contact

Voorwoord bij 'De wendbare organisatie'

Hekel aan managementboeken

Door: Dr. Dato W. Steenhuis
Eigenlijk heb ik een hekel aan managementboeken. De titels zijn vaak gezwollen, het taalgebruik heeft dikwijls iets van een geloofsbelijdenis en de onderlinge verschillen worden vaak uitvergroot. Daardoor maken veel van die boeken een gelijkhebberige indruk, een beetje zoals bij religieuze sekten.

Een blijvende indruk

Het begrip managementgoeroe past dan ook goed in die context. Ik heb veel van die boeken gelezen en de enige die op mij een blijvende indruk heeft gemaakt is The structuring of organizations van Henry Mintzberg. Hij beschrijft in dit boek op heldere wijze hoe uiteenlopende typen organisaties in elkaar steken en hoe de verhoudingen tussen de onderdelen ervan doorgaans is geregeld.

Sterke oriëntatie op de praktijk

Het boek 'De wendbare organisatie'
“Het boek ‘De wendbare organisatie’ van Leo Kerklaan is een heel ander boek dan dat van Mintzberg. Maar er is minstens één overeenkomst en dat is de sterke oriëntatie op de praktijk. Hij kent zijn klassieken maar gebruikt die niet voor betweterij en gewichtigheid, maar steeds met het oog op de toepassing van het gedachtegoed in kwestie. Dat spreekt mij aan omdat de vertaalslag van de strategie van een onderneming naar de implementatie daarvan altijd moeilijk is.”

Direct bestellen

De uitvoering valt velen zwaar

Veel managers kunnen er slecht mee uit de voeten. De stap van abstractie naar uitvoering valt velen zwaar. Dit boek biedt daarbij de helpende hand. De lezer wordt als het ware bij de hand genomen bij iedere volgende stap die moet worden gezet en dat is precies wat mijn promotor me voorhield bij het schrijven van mijn proefschrift: neem de lezer mee in je denkproces, expliciteer je denkstappen en concretiseer de uitvoering daarvan.

Rustige, overtuigende manier

Dat doet Leo Kerklaan op een rustige, overtuigende manier ook via een overzichtelijke indeling van de diverse hoofdstukken. Het boek krijgt daardoor iets van een handleiding maar bepaald geen saaie. Want tussen de bedrijven door worden een aantal interessante concepten gepresenteerd c.q. gerelativeerd.

Een boek voor en van deze tijd

Planning is mooi, maar manoeuvreren is beter. Visualisering kan zeer behulpzaam zijn bij de implementatie van de strategie en een coöperatief systeem kan de betrokkenheid van de medewerkers bij het bedrijfsproces aanzienlijk stimuleren. Ook het voortdurende perspectief op de toekomst, spreekt me bijzonder aan. Kortom een boek voor en van deze tijd, waarin steeds minder zeker is en zelfs dat niet. Het verdient vele, kritische, lezers.

Direct bestellen

Dr. Dato W. Steenhuis
voormalig Procureur Generaal

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Leo Kerklaan - Associate Partner en auteur van De cockpit van de organisatie (5e druk)

mr. LEO KERKLAAN

Associate Partner en auteur van De cockpit van de organisatie (5e druk)

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST