De intelligente, datagedreven organisatie (8e druk) - Heel interessant, duidelijk en leerzaam boek!

Zendesk CRM & Klantinteractie

Foto Daan van Beek MSc
Auteur: Daan van Beek MSc
Managing Director
Inhoudsopgave

In dit achtergrondartikel presenteren we een bondige samenvatting van ons onafhankelijke CRM & Klantinteractie-onderzoek naar de CRM-leverancier Zendesk en zijn productportfolio (zoals Zendesk Sunshine en Zendesk Happyfox). Zendesk CRM & Klantinteractie scoort in onze onafhankelijke studie beter dan HubSpot maar iets slechter dan Salesforce. Zendesk is het meest ontwikkeld in klantrelatiebeheer en het minst sterk in task management. De belangrijkste voor- en nadelen van Zendesk CRM, binnen de context van CRM & Klantinteractie, hebben we per onderdeel (klantrelatiebeheer) voor je klaargezet. Ook benoemen we de features van het productportfolio zoals Zendesk Sunshine en Zendesk Happyfox et cetera.

Hoe scoort Zendesk CRM & Klantinteractie op bepaalde onderdelen?

In ons uitgebreide onderzoek keken we ook naar de verschillende producten van Zendesk software. Daarbij zijn meer dan 180 criteria gebruikt. Het onderzoek is gerealiseerd vanuit een compleet onafhankelijk perspectief (we zijn niet gebonden aan enige leverancier) en onze jarenlange ervaring in de CRM-markt. De hieronder getoonde afbeelding laat zien wat de sterke en minder sterke kanten zijn van Zendesk CRM vergeleken met de concurrentie.

Score van Zendesk CRM software.
Figuur 1: De pros en cons van de softwareleverancier Zendesk CRM & Klantinteractie. Je kunt maximaal 100% behalen. Bron: de CRM & Klantinteractie Guide 2024. Wil je verdieping en meer informatie over onze onderzoeksopzet? Klik hier om deze kopersgids te downloaden.

De Zendesk-analyse is tot stand gekomen door big data te onderscheppen en die vervolgens nauwgezet te analyseren. Meer dan 280 documenten verder weten we dat Zendesk uitblinkt in klantrelatiebeheer. Bij deze analyse hebben zowel algoritmes als de kritische blik van een ervaren en onafhankelijke specialist op het gebied van CRM & Klantinteractie een doorslaggevende rol gespeeld bij het trekken van conclusies.Zendesk in onze CRM & Klantinteractie Guide 2024 Afbeelding van Zendesk in onze CRM & Klantinteractie Guide 2024In onze 100% leveranciersonafhankelijke CRM & Klantinteractie Guide hebben we alle ins en outs van Zendesk voor je verzameld. Je krijgt toegang tot honderden (kortere) trainingen, tech talks, colleges, demo’s, tutorials, enzovoorts en beschikt altijd over het laatste CRM-nieuws. Daarnaast begeleidt deze gids jouw in het verdiepen van je kennis over CRM & Klantinteractie.bekijk de CRM & Klantinteractie Guide™

Zendesk en het complete CRM & Klantinteractie productportfolio

Zendesk kent (minimaal) 3 producten in de sfeer van CRM & Klantinteractie. Op volgorde van relevantie rangschikken en beschrijven we de producten hieronder:

Wat is Zendesk CRM?

Andere namen waaronder dit CRM-softwareproduct bekend staat: Zendesk Platform

Onder deze kop rapporteren we de belangrijkste kenmerken van Zendesk CRM, inclusief de belangrijkste kenmerken en eventuele gerelateerde producten. Deze productgroep bestaat uit Zendesk Sunshine en Zendesk Happyfox. De Zendesk CRM-software kenmerkt zich onder andere door de volgende eigenschappen:

 • klantenservice
 • klantinformatie
 • klantinteracties
 • klantrelatiebeheer
 • rapportage

Wil je het fijne weten van alle karakteristieken (100+) van Zendesk CRM? Download hier direct onze CRM & Klantinteractie Guide™ 2024.

Overweeg je een Zendesk CRM expert in te huren?

Wil je een interim Zendesk CRM consultant inhuren die de Zendesk CRM-software door en door kent en een CRM-toepassing succesvol kan implementeren? Onze interim-specialisten helpen je graag verder. Zendesk CRM ontwikkelaars in dienst nemen is niet altijd opportuun. Laat hier een bericht achter en we onderzoeken met jou de mogelijkheden tot samenwerking.

Screenshot van Zendesk CRM software.
Afbeelding van Zendesk CRM tools.
Schema van Zendesk CRM.
Figuur 2, 3 en 4: Diverse figuren laten de werking zien van Zendesk CRM. Klik op de afbeelding om die groter te maken. Credits: Zendesk & partners.

Wat is Zendesk Sunshine?

Hieronder geven we een beschrijving van Zendesk Sunshine, inclusief de belangrijkste kenmerken en eventuele gerelateerde producten. Zendesk Sunshine kenmerkt zich onder andere door de volgende eigenschappen:

 • accountbeheer
 • klantenservice
 • klantgegevens
 • no-code

Ben je nieuwsgierig naar alle kenmerken (100+) van Zendesk Sunshine? Bestel dan nu onze CRM & Klantinteractie Guide™ 2024.

Screenshot van Zendesk Sunshine software.
Afbeelding van Zendesk Sunshine tools.
Schema van Zendesk Sunshine.
Figuur 5, 6 en 7: Deze drie afbeeldingen geven een eerste indruk van Zendesk Sunshine. Klik op een afbeelding om die uit te vergroten. Credits: Zendesk & partners.

Wat is Zendesk Happyfox?

In deze paragraaf portretteren we Zendesk Happyfox, inclusief de belangrijkste kenmerken en eventuele gerelateerde producten. De Zendesk Happyfox-software kenmerkt zich onder andere door de volgende features:

 • accountbeheer
 • generatieve ai
 • klantenservice
 • klantenservicebeheer
 • klantgegevens
 • rapportage
 • ticketing systeem
 • workflow automatisering

Ben je benieuwd naar alle eigenschappen (100+) van Zendesk Happyfox? Open dan hier de CRM & Klantinteractie Guide™ 2024.

Screenshot van Zendesk Happyfox software.
Afbeelding van Zendesk Happyfox tools.
Schema van Zendesk Happyfox.
Figuur 8, 9 en 10: Bovenstaande figuren laten de werking zien van Zendesk Happyfox. Klik op de afbeelding om die groter te maken. Credits: Zendesk & partners.

Zendesk CRM-tools en de versiehistorie

De afgelopen tijd zien we bij Zendesk een stabiele trend als het gaat om CRM & Klantinteractie-functionaliteit en support voor dataconnecties en besturingssystemen.

Van Zendesk CRM & Klantinteractie hebben we de laatste versies bekeken. Hieronder kun je het verloop zien van de versies van de beschikbare CRM & Klantinteractie-producten van Zendesk:

 • Zendesk CRM: 2023 2022

Achter elk product tonen we de versienummers, de meest recente versies staan vooraan.

Wat zijn de licentiekosten van Zendesk Sunshine en Zendesk Happyfox?

Het is lastig om precies te bepalen wat een licentie van Zendesk Sunshine en Zendesk Happyfox kost omdat dit afhankelijk is van het land, het aantal gebruikers (denk ook aan de hoeveelheid CPU’s bij serverversies), de connectoren naar databronnen en op welke moment in het jaar je een offerte aanvraagt. Vraag je een offerte aan net voor het einde van de fiscale periode van Zendesk dan kun je vermoedelijk een behoorlijke reductie krijgen op de licentiekosten. Daarnaast raden we aan om de software in de cloud te draaien. Vaak betaal je dan alleen voor wat je aan resources verbruikt. De aanschafkosten van Zendesk Sunshine en Zendesk Happyfox zijn misschien niet de grootste bedragen, maar de kosten voor onderhoud en support komen wel elk jaar terug op je begroting.

Wat maakt Zendesk CRM & Klantinteractie het overwegen waard

In onze studie zien we dat Zendesk op het terrein van CRM & Klantinteractie software een aantal specifieke eigenschappen kent die onderscheidend naar voren komen in ons onderzoek. Dit maakt Zendesk CRM min of meer uniek: dubbele leads samenvoegen, opportunity-analyse, leads importeren, scheduling tasks en opportunities beheren.

De voor- en nadelen van Zendesk CRM

Tag cloud van Zendesk CRM tools.Figuur 11: Word cloud van de sterke en minder sterke kanten van Zendesk CRM & Klantinteractie

In de volgende paragrafen benoemen we alle voor- en nadelen van Zendesk CRM & Klantinteractie, Zendesk Sunshine en Zendesk Happyfox, et cetera. De opsomming in de volgende alinea’s is aan verandering onderhevig, want: Zendesk kan op dit moment werken aan het creëren van features die tegemoetkomen aan specifieke klantwensen (zoals ondersteuning voor no-code, repetitive tasks, cloudoplossingen en aangepaste activiteiten). Bovendien kan de documentatie achterlopen op de actualiteit.

Deel jouw ervaring

Laat hier een review achter over Zendesk CRM & Klantinteractie. Je observaties kunnen dan gaan meewegen en bijdragen aan een betere, evenwichtige beoordeling van Zendesk CRM.

1. Zendesk Klantrelatiebeheer

89%

De leverancier Zendesk scoort in ons onderzoek uitstekend op het thema ‘Klantrelatiebeheer’ met een score van 89%. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: klantinteracties en kleine bedrijven. We hebben daarbij het volgende product bekeken: Zendesk CRM. In totaal onderzochten we 25 criteria binnen deze sectie. Wil je de diepte in met het onderwerp Klantrelatiebeheer? Download dan hier onze CRM & Klantinteractie Gids 2024.

2. Zendesk Rapportage

86%

De leverancier Zendesk doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in onze recent geactualiseerde, onafhankelijke CRM & Klantinteractie studie uitstekend op het thema ‘Rapportage’ met een score van 86%. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: CRM-analyse, pijplijnrapportage en interactieve rapportage. We hebben daarbij het volgende product onder de loep genomen: Zendesk Happyfox. In totaal onderzochten we 11 features binnen deze discipline. Wil je meer te weten komen over het onderwerp Rapportage? Download dan hier onze CRM & Klantinteractie Guide.

3. Zendesk Gegevenskwaliteit

86%

De leverancier Zendesk doet het in ons actuele CRM & Klantinteractie-onderzoek uitstekend op het onderwerp ‘Gegevenskwaliteit’ met een score van 86%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: dubbele records samenvoegen, gegevensopschoning en duplicate search. In totaal onderzochten we 16 criteria in deze categorie. Ben je enthousiast over het onderwerp Gegevenskwaliteit? Download dan hier onze CRM & Klantinteractie Guide 2024.

4. Zendesk Verkoopmanagement

81%

Zendesk scoort in ons onafhankelijke CRM & Klantinteractie-onderzoek uitstekend op het onderwerp ‘Verkoopmanagement’, gegeven dat ze hierop 81% scoren. De volgende factoren hebben we laten meewegen: verkooppijplijn, klantloyaliteitsmanagement, goal management, verkooporderbeheer, verkoopworkflows, sales cycle management en visuele verkooppijplijn. In totaal onderzochten we 51 criteria binnen deze sectie. Wil je de diepte in met het onderwerp Verkoopmanagement? Download dan hier onze CRM & Klantinteractie Studie.

5. Zendesk Klantgegevens

80%

Zendesk doet het in ons actuele CRM & Klantinteractie-onderzoek uitstekend op het onderdeel ‘Klantgegevens’, gegeven dat ze hierop 80% scoren. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: aangepast velden en afspraak. We hebben daarbij het volgende product onder de loep genomen: Zendesk Sunshine. In totaal onderzochten we 45 features binnen deze discipline. Wil je je verder verdiepen in het onderwerp Klantgegevens? Download dan hier onze CRM & Klantinteractie Gids 2024.

6. Zendesk Leadmanagement

76%

Het bedrijf doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons actuele CRM & Klantinteractie-onderzoek goed op het thema ‘Leadmanagement’ met een score van 76%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: leadgeneratie, leadconversie, leadkwalificatie en lead scoren. In totaal onderzochten we 12 selectiecriteria binnen dit hoofdthema. Wil je de diepte in met het onderwerp Leadmanagement? Download dan hier onze CRM & Klantinteractie Guide 2024.

7. Zendesk Campagnemanagement

73%

De leverancier Zendesk doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons 100% leveranciersonafhankelijke CRM & Klantinteractie onderzoek goed op het onderwerp ‘Campagnemanagement’, gegeven dat ze hierop 73% scoren. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: e-mailmarketing, e-mailcampaignes, druppelcampagnes en direct marketing. In totaal onderzochten we 25 features binnen deze discipline. Wil je de diepte in met het onderwerp Campagnemanagement? Download dan hier onze CRM & Klantinteractie Gids.

8. Zendesk Infrastructuur

72%

Zendesk scoort in ons onderzoek goed op het thema ‘Infrastructuur’ met een score van 72%. De volgende criteria zijn gehanteerd: e-mailintegratie, mobiele CRM, cloudinfrastructuur en aanpasbare lay-outs. In totaal onderzochten we 56 features binnen deze discipline. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Infrastructuur? Download dan hier onze CRM & Klantinteractie Studie 2024.

9. Zendesk Klantenservicebeheer

68%

De leverancier Zendesk scoort in ons onderzoek goed op het onderdeel ‘Klantenservicebeheer’. De score bedraagt 68%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: klantenservice, casemanagement, ticketing systeem, field service management en CRM voor callcenters. In totaal onderzochten we 9 aspecten in deze categorie. Wil je meer te weten komen over het onderwerp Klantenservicebeheer? Download dan hier onze CRM & Klantinteractie Studie.

10. Zendesk Automatiseringsplatform

68%

Het bedrijf doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons 100% leveranciersonafhankelijke CRM & Klantinteractie onderzoek goed op het onderdeel ‘Automatiseringsplatform’, gegeven dat ze hierop 68% scoren. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: marketingautomatisering, app marktplaats, alles-in-één marketingautomatisering en workflows automatiseren. In totaal onderzochten we 28 criteria in deze categorie. Wil je je verder verdiepen in het onderwerp Automatiseringsplatform? Download dan hier onze CRM & Klantinteractie Guide.

11. Zendesk Task Management

55%

Het bedrijf scoort in ons objectieve CRM & Klantinteractie-onderzoek goed op het onderwerp ‘Task Management’ met een score van 55%. We hebben de volgende selectiecriteria gehanteerd: repetitive tasks en task list. In totaal onderzochten we 13 selectiecriteria binnen dit hoofdthema. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Task Management? Download dan hier onze CRM & Klantinteractie Guide 2024.

Meer weten? Bestel dan hier de CRM & Klantinteractie Guide™ 2024

In welke branches is Zendesk CRM & Klantinteractie het meest actief?

In ons onderzoek hebben we ook gekeken in welke branches een leverancier actief is. Dit zijn de branches waar Zendesk frequent wordt gebruikt: automotive, bankieren, onderwijs, fintech, overheden, healthcare, hospitality, insurance, manufacturing, vastgoed, restaurant, retail, telecom en universities.

Zendesk software wordt het meest gebruikt door…

De CRM & Klantinteractie-software van Zendesk wordt het vaakst genoemd in combinatie met de volgende functies: accountmanagers, business development, verkoopvertegenwoordigers, service agents en servicevertegenwoordigers.

Huur een Zendesk developer in

Trainingen en incompany-opleidingen Zendesk CRM & Klantinteractie

Wij organiseren diverse opleidingen en cursussen op het gebied van CRM & Klantinteractie maar kunnen ook specifieke Zendesk trainingen verzorgen, bijvoorbeeld als incompany. Bijvoorbeeld kun je denken aan de volgende software: Zendesk Sunshine en Zendesk Happyfox. Uiteraard omlijsten we de training met het gedachtegoed van de intelligente, datagedreven organisatie.

Finaal oordeel: Zendesk CRM scoort uitstekend

Zendesk heeft een compact productportfolio waarmee het uitstekend scoort in ons CRM & Klantinteractie-onderzoek. Zendesk CRM & Klantinteractie innoveert (bij benadering) met een gemiddeld tempo van minder dan 5 features per jaar, is (vooralsnog) actief in heel veel verschillende sectoren en heeft zich het best ontwikkeld in klantrelatiebeheer.

Over Passionned Group

logo van Passionned Group, de Zendesk CRM & Klantinteractie specialistPassionned Group specialiseert zich in 100% onafhankelijk CRM & Klantinteractie advies en de implementatie van CRM & Klantinteractie oplossingen. Onze ervaren CRM & Klantinteractie-specialisten helpen kleine en grotere organisaties om verder te gaan als intelligente, datagedreven organisatie.

Neem contact met ons op

Bestel nu de bestseller 'De intelligente, datagedreven organisatie' (8e druk)

Productafbeelding van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Salesforce CRM & Klantinteractie
Salesforce CRM & Klantinteractie
Uitgelichte afbeelding HubSpot CRM & Klantinteractie
HubSpot CRM & Klantinteractie
Uitgelichte afbeelding CRMNEXT CRM & Klantinteractie
CRMNEXT CRM & Klantinteractie

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Managing DirectorDAAN VAN BEEK MScManaging Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring