline Raaijmaakers, Senior consultant doelen

CAROLINE RAAIJMAAKERS

Senior consultant doelen

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met behaal je doelstellingen sneller, slimmer (5 doeltreffende tips) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Leo Kerklaan, Expert in strategische doelen

mr. LEO KERKLAAN

Expert in strategische doelen

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST