SAS software | SAS Business Analytics | 100% neutrale BI studie
Onafhankelijke beoordeling van SAS software, Visual Analytics en het bedrijf SAS, bestel hier de BI-vergelijkingsgids:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • SAS op 1.000+ punten vergeleken
 • Direct inzicht in zwaktes van SAS
Naar de BI & Analytics gids

Duidelijke visie op SAS Business Analytics

SAS Institute is een BI-leverancier die al sinds 1976 bestaat. Ze levert een palet aan bedrijfsbrede BI-oplossingen die door bijna alle grote, beursgenoteerde ondernemingen worden gebruikt. SAS ontwikkelde in al die jaren een duidelijke visie op Business Analytics. Die visie vind je terug in al haar producten. Ze gaat ervan uit dat BI-oplossingen gericht moeten zijn op ‘predict the future’ in plaats van ‘reporting the past’.

SAS Visual Analytics zet in op de trend selfservice BI

Met SAS Visual Analytics is sterk ingezet op de trend van ‘selfservice-BI’. Deze analytics-oplossing richt zich op analyse van data. Je kunt deze tool eenvoudig koppelen aan de verschillende (Microsoft) office producten. Ons valt overigens op dat ‘social BI’ een onderdeel is van SAS Office en niet van SAS Visual Analytics.

Verticale oplossingen voor diverse deelmarkten

SAS Institute biedt naast deze generieke pakketten ook verticale oplossingen aan voor diverse deelmarkten. Hierdoor is het voor een organisatie in een bepaalde deelmarkt mogelijk om relatief snel een BI-omgeving neer te zetten. Implementaties van SAS-software duren over het algemeen wel langer dan de implementaties van vergelijkbare BI-oplossingen.

SAS software is aanwezig in veel (grote) ondernemingen, maar die ondernemingen maken niet altijd exclusief gebruik van SAS voor hun dashboards en Visual Data Discovery. Er zijn vaak meerdere oplossingen aanwezig zoals Qlik en Tableau. SAS BI werkt over het algemeen slecht samen met andere Business Intelligence-oplossingen.

Het bedrijf heeft tijdens de laatste gebruikersconferentie aangekondigd met een nieuwe architectuur te komen: Viya. Deze architectuur is volledig cloudgebaseerd, ondersteunt meerdere talen en is een open BI-omgeving die eenvoudig te begrijpen valt. De CEO van het softwarebedrijf, Jim Goodnight, zegt hierover: “Viya gaat de ‘next generation visual analytics’ worden”.

Wie is de leverancier van SAS-software?

SAS Institute is in 1976 opgericht en komt voort uit een landbouwkundig onderzoeksproject aan de Universiteit van North Carolina. Daar starten de oprichters met heel veel data over de oogsten en het wel en wee van het vee en analyseerden die. SAS Institute is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die actief is in meer dan 148 landen, een omzet heeft van drie miljard dollar en meer dan 14.000 medewerkers in dienst heeft.

De klantenlijst van het softwarebedrijf is misschien wel één van de meest indrukwekkende van alle actieve BI-leveranciers op de markt. SAS Institute geeft aan dat 96% van de top 100 van alle Fortune-500 bedrijven SAS Business Analytics gebruiken. Wereldwijd maken meer dan 80.000 organisaties gebruik van SAS-software.

SAS als Enterprise BI-leverancier

SAS Institute heeft zich al die jaren, als Enterprise BI-leverancier, onderscheiden door zich te richten op het ‘decision making proces’ binnen organisaties. De leverancier legt daarbij vaak de nadruk op predictive analytics en ook op geavanceerde Big Data oplossingen. In 2010 kwam het softwarebedrijf bijvoorbeeld al met oplossingen voor (klant)sentiment analyse met social media datasets.

De klanten van SAS: technisch georiënteerde organisatie

De klanten van SAS Institute geven vaak aan dat het een technisch georiënteerde organisatie is. De focus op kleinere organisaties is er niet. Het bedrijf richt zich vooral op grotere ondernemingen in verschillende bedrijfstakken. Door verticale oplossingen in een bedrijfstak aan te bieden, heeft SAS vaak een sterke ‘footprint’ in een groot aantal deelmarkten. Ze is bijvoorbeeld sterk aanwezig in de ‘finance markt’, mede door de sterke producten die ze levert op het gebied van fraudebestrijding.

Het is dus een zeer grote speler met een indrukwekkende klantenkring. SAS Institute is niet beursgenoteerd, maar het (privé)bezit van een aantal grote aandeelhouders waaronder Jim Goodnight zelf.

SAS BI heeft zeker voordelen

De belangrijkste voordelen van SAS-software zijn onder meer:

 • Een zeer goed trackrecord in de markt met zeer veel aansprekende namen die SAS Business Analytics gebruiken
 • SAS-software is zeer sterk op het gebied van predictive analytics en datamining, waardoor ze een vooraanstaande positie heeft op het gebied van fraudedetectie, behavioral targeting en analyse van Big Data.
 • De oplossingen van SAS Institute scoren zeer goed op het gebied van mobile BI.
 • Met Visual Analytics zijn goede stappen gezet op het gebied van selfservice BI.
 • Het bedrijf heeft veel specifieke verticale marktoplossingen beschikbaar voor organisaties.

Wil je alle sterke punten van SAS software te weten komen? Open dan de onafhankelijke BI Tools vergelijkingsgids, Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021.

SAS Business Analytics en waarop te letten?

SAS kent ook een aantal punten waar je op moet letten wanneer je overweegt SAS-software aan te schaffen of hier al gebruik van maakt. De belangrijkste zijn:

 • Het bedrijf heeft de reputatie een ‘technische leverancier’ te zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tableau. Van dit imago kan ze niet echt loskomen.
 • Ze scoort slechter dan gemiddeld bij klantonderzoeken op de onderdelen verkoop, contractering en service. De relatief hoge licentiekosten en starre contractafspraken zijn hier de belangrijkste oorzaken van.
 • Implementaties van SAS BI-tools duren gemiddeld langer dan bij vergelijkbare leveranciers. Dit is onder andere te verklaren door de server based architectuur van SAS-software.
 • De oplossingen werken niet goed samen met andere BI-oplossingen, die ook vaak binnen een organisatie worden gebruikt, zoals Qlik en Tableau.
 • SAS-software is minder geschikt voor kleine en middelgrote ondernemingen door de relatief lange implementatietijd en hoge licentiekosten.

Bovenstaande punten zijn slechts een kleine greep uit alle punten waarop wij SAS beoordeelden. Verkrijg inzicht in alle zwakke punten van SAS en hoe je dit BI-platform moet positioneren ten opzichte van alle andere BI oplossingen. Bekijk hier de Business Intelligence & Analytics Guide.

Wat is de marktpositie van SAS?

SAS Institute is misschien wel de ultieme leverancier als het gaat om invullen waar Business Analytics eigenlijk voor staat. Ze zet met de gehele productportfolio sterk in op het bieden van Business Intelligence software voor specifieke deelmarkten.

Als je veel (big) data ter beschikking hebt, of wanneer fraudepreventie en data-analyse essentiële onderdelen van jouw organisatie zijn, dan is SAS-software een van de betere platforms voor Data Science en disruptieve BI oplossingen.

SAS-software is vooral aanwezig binnen grote organisaties. Ze is daarmee één van de grootste spelers als het gaat om Enterprise Business Intelligence oplossingen.

Wij zien het softwarebedrijf SAS als de partij die voorop loopt op het gebied van predictive analytics. Maar deze leverancier is natuurlijk niet de enige keuze die een organisatie kan maken. Passionned Group heeft met de Business Intelligence & Analytics Guide een tool ontwikkeld waarin je eenvoudig de verschillende marktpartijen kunt vergelijken.

Bekijk marktpositie

SAS software vergeleken met andere BI-tools

Als je overweegt om SAS Business Intelligence aan te schaffen of je denkt eventueel na over BI-oplossingen naast SAS, dan is het noodzakelijk dat je een juiste afweging maakt. Passionned Group doet al meer dan 10 jaar onderzoek in deze markt en met de, door ons ontwikkelde, Business Intelligence & Analytics Guide helpen wij je grondig en snel een juiste keuze te maken.

De online gids beoordeelt alle belangrijke BI-leveranciers, elk op 1.000+ aspecten. Hierin zijn veel overzichten en grafieken opgenomen, waarin je snel kunt zien hoe de verschillende oplossingen op elk van de aspecten scoren. Wil je een snelle start maken in je selectieproces, gebruik dan direct deze gids online.

Bekijk de online gids

Business Analytics van SAS aanschaffen?

Business Analytics van SAS aanschaffen?SAS Institute staat bij klanten niet bekend als de meest ‘eenvoudige’ leverancier als het gaat om licentie- en contractonderhandelingen. Als je overweegt om tot aanschaf van licenties over te gaan, dan kan het een idee zijn om contact op te nemen met één van onze ervaren BI inkoopspecialisten. Zij zijn als geen ander in staat om je te adviseren in wat voor jouw organisatie de beste manier is om tot aanschaf van SAS software (licenties) over te gaan.

SAS-kennis in huis halen

Gebruik je al SAS -software of wil je deze gaan implementeren, dan is externe ondersteuning misschien iets voor jou. Onze SAS-experts kunnen je op verschillende gebieden ondersteunen. We kunnen je zeker helpen om het gebruik van SAS Business Analytics in jouw organisatie zo optimaal mogelijk te laten renderen.

De vaardigheden van SAS-experts maken een sterke ontwikkeling door. Voorheen waren het businessanalisten en rapportenbouwers die goed met het SAS-platform om moesten kunnen gaan.

Nu moeten de experts ook verstand hebben van big data, statistiek, het koppelen van veelsoortige databronnen en vooral ook de data kunnen visualiseren. Dit is het werkterrein van de data-scientist. Deze ‘nieuwe’ SAS-expertise is schaars en laat zich moeilijk binden aan een organisatie. Een SAS-consultant inhuren is dan de oplossing.

Andere BI tools

SAS Institute is altijd een belangrijke speler geweest in de BI-markt, maar er zijn er meer. Kijk ook eens bij de andere leveranciers en laat je verrassen door wat zij allemaal kunnen leveren.

Meer BI Tools

Meer weten over SAS of Business Analytics in het algemeen?

Naast SAS-experts biedt Passionned Group je ook diverse andere diensten aan, zoals Business Analytics opleidingen, (selectie)advies en natuurlijk een goedgevulde kennisbank. Dit totaalpakket aan (onafhankelijke) dienstverlening kan Business Analytics in jouw organisatie nog succesvoller maken. Neem gerust contact met ons op over jouw uitdagingen en wij gaan de uitdaging graag, samen met jou, aan.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in SAS softwarePassionned Group (sinds 2004) levert onafhankelijke Business Intelligence & Data Analytics consultancy. Onze ervaren consultants helpen allerlei organisaties om intelligenter met data te werk te gaan. Wij helpen vele organisaties met onafhankelijk Business Intelligence advies en de implementatie van datagedreven werken.

Neem contact met ons op

Onze SAS adviseurs

Dick Pouw, Adviseur Business Analytics platforms

DICK POUW MBA

Senior consultant

Rini van Ooijen, SAS adviseur

RINI VAN OOIJEN

SAS Software adviseur

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met sas software (sas business analytics) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Rini van Ooijen, SAS adviseur

RINI VAN OOIJEN

SAS Software adviseur

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST