SAS Analytics | Jim Goodnight | Decision Management
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Norman Manley over SAS

Managing partner Norman Manley wordt regelmatig uitgenodigd door Business Intelligence-leveranciers voor analistenbijeenkomsten en product updates. Hij zal de komende nieuwsbrieven regelmatig zijn bevindingen met de lezers delen. Als eerste is SAS aan de beurt.

Onder bezielende leiding van Jim Goodnight

Al meer dan een decennium hoort de Amerikaanse leverancier van BI-oplossingen SAS Institute tot de top in dit segment. SAS heeft de roots in North-Carolina State University en staat sinds 1976 onder de bezielende leiding van Dr. James (Jim) Goodnight. Nu in 2013 heeft het niet-beursgenoteerde bedrijf een omzet die de 3 miljard dollar overstijgt.

Een aantal jaren geleden is SAS zich nadrukkelijk gaan profileren als leverancier van oplossingen voor Analytics. Het bedrijf heeft altijd een voorliefde gehad voor zaken als Data Mining, maar inmiddels heeft SAS de Analytics-markt tot de hare verklaart. Hoewel een groot deel van de omzet nog steeds komt uit licentieverkoop van het SAS BI-tools – ETL, datawarehousing, datakwaliteit, rapportage en analyse – ligt de nadruk nu geheel op analytics.

Ook tijdens een grote jaarlijkse SAS-bijeenkomst voor analisten, gehouden voor de zomervakantie in een resort in Noord-Italië, draaide alles om analytics. Er waren dit jaar zo’n 50 analisten uit EMEA aanwezig om in drie dagen tijd helemaal te worden bijgepraat door de complete SAS-top.

Hoe moeilijker je probleem is, hoe betere vriend SAS is,” zegt Norman Manley, Managing Partner van Passionned Group. “SAS brengt een aantal zaken die ik heel indrukwekkend vind, zeker ten opzichte van andere leveranciers. Ze doen echt heel moeilijke dingen.”

In de eerste plaats noemt hij de applicaties van SAS op het gebied van fraudeherkenning. Manley weet dat er meer leveranciers zijn die geprobeerd hebben de daarvoor benodigde intelligentie ‘in te bakken’ in de applicatie. Daar hebben ze niet veel succes mee gehad. SAS wel: ze hebben inmiddels ruim 300 applicaties voor fraudebestrijding en patroonherkenning. Erg indrukwekkend.”

Een belangrijke nieuwe ontwikkeling vindt hij de verwerking van data in het interne geheugen, waarbij het volume niet meer uitmaakt. Dr. Goodnight liet dat tijdens een demo zien: het deed in 3,5 seconde een eenvoudige analyse over een bestand. Dat lijkt niet zo bijzonder. Maar dat is het wel als ik vertel dat het bestand 3,5 miljard records bevatte.”

1000 processoren

SAS Analytics indrukwekkendSAS heeft onder meer overeenkomsten met de database-leveranciers Teradata en Greenplum (EMC). Dat blijft beperkt tot SQL, aldus Manley. Maar SAS heeft inmiddels een wiskundig model gemaakt en allerlei interfaces op diverse niveaus gebouwd. Dat maakt het mogelijk hun analytische applicaties ook op andere types databases, zoals bijvoorbeeld Hadoop, te laten draaien. Voor de echt moeilijke dingen heeft SAS een eigen database, een ongestructureerde database waar gebruikers allerhande soorten data in grote volumes in kunnen zetten. Deze machine, die tijdens de analistenbijeenkomst werd gedemonstreerd, heeft 1000 processoren. De genoemde 3,5 miljard records worden verdeeld in porties van 3,5 miljoen records per processor. Speciale SAS-software laat de processors parallel werken. Het is een nieuw idee: er is geen structuur meer. Geen datawarehouse-ontwerpen meer met snowflakes en starschemes, of DataVaults, de hele discussie tussen Kimball en Inmon is gewoon in één klap van tafel. De ongesorteerde data gaat gewoon met bakken tegelijk het geheugen in waarna 100 processen aan het analyseren gaan.”

Goldrush

SAS heeft het softwareportfolio uitgebreid met een nieuwe tak, die Manley voor het gemak ‘data mining’ noemt. Daar komt het wel op neer: je neemt een berg data en vraagt vervolgens of de software er wijs uit kan worden. Uiteraard gebeurt dat niet zomaar, er liggen allerlei ingewikkelde modellen en scenario’s aan ten grondslag die zoeken naar correlaties en patronen. Hoe dan ook, het blijft het oude Goldrush-idee: je zeeft alle data en kijkt of er een goudklompje overblijft. KPN is bijvoorbeeld op zoek naar de juiste pricing. Het is nu mogelijk om de data van de laatste 10 jaar in een database te laden, te combineren met geboortedata en postcodes, en aan de software te vragen of er patronen inzitten. Hetzelfde wat AH deed met de kassabonnen, maar dan keer één miljard.”

Decision Management

Een aantal van die modellen is dusdanig ingewikkeld, dat het vroeger uren duurde om ze te draaien. SAS kan dat nu real-time, uiterst belangrijk voor decision management, zo betoogde de Amerikaan James Taylor onlangs op een congres. Zijn stelling is dat verreweg de meeste beslissingen – en dus ook de meeste verkeerde – worden genomen op de werkvloer. Norman Manley begrijpt dat. “Het besluit om leningen aan mensen te verstrekken die ze niet kunnen betalen wordt niet op directieniveau genomen, maar veel lager in de organisatie. SAS is nu slim genoeg om die verkeerde beslissingen op te sporen, door in real-time elke transactie van dichtbij te onderzoeken zonder dat het verwerkingsproces vertraagt. Bovendien zijn het ‘learning systems’; de modellen verbeteren en verfijnen zich in de loop der tijd.”

BI-met-lippenstift

SAS profileert zich nadrukkelijk als leverancier van oplossingen voor analytics. “Er zijn helaas nog steeds mensen die denken dat analytics een soort BI-met-lippenstift is,” besluit Manley. “Maar SAS toont de toegevoegde waarde van dit relatief nieuwe vakgebied meer dan aan. En alles op een gestructureerde, technologisch hoogstaande en wetenschappelijke manier.”

Goed inzicht krijgen met ons 100% onafhankelijk platform

De BI & Analytics Guide™ bied je werkelijk inzicht in zowel de sterktes als zwaktes van de verschillende business intelligence tools waaronder SAS software. Het is 100% onafhankelijk en het onderzoek vergelijkt de BI-tools op alle belangrijke categorieën en vermeldt al hun functies. Profiteer van deze kennis en expertise en bespaar tijd bij het selecteren van de juiste BI-software.

Naar de BI & Analytics Guide™

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met SAS analytics of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST