Business Consultant | 100% onafhankelijk | Opleidingen & projecten
De moderne business consultant moet van vele markten thuis zijn. Passionned Group voorziet in alle behoeften.

Interim aanvraag

Business consultant: de ondernemende adviseur

Traditioneel zijn business consultants onderverdeeld in strategie-, management-, proces-, finance-, HR- en ICT-consultants. Deze traditionele verdeling staat echter onder druk. Met de huidige, snelle (digitale) ontwikkelingen moeten de business consultants in deze vakgebieden ‘samen optrekken’ om het gewenste resultaat voor een opdrachtgever te realiseren.

Huur een business consultant in

Klant vaker betrokken bij nieuwe producten

Door deze snelle ontwikkelingen in de markt, worden (toekomstige) klanten steeds vaker betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, waardoor er dan onvoldoende tijd is om uitgebreid analyse en onderzoek te (laten) doen door business consultants. De traditionele business consultant, die sterk is in analyse, wordt vervangen door de ondernemende business consultant, die direct met oplossingen zoals een overzichtelijk dashboard komt. Deze nieuwe aanpak wordt wel ‘instant consulting’ genoemd.

De ontwikkeling van businessmodellen

Data en analyse zijn en blijven zeer belangrijk voor een business consultant. Meer en meer zullen (nieuwe) verdienmodellen geïnitieerd en ontwikkeld worden op basis van (Big) Data. Business consultants moeten daarom niet alleen de data kunnen analyseren en interpreteren, maar vooral deze ‘instant’ kunnen vertalen naar direct implementeerbare oplossingen voor de opdrachtgever.

Wat speelt er op het terrein van de business consultancy?

Er spelen vele onderwerpen, als het gaat om het inhuren van business consultants of het verder ontwikkelen van business consultancy skills. Denk daarbij aan:

Business consultancy is op zoek naar het ‘nieuwe normaal’!

Lange tijd was business consultancy verdeeld in finance-, strategie-, ICT-, management- en, procesconsultants. Veel grote partijen hadden verschillende afdelingen die gespecialiseerd waren in één of meer van deze onderdelen. De opdrachten waren vaak lang en analyse en onderzoek stonden voorop.

De trends die elke business consultant moet kennenDe ontwikkelingen op het vakgebied gaan snel. Trends volgen elkaar in hoog tempo op. De belangrijke trends zijn:

Dit zijn natuurlijk niet alle trends. Werken met grote hoeveelheden data, deze analyseren en op basis daarvan simpele oplossingen ontwikkelen is de manier voor de ondernemende business consultant om zijn toegevoegde waarde laten zien.

Nieuwe consultants in de markt

Deze shift in de markt heeft veel (grote) consultancy firma’s geraakt en verschillende bekende namen zijn verdwenen. Gelijktijdig kwam er een nieuwe groep gespecialiseerde business consultants op, de zzp’er. Opdrachten veranderen en worden meer en meer gedaan met de eindklant van de opdrachtgever als uitgangspunt. Technieken als Service Design Thinking en klantgericht ondernemen zijn het vertrekpunt bij deze nieuwe opdrachten.

Nieuwe vorm van opdrachten

Ook de vorm van de opdrachten verandert. Was het voorheen op basis van ‘uurtje factuurtje’, nu worden ze aangenomen op basis van meetbare eindresultaten. Ook is er een ontwikkeling gaande naar abonnement gedreven advies. Het leveren van direct toepasbare resultaten voor de opdrachtgever is het ‘nieuwe normaal’ geworden en het beschikken over steeds meer (big) data analytics helpt bij het meetbaar maken van die resultaten. Dit alles vraagt om andere business consultants met nieuwe vaardigheden.

Wil je een ondernemende business consultant inhuren?

Business consultants zijn overal in te huren. Maar de ondernemende business consultant die zowel de gebieden Datagedreven sturen, Datagedreven BI technologie en datagedreven continu verbeteren afdekt is schaars in de markt. Bij de Passionned Group werken alleen zeer ervaren consultants die deze gebieden wel af kunnen dekken en tevens hun sporen in de praktijk hebben verdiend.

Continu verbeteren & helderheid

Het zijn consultants die gewend zijn om met data en verandermethodieken als ‘continu verbeteren’ te werken en resultaten daadwerkelijk neer te zetten. Wij zijn dus in staat om snel de juiste kandidaat aan je voor te stellen. Onze procesmatige aanpak houdt in dat we binnen 24 uur contact met je opnemen om een helder beeld te krijgen van wat je precies zoekt. Hierna stellen we de juiste kandidaat aan je voor, liefst meer dan een, zodat je kunt kiezen. Nadat je de keuze heb gemaakt voor één van onze kandidaten, wordt het proces vaak binnen 48 uur afgerond en kan de business consultant bij jouw bedrijf aan de slag.

Waarom een business consultant van Passionned Group inhuren?

Onze business consultants zijn niet alleen zeer ervaren, maar werken allemaal op het snijvlak van klantgericht ondernemen, datagedreven werken, continu verbeteren en performance management. Passionned Group heeft aantoonbare ervaring op dit gebied, niet alleen als het om analyse gaat maar zeker ook als het op implementatie aankomt.

Consultant en docent

Verschillende van onze consultants schrijven niet alleen regelmatig over deze onderwerpen, maar geven ook les aan de Passionned Academy. Zo ontstaat de ideale wisselwerking tussen theorie en praktijk.

De Passionned groep beschikt over een uitgebreide kennisbank en tooling die de business consultant kan gebruiken bij zijn opdrachten. Deze kennisbank wordt ook opengesteld voor medewerkers van jouw eigen organisatie.

Welke vaardigheden worden er van de business consultant verwacht?

De praktische vaardigheden (skills) van een ondernemende business consultant verschuiven naar:

  • een ondernemende adviseur die ‘zelfstartend’ is. De business consultant neemt zelf initiatief en breng hiermee veranderingen op gang;
  • een ‘onderzoekende geest’, die simpele oplossingen kan vinden voor complexe problemen;
  • sterke analytische skills op basis van data, die de business consultant vaak zelf verzamelt, analyseert en interpreteert;
  • goede communicatie skills om medewerkers in een organisatie mee te krijgen. Hij schetst hoe de wereld er na de verandering uitziet en weet iedereen hiervan te overtuigen;
  • gestructureerd, planmatig werken en transparantie over noodzakelijke acties naar zijn omgeving toe;
  • het hebben van kennis van alle deelgebieden. Van strategieontwikkeling en procesdenken tot aan inzet van ICT-middelen om de verandering te kunnen realiseren.

Gedegen analyse, en deze goed onderbouwd kunnen presenteren, blijft wel de hoeksteen van een goede business consultant. De hierboven genoemde skills komen erbij en zijn de sleutel tot succes voor een ondernemende business consultant.

Hoe kun je jezelf ontwikkelen tot een (nog betere) business consultant?

Aan de business consultant worden andere eisen gesteld dan voorheen. Natuurlijk lees je vakliteratuur en haal  je overal informatie vandaan. Maar is dat genoeg? Passionned Group heeft een kennisbank waarin diepgaande informatie beschikbaar is als het om Business Intelligence, Big Data, klantgericht ondernemen en veranderaanpakken als continu verbeteren en procesmanagement gaat.

Passionned Academy: keur aan opleidingen

Wil je echt stappen zetten op één van deze gebieden, dan is misschien een opleiding aan te bevelen. De Passionned Academy heeft een uitgebreid assortiment aan opleidingen variërend van een 1-daagse incompany training en inspiratiesessie tot een ‘state-of-the-art’ 10-daagse Master of Data Science opleiding. Ook beschikken wij over opleidingen voor continu verbeteren en klantgericht ondernemen. De opleiding Performance management leert jou hoe je prestaties en gedrag van organisaties kunt managen op basis van KPI’s en dashboards. In de Passionned Academy zijn nog veel meer opleidingen beschikbaar die interessant voor je kunnen zijn.

Zakelijke literatuur voor de business consultant

Om jou te kunnen ondersteunen hebben wij een aantal boeken die wij aanraden voor de business consultants:

Passionned Group kan je dus genoeg manieren bieden om jezelf te ontwikkelen. Wil je meer weten of een persoonlijk advies hebben over wat het best bij jou past, neem dan contact met ons op.

Ben jij een ondernemende business consultant?

Vacature business consultantWij zijn regelmatig op zoek naar ervaren business consultants voor onze opdrachtgevers. Herken je jezelf in dit profiel en wil je eens met ons doorpraten over hoe Passionned Group naar dit vakgebied kijkt, laat dan een bericht achter.

Wat als je meer wilt weten?

Heb je interesse in een opleiding, wil je eens verder praten over het vakgebied of ben je op zoek naar zo’n ondernemende business consultant, wij praten graag met je door. Neem gerust contact met ons op en laat je verrassen door onze visie en aanpak.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Business consultantPassionned Group ondersteunt organisaties bij strategie- en implementatieadvies. Onze business consultants hebben zowel ervaring met strategie(implementatie), data science en machine learning als met het continu verbeteren van organisaties op basis van de door jou geformuleerde strategie.

Neem contact met ons op

Onze business consultants helpen je graag verder

Daan van Beek, Business consultant & auteur De intelligente organisatie

DAAN VAN BEEK MSc

Senior Business Adviseur & auteur De intelligente, datagedreven organisatie

Rini van Ooijen, BI & Business Consultant

RINI VAN OOIJEN

BI & Business Consultant

Caroline Raaijmaakers, Business consultant

CAROLINE RAAIJMAAKERS

Business consultant

John Kennedy, Senior Business Consultant

JOHN KENNEDY

Senior Business Consultant

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met business consultant (100% onafhankelijk) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST