QlikView | Tools & tips | 100% onafhankelijke BI-studie naar Qlik
Gedegen expert review van QlikView, Qlik Sense en het bedrijf Qlik, koop hier onze onafhankelijke online BI-gids:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • QlikView op 1.000+ criteria vergeleken
 • Gebruikt in meer dan 100 landen
 • Direct inzicht in zwaktes van Qlik
Naar de BI-gids

Wat is QlikView?

QlikView is een van de bekendste Data Discovery tools (BI tools). In de wereld van Business Analytics is de wijze waarop deze oplossing werkt inmiddels uitgegroeid tot een begrip. QlikView kwam indertijd, in 2001, naar het grote publiek met een totaal andere aanpak dan de traditionele BI tools zoals Cognos en BusinessObjects. De setgebaseerde en visuele aanpak maakt deze tool tot een van de meeste gebruiksvriendelijke BI-oplossingen. Onze experts en ontwikkelaars weten als geen ander hoe QlikView te positioneren en met succes in te zetten.

Huur een Qlik specialist in

Wie is de leverancier Qlik?

De leverancier van QlikView is Qlik, voorheen bekend als QlikTech. Het bedrijf startte in 1993 en ging in 2010 naar de beurs. Het kreeg toen een notering aan de Nasdaq. Na de overname door de Amerikaanse private equity-firma Thoma Bravo in 2016 is het bedrijf vervolgens weer van de beurs gehaald. Qlik heeft inmiddels meer dan 48.000 klanten in meer dan 100 landen. De eerste versie werd Quik genoemd. Dat staat voor Quality, Understanding, Interaction en Knowledge. Naar ons idee een kernachtige samenvatting van wat Business Intelligence in essentie is. Later is de naam gewijzigd in QlikView.

De leverancier verkoopt inmiddels nog vele andere softwareproducten, zoals QlikSense, NPrinting voor rapportages en QlikMarket. De verdere doorontwikkeling van de data-integratie-oplossing QlikView Expressor, in 2012 door Qlik overgenomen, is stopgezet. Het maakt sindsdien integraal onderdeel uit van QlikView. Qlik focust zich nu volledig op Data Discovery en Self Service Business Intelligence.

Wat kan QlikView?

De meest in het oog springende functionaliteiten van QlikView zijn:

 • Grasduinen door data op een intuïtieve setgebaseerde manier. Gebruikers kunnen daardoor bijvoorbeeld in één oogopslag ontdekken wat klanten bijvoorbeeld niet kochten.
 • Uitmuntende datavisualisatie-mogelijkheden met vele type grafieken. De software kent ook mogelijkheden om eigen grafieken te ontwerpen en te delen met de Qlik-community.
 • Bouwen van interactieve dashboards voor verschillende doelgroepen in je onderneming.
 • Een eigen scriptingtaal om data te laden, te combineren en op te schonen. Deze taal is compleet anders dan de standaard SQL.
 • In-memory technologie waardoor je snelle responsetijden kan realiseren.

QlikView Dashboard
Figuur: QlikView Dashboard

Wil je alle sterke punten van Qlik weten? Bekijk dan de onafhankelijke Business Intelligence & Analytics Guide.

Wat kan QlikView niet?

De meeste leveranciers praten liever niet over wat ze niét kunnen of wat hun minder sterke kanten zijn. Toch is het volgende belangrijk om te weten voordat je QlikView aanschaft:

 • Kent geen uitgebreide rapportagemogelijkheden geïntegreerd in een totale suite van rapportage, analyse, dashboarding en advanced analytics.
 • Kan nog niet goed omgaan met cloudtechnologie. Volgens de mensen waarmee wij gesproken hebben is dat een kwestie van tijd.
 • De oplossing beschikt niet over predictive analytics functies, zoals datamining en textmining. Het bouwen van voorspellende modellen onder andere op basis van Big Data is dus niet mogelijk.
 • Managementmodellen zoals de Balanced Scorecard methodologie en strategy maps ondersteunt Qlik niet expliciet. Vanuit performance management-oogpunt is dat een lacune.

Wil je inzicht in alle zwakke punten van QlikView en hoe je deze tool moet positioneren ten opzichte van alle andere BI tools? Sluit dan een licentie af voor de 100% onafhankelijke Business Intelligence & Analytics Guide.

Strategische positionering

Hoe moet je QlikView positioneren ten opzichte van de andere BI-oplossingen die in de markt beschikbaar zijn? QlikView is niet de meest uitgebreide oplossing, maar wel een van de meest gebruiksvriendelijke. Voor echt grote hoeveelheden data of grote aantallen gebruikers loop je al snel tegen grenzen aan. Andere oplossingen zijn dan beter geschikt. We zien dat QlikView vooral gebruikt wordt door kleinere bedrijven of op afdelingsniveau in grotere organisaties. De Business Intelligence & Analytics Guide™2021 geeft in één oogopslag de strategische marktpositie weer van QlikView en de leverancier Qlik.

Bekijk marktpositie

QlikView vergelijken met andere BI tools

Wanneer je overweegt om QlikView te gaan gebruiken, kun je eerst gebruikmaken van onze onafhankelijke Business Intelligence & Analytics Guide. Hierin vergelijken we niet alleen alle kenmerken van de Business Intelligence tools, maar dankzij de talloze vergelijkingsgrafieken krijg je ook snel inzicht in de sterke en zwakke kanten van QlikView. Deze unieke BI-gids is onmisbaar als je QlikView overweegt aan te schaffen en wilt vergelijken met andere oplossingen.

QlikView kopen?

QlikView kopenVia talloze verkoopkanalen kun je QlikView (online) kopen en downloaden. QlikView is beschikbaar in vele talen en verkooppunten vind je door heel Nederland. Wanneer het gaat om grotere aantallen licenties, dan raden wij je aan om contact op te nemen met een van onze specialisten. Uit eerdere ervaringen blijkt dat zij vaak een forse korting op de prijs kunnen bedingen door zaken professioneel uit te onderhandelen. Ook zijn zij in staat om de condities van het contract te verbeteren. De aanschafkosten van QlikView zijn misschien niet de allergrootste kostenpost, maar komen wel elk jaar terug op je begroting.

QlikView expertise

Wanneer je direct aan de slag wilt met het bouwen van dashboards in QlikView, dan heb je QlikView-ontwikkelaars nodig. Deze mensen in dienst nemen is niet altijd nodig. Onze interim-dienstverlening helpt je bij het opbouwen van de benodigde QlikView-kennis en capaciteit wanneer je die nodig hebt. Zodat je snel aan de slag kunt en resultaten kunt bereiken.

Meer weten over Qlik en Business Analytics?

Naast QlikView-ontwikkelaars helpen onze onafhankelijke adviseurs en experts ook graag met tal van diensten zoals Business Intelligence-opleidingen, advies en een goedgevulde kennisbank. Het gaat om een totaalpakket aan (onafhankelijke) dienstverlening die je gaat helpen om van Business Analytics een succes te maken in jouw organisatie. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken.

Andere BI tools

Overweeg je een BI tool aan te schaffen maar ben je nog niet overtuigd dat QlikView voor jouw bedrijf de beste oplossing is? Dan kun je jezelf laten inspireren door andere Business Intelligence leveranciers.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in QlikViewPassionned Group is gespecialiseerd in 100% onafhankelijk Business Intelligence & Data Science advies. Onze gedreven en bevlogen consultants helpen kleine en grotere bedrijven om verder te gaan als intelligente organisatie.

Neem contact met ons op

QlikView expertise

Daan van Beek, Senior BI tool adviseur

DAAN VAN BEEK MSc

QlikView expert

Rick van der Linden, QlikView expert

ir. RICK VAN DER LINDEN

Senior Business Analist

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met qlikview (tools & tips) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Senior BI tool adviseur

DAAN VAN BEEK MSc

QlikView expert

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST