Cognos Analytics | Watson IBM | Watson Analytics
Cognos beoordeeld op 1.000+ criteria in onze online gids Klik hier voor onze onafhankelijke BI-gids:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • Cognos op 1.000+ criteria vergeleken
 • Gebruikt in meer dan 100 landen
Naar de BI-gids

Wat is Cognos?

Cognos is van oudsher een van de bekendste Business Intelligence producten. Het is vooral bekend om zijn ‘PowerPlay Cubes’, die ervoor zorgen dat de tool als zeer gebruiksvriendelijk wordt ervaren. Samen met Business Objects, is Cognos jarenlang de belangrijkste leverancier geweest van Enterprise BI-oplossingen. Veel organisaties werken nog steeds met een van deze twee producten.

In eerdere jaren heeft Cognos een aantal minder succesvolle releases uitgebracht, waardoor het qua functionaliteit ging achterlopen in de markt. Met de komst van release 11 is men echter weer helemaal terug aan de top van de markt. Passionned Group kenmerkt deze release, in zijn marktonderzoek naar BI-oplossingen, als ‘een release met zeer rijke functionaliteit’.

Wie is de leverancier van Cognos Analytics & Watson Analytics?

Cognos Analytics is oorspronkelijk medio jaren ‘90 ontwikkeld door het bedrijf Quasar Systems. Dit bedrijf werd later overgenomen door Cognos, dat in 2008 weer werd overgenomen door IBM.

Bij IBM is Cognos ondergebracht binnen de productlijn ‘IBM Business Analytics’. Dit is een verzamelnaam voor verschillende BI-producten die door IBM zijn overgenomen. De filosofie van IBM is om de pakketten niet te integreren maar meerdere producten ‘naast elkaar’ te voeren. Naast Cognos Analytics omvat de productlijn onder meer SPSS, TM1 en IBM Watson Analytics. IBM heeft hiermee één van de meest complete productportfolio’s in de markt. Naar ons oordeel zou een verdere integratie van de diverse producten binnen de IBM-productlijn wenselijk zijn.

In 2015 is door IBM een nieuw licentiemodel geïntroduceerd met meer BI-rollen. Door deze nieuwe, minder overzichtelijke, licentiestructuur is het voor organisaties moeilijker geworden om vast te stellen of ze binnen het (huidige) licentiemodel van IBM wel compliant zijn.

De voordelen van Cognos Analytics

De meest in het oog springende voordelen van Cognos zijn:

 • Een zeer rijke functionaliteit op bijna alle Business Intelligence aspecten. Het is één van de beste, zo niet, de beste allround speler in de markt.
 • Het heeft in de afgelopen jaren een zeer goed trackrecord opgebouwd als het gaat om Enterprise BI-oplossingen.
 • IBM zet nu sterk in op BI met nieuwe innovatieoplossingen, zoals Watson IBM, die gekoppeld kunnen worden aan Cognos.
 • Cognos heeft een zeer sterke positie als het gaat om performance/verwerking van zeer grote datasets (big data-omgevingen).
 • Een zeer uitgebreide mobile business intelligence-oplossing, die is gecombineerd met een zeer krachtige dashboard-functie. Het is één van de voorlopers als het gaat om mobiele BI-oplossingen.

Ontdek meer informatie over de functionaliteit van Cognos in onze Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021.

De minder sterke punten van Cognos BI

De meeste leveranciers spreken liever niet over hun minder sterke kanten, maar het is belangrijk deze te kennen als je voor dit product kiest:

 • De IBM Business Intelligence productlijn omvat meerdere producten die ‘naast elkaar’ bestaan en niet goed geïntegreerd zijn. Door de naamgeving van de productlijn lijkt het of ze naadloos samenwerken, maar dat is vaak niet geval.
 • Cognos kan niet heel goed samenwerken met andere typen werkplekproducten. Dit is vooral een uitdaging wat betreft de Microsoft Office productlijn.
 • IBM zet sterk in op de Cloud met IBM Watson Analytics, maar deze Cloud-oplossing heeft nog een zeer beperkte functionaliteit (geschat 20% ten opzichte van Cognos BI). Er is nog geen duidelijkheid over of en hoe Cognos en Watson IBM in de toekomst geïntegreerd worden.
 • Functionaliteiten op het gebied van collaborative BI en social BI zijn onvoldoende ontwikkeld binnen dit pakket. Als deze functionaliteiten belangrijk zijn, dan kunnen beter andere pakketten worden overwogen.
 • De opbouw van de IBM Business Intelligence productlijn is soms moeilijk te doorgronden en de licentiestructuur verandert regelmatig. Hierdoor bestaat het risico dat jouw organisatie niet (meer) compliant is.

Dit is een kleine greep uit de voor- en nadelen van Cognos. Om meer te weten te komen, inclusief beoordelingen op 1.000+ criteria, download de Business Intelligence & Analytics Guide.

Watson IBM en Watson Analytics

Sinds enige tijd voert IBM naast Cognos een product voor meer geavanceerde analytics: Watson IBM of Watson Analytics. Deze supercomputer kan vragen die in natuurlijke taal zijn gesteld begrijpen en door zijn grote rekenkracht die razendsnel verwerken en dus snel met de juiste antwoorden komen. Daarnaast biedt Watson IBM interactieve analyse en geavanceerde datavisualisatie aan.

Strategische positionering van Cognos

Ga je voor een Enterprise BI-oplossing waar je de komende jaren mee vooruit kunt, dan is Cognos Analytics zeker een goede keuze. Het vraagt echter wel veel tijd, geld en energie om een bedrijfsbrede oplossing te implementeren.

Cognos heeft een zeer uitgebreid palet aan functionaliteiten, maar de vraag is of jouw organisatie die allemaal nodig heeft. Zijn er geen andere oplossingen die misschien evengoed voldoen aan de wensen van jouw organisatie? In één duidelijk overzicht, de Business Intelligence & Analytics Guide 2021, zie je waar Cognos precies staat.

Bekijk marktpositie

IBM Business Analytics vergelijken met andere BI-tools

Wanneer je overweegt om Cognos Analytics aan te schaffen of de bestaande Cognos-omgeving uit te breiden en je wilt geen overbodige investering doen, kijk dan eerst eens naar onze onafhankelijke BI tools vergelijkingsgids: Business Intelligence & Analytics Guide. Hierin worden Cognos Analytics en de andere IBM-oplossingen op 1.000+ kenmerken vergeleken met oplossingen van andere Business Intelligence leveranciers.

In diverse overzichtelijke grafieken worden de functionaliteiten van de diverse BI-tools vergeleken en kun je snel tot een gefundeerd oordeel komen. Deze unieke BI-gids is onmisbaar als je Cognos overweegt.

Bekijk de Business Intelligence & Analytics Guide

Overweeg je Cognos of andere IBM BI producten kopen?

Overweegt u Cognos of andere IBM BI producten kopen?IBM biedt je talloze licentiemogelijkheden aan, van aanschaf tot huur. Zowel online als via wederverkopers is het mogelijk om specifieke BI-tools aan te schaffen. Als je overgaat tot aanschaf van nieuwe licenties of als je uitdagingen hebt met betrekking tot software compliance, dan raden wij je aan om contact op te nemen met een van onze specialisten. Als je erover denkt om een BI tool aan te schaffen en je weet niet zeker of Cognos de beste oplossing is, dan kun je wellicht nog andere BI leveranciers overwegen.

Cognos expertise

Wanneer je een volgende stap wilt zetten met het analyseren van je data en deze overzichtelijk wilt presenteren, dan heb je ervaren Cognos-ontwikkelaars nodig. Vaak komen de aanvragen met pieken en dalen en heb je niet constant een grote groep ontwikkelaars nodig. ”Nee-verkopen’ (aan de business) is dan geen optie en mensen in dienst nemen is niet altijd gewenst.

Onze interim-dienstverlening helpt je bij het opbouwen van de benodigde Cognos BI-kennis en biedt je de flexibele schil van ervaren Cognos-experts die beschikbaar zijn waar en wanneer je ze nodig hebt.

Meer weten over het IBM-portfolio en Business Analytics?

Passionned Group heeft diverse diensten beschikbaar die je kunt inzetten om Business Analytics nog succesvoller te laten verlopen in jouw organisatie. Passionned Group beschikt over een uitgebreid portfolio aan diensten zoals een goedgevulde kennisbankBI advies op maat en een 10-daagse opleiding Data Science. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden nader te verkennen.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Cognos AnalyticsPassionned Group levert sinds 2004 al 100% onafhankelijk Business Intelligence & Data Science advies aan haar klanten. Onze bevlogen consultants zorgen samen met u dat uw organisatie nog intelligenter kan worden met Cognos Analytics of andere BI platforms.

Neem contact met ons op

IBM Cognos experts

Mark de Kort, Associate Partner (Cognos Analytics)

drs. MARK DE KORT

Senior consultant

Daan van Beek, CEO

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met cognos analytics (watson ibm) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Mark de Kort, Associate Partner (Cognos Analytics)

drs. MARK DE KORT

Senior consultant

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST