Organisatierollen | Slimmer werken | BI | rolgebaseerd
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Uit onderzoek blijkt dat het succes van organisaties in sterke mate samenhangt met het juist benoemen van rollen met bijbehorende taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden in relatie tot informatie. En de doorvertaling daarvan naar benodigde inzichten en slimme op rolgebaseerde systemen.

Rolgebaseerd sturen en werken, iedereen doet het

Toch blijven we vaak vasthouden aan een functionele manier van informatie-analyse en blijven we toestaan dat professionals ernstig worden belemmerd omdat ze allerlei systemen moeten napluizen naar informatie die nodig is om de klant adequaat te kunnen helpen. Functioneel denken is duidelijk, althans dat denken we. Maar vanuit de User eXperience (UX) is het dat juist niet. Informatie moeten we organiseren rondom de rol. Dat geeft eenvoud voor de analist zelf, hergebruik voor IT, hoog gebruiksgemak voor de professional en tijdwinst voor beheerders.

Rollen hebben een taak in een proces

Een rol is iemand die een bepaalde taak vervult in een proces en op een zeker moment inzicht nodig heeft om waarde toe te voegen voor de onderneming, dit kan formeel of informeel zijn. In de eerste plaats is het daarom belangrijk om te inventariseren welke rollen de organisatie kent. Dit zijn bijvoorbeeld een salesmanager regio Zuid, manager van een specifiek distributiecentrum, een behandelaar, een ziekenhuisdirecteur, een inkoper van een specifieke productgroep, et cetera. Hoe hoger in de organisatie, hoe meer rollen een functie kan vervullen om de organisatie draaiende te houden.

Inzichten om de strategie uit te voeren

De vervolgvraag is welke inzichten een rol nodig heeft om de taken naar behoren uit te voeren. Inzichten kunnen bestaan uit operationele of bestuurlijke informatie of gegevens die op dat moment in het proces nodig zijn om het efficiënt en effectief te kunnen laten verlopen. Bovendien zullen beide type inzichten een koppeling moeten hebben met de strategie zodat sturing min of meer vanzelf kan verlopen (zelfsturing & zelforganisatie).

Rollen & autorisatie

Door de rollen en inzichten te koppelen aan specifieke overdrachtsmomenten in het proces wordt automatisch de autorisatie ingeregeld. Een behandelaar ziet – in eerste instantie – alleen zijn of haar cliënten die in behandeling zijn of binnenkort komen. De regiomanager Oost ziet op het dashboard alleen die indicatoren en totalen die voor zijn rol van belang zijn. Het arbeidsintensieve en foutgevoelige proces van autorisaties inregelen door beheerders is met een rolgebaseerde aanpak verleden tijd.

Inzichten in de bibliotheek

De inzichten worden in eerste instantie losgekoppeld van de rol en waar relevant generiek gemaakt. Daarmee wordt een standaard bibliotheek opgebouwd van herbruikbare componenten. Bij het configureren van de rollen in bijvoorbeeld een enterprise portal worden de inzichten vervolgens weer gekoppeld aan de rol. Parameters zorgen ervoor dat het inzicht specifiek op maat wordt gemaakt.  Door deze aanpak kunnen componenten (de inzichten) worden hergebruikt door meerdere rollen in verschillende processen. Een voorbeeld van hoe je slimmere IT & processen en slimmere business intelligence maakt.

Neem vrijblijvend contact op

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met organisatierollen (slimmer werken) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST