Interim SAS consultant: de specialist in SAS oplossingen en ontwikkelaar van data science

Foto Rini Van Ooijen MSc
Auteur: Rini Van Ooijen MSc
SAS consultant
Inhoudsopgave

SAS heeft een duidelijke visie als het om Business Intelligence gaat. Het gaat niet om het rapporteren van het verleden, maar om het voorspellen van de toekomst. Nu er steeds meer ongestructureerde data beschikbaar komt, schuift SAS op naar het gebruik van data lakes en noemt het BI tegenwoordig Business Analytics. Ze zijn daarnaast druk bezig om de eindgebruikers te ‘empoweren’ met hulpmiddelen, om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan met data. Deze selfservice BI-aanpak heeft gevolgen voor SAS consultants en SAS ontwikkelaars. Ze moeten steeds meer omgaan met de onzekerheid van de toekomst in plaats van de zekerheden uit het verleden.

Wat zijn de belangrijke trends voor de SAS ontwikkelaar?

De belangrijke trends voor de SAS ontwikkelaarDe BI-trends volgen elkaar snel op en het bedrijf SAS Institute probeert hier een antwoord op te geven door steeds meer functionaliteit in te bouwen in haar bestaande oplossingen. Het is niet mogelijk deze trends op te lossen met alleen nieuwe functionaliteit.

Dit zijn de belangrijke trends waar de SAS specialist rekening mee moet houden:

 • Business Intelligence democratiseert: BI wordt steeds meer van iedereen en SAS zet hier zelf al langere tijd op in. Dit vraagt om een SAS consultant die meer en meer een adviseur wordt en delen van ‘zijn werk’ overlaat aan de eindgebruikers door middel van interactieve dashboards.
 • Het aantal databronnen groeit explosief: organisaties ontsluiten steeds meer bronnen en Big Data raakt ingeburgerd. Dit houdt in dat organisaties steeds verder af komen te staan van het rapporteren over het verleden. De SAS ontwikkelaar moet steeds beter in staat zijn om met data ‘de toekomst te voorspellen’.
 • Cloud heeft de toekomst: data van organisaties wordt in toenemende mate opgeslagen in de cloud en ook de verwerking van data vindt steeds vaker plaats in diezelfde cloud. Hierdoor zullen vooral technische functies onder druk komen te staan, omdat die nu extern uitgevoerd worden.
 • Internet of Things (IoT) raakt ingeburgerd: van steeds meer sensoren wordt de data opgeslagen en er komen er ook steeds sensoren bij die data af kunnen geven.
 • Algoritmen worden essentieel: data is er steeds meer en de vraag is hoe zie je door het databos de bomen nog? Met de juiste algoritmen is de boom in het bos te onderscheiden. Het is dus essentieel over de juiste algoritmen te beschikken, dan wel ze zelf te ontwikkelen.

Als SAS ontwikkelaar en SAS consultant moet je je voorbereiden en mee blijven bewegen met al deze trends en innovatief blijven. Doe je dit niet dan blijk je op termijn verouderde kennis te bezitten en wordt je ook minder goed inzetbaar.

Huur een SAS consultant in

De noodzakelijke skills voor een SAS consultant

Natuurlijk is ervaring met de diverse SAS-onderdelen een must. Door het grote aantal ontwikkelingen binnen het SAS-pakket is bijblijven al een kunst op zich. De voornaamste skills zijn:

 • Natuurlijk goed analytisch en conceptueel kunnen denken, maar dit nu samen met de eindgebruikers doen.
 • Zelfstandig advies uit kunnen brengen en nieuwe ontwikkelingen in SAS kunnen ‘vertalen’ naar handzame oplossingen voor eindgebruikers door middel van een goede BI architectuur.
 • Zeer accuraat zijn als het gaat om gegevensverwerking en -interpretatie, vaak adviserend, omdat de klanten steeds vaker zelf BI-rapportages maken.
 • Goed kunnen adviseren en communiceren met alle betrokken stakeholders binnen de organisatie.
 • In staat zijn om complexe problemen eenvoudig aan de eindgebruikers te kunnen presenteren.

Zoals gezegd: kennis en ervaring met SAS software is een must, maar goed kunnen adviseren en communiceren is even belangrijk geworden.

Waar moet je op letten als SAS ontwikkelaar en -consultant?

De belangrijkste aandachtspunten zijn:

 • Hoe wordt jouw toegevoegde waarde aangetoond?
 • Waar vind je de SAS-medewerker die helpt ‘de toekomst te voorspellen’
 • Wat maakt inhuur via Passionned Group aantrekkelijk?
 • Hoe bereik je meer met SAS software en wat zijn de succescriteria?
 • Hoe pas je je als SAS consultant aan, aan de veranderde omstandigheden?
 • Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die een SAS ontwikkelaar tegenwoordig moet bezitten.

Hoe word je een (nog betere) SAS ontwikkelaar en consultant?

Natuurlijk volg je cursussen bij SAS of (geautoriseerde) opleiders als het om de tooling van SAS zelf gaat. Maar daar ben je er tegenwoordig niet mee. Van SAS ontwikkelaars en SAS consultants wordt ook gevraagd om klantgericht te zijn en op een juiste manier de klant te adviseren. Dit laatste maakt het verschil tussen een goede en een uitstekende SAS consultant. Ook SAS ontwikkelaars moeten deze skills bezitten. De vraag is hoe ontwikkel je die skills?

Diverse opleidingen voor klantgerichtheid, analytics & BI

In de Passionned Academy zijn verschillende opleidingen beschikbaar van klantgerichtheidstrainingen tot en met een workshop BI-consultancy vaardigheden. Tijdens deze opleiding leert je onder andere de vraagstelling van de klant beter te interpreteren en kun je je communicatie met de business aanzienlijk leren verbeteren. Wil je meer weten over alle opleidingen die aangeboden worden, vraag dan brochures aan van onze BI & Data Science opleidingen.

Unieke Data Science opleiding

Data goed kunnen analyseren is nu al lang niet meer voldoende. In de Data Science opleiding van de Passionned Academy leer je alles over Data Science en Advanced Analytics.

De SAS consultant kijkt vooruit met onze kennisbank

Passionned Group heeft nog meer te bieden. Er is een online kennisbank die je kunt raadplegen en waar veel geschreven is over BI (gerelateerde) onderwerpen. Ook zijn er diverse boeken geschreven over dit vakgebied, die jouw kijk op Business Intelligence zullen verbreden. Al met al voldoende hulpmiddelen om een SAS consultant te worden die samen met de eindgebruikers niet alleen terug, maar ook juist vooruitkijkt.

Wil je een SAS specialist inhuren?

Overal heb je de mogelijkheid om SAS consultants en SAS ontwikkelaars in te huren. Daar zijn zelfs gespecialiseerde bureaus voor. Maar Passionned Group heeft juist die ervaren SAS mensen die samen met jouw organisatie vooral vooruitkijken. Passionned Group is een volledig onafhankelijke partij en heeft geen enkel binding met welke leverancier dan ook, dus ook niet met SAS. Dat geeft ons een unieke positie in de markt.

Ben je op zoek naar een SAS consultant of SAS ontwikkelaar, leg de aanvraag dan ook eens bij ons neer. Binnen 24 uur nemen wij contact op om samen te bespreken wat voor een kandidaat je precies zoekt. Vaak stellen we twee kandidaten aan je voor en dit geeft je de mogelijkheid om een afgewogen keuze te maken. Is de keuze op één van onze kandidaten gevallen, dan is het vaak mogelijk om het proces binnen 48 uur af te ronden en kan de kandidaat bij jou aan de slag.

Wat is het voordeel van inhuren via Passionned Group?

Naast de zeer ruime ervaring zijn wij, zoals gezegd, volledig onafhankelijk en streven wij de beste oplossing na voor jou als klant. Onze ervaren SAS ontwikkelaars en SAS consultants beschikken ook over uitgebreide tooling om organisaties ‘verder te brengen’.

Onze filosofie is dat het succes niet alleen wordt bepaald door de juiste tooling en/of de juiste rapportage. Gebruik en implementatie van het gehele business intelligence proces bepaalt uiteindelijk het succes. Deze tooling staat niet alleen ter beschikking van onze SAS experts, maar ook jouw eigen organisatie kan daar gebruik van maken. Dat samen met onze onafhankelijkheid maakt ons uniek in de markt. Ervaar ons en maak eens een afspraak.

Stuur je aanvraag op

SAS oplossingen die echt werken in jouw organisatie!

SAS heeft een grote ‘installed base’, vaak bij grotere ondernemingen. Dat is goed, maar ze zijn niet onaantastbaar. Leveranciers als Tableau Software, Yellowfin BI en open source oplossingen tarten de status quo in de Business Intelligence markt.

SAS moet hierin mee en zet nu vol in op drie pijlers: selfservice BI, Big Data en Cloud. De producten voor selfservice BI zijn ondertussen toonaangevend in de markt en datzelfde geldt ook voor Big Data. In de cloud zetten ze nu voorzichtig een aantal stappen. De toekomst zal leren hoe succesvol ze daarin zullen zijn.

Op het gebied van statistiek is SAS de marktleider (zie ook onze blog: SAS Analytics indrukwekkend) en dat geldt ook voor de verschillende BI-oplossingen in bepaalde deelmarkten. Maar de wereld verandert en SAS verandert mee. Het is een uitdaging voor alle betrokkenen in het SAS-domein om mee te veranderen. Dit geldt zeker ook voor SAS consultants en SAS ontwikkelaars.

Vacature SAS consultant

Vacature SAS ontwikkelaar en SAS consultantRegelmatig zijn wij op zoek naar die SAS consultants en SAS ontwikkelaars die vooruitkijken. Herken je jezelf in dit profiel en wil je weten wat de Passionned Group anders doet, neem dan eens contact op en ervaar het verschil.

Heb je interesse of wil je meer weten?

Heb je interesse in een bepaalde opleiding, wil je meer weten over inhuur of ben jij die ervaren SAS-man of vrouw? Wij praten graag met jou door over onderwerpen waar je mee zit. Laat een bericht achter en wij nemen contact met je op.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in SAS consultantsPassionned Group (sinds 2004) levert onafhankelijke Business Intelligence & Data Science consultancy. Onze ervaren specialisten helpen kleine en grote organisaties om intelligenter te werk te gaan met data.

Neem vrijblijvend contact op

Onze SAS consultants

» Bekijk alle experts

Bekijk het handboek Artificial Intelligence

Productafbeelding van het handboek Artificial Intelligence

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding SAS BI & Analytics
SAS BI & Analytics
Uitgelichte afbeelding CRM consultant
CRM consultant
Uitgelichte afbeelding Lean Consultant
Lean Consultant

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met SAS implementeren & data science of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Rini Van Ooijen - SAS consultantRINI VAN OOIJEN MScSAS consultant

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring