OBIEE | Oracle Business Intelligence Enterprise Edition
Volledig onafhankelijke beoordeling van OBIEE. Klik hier voor onze onafhankelijke BI-gids:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • OBIEE op 1.000+ criteria vergeleken
 • Gebruikt in meer dan 100 landen
 • Direct inzicht in kwaliteiten OBIEE
Naar de BI-gids

OBIEE: de BI oplossing van Oracle

OBIEE staat voor Oracle Business Intelligent Enterprise Edition en is de BI-oplossing van databaseleverancier Oracle. Deze BI suite is ontstaan door diverse overnames die Oracle heeft gedaan. Zo zijn applicaties als Siebel, Hyperion, PeopleSoft en J.D. Edwards overgenomen. De BI-oplossingen van deze overgenomen leveranciers zijn samengevoegd tot de OBIEE suite.

In tegenstelling tot veel andere BI-oplossingen valt OBIEE onder de categorie ‘databases en packaged products’. Het betreft hier een categorie van BI-oplossingen die je vaak als optie kunt kopen bij de aanschaf van een database- dan wel applicatieomgevingen.

Oracle beschikt over meerdere BI-oplossingen

Oracle heeft de verschillende BI-oplossingen goed met elkaar geïntegreerd. Dit in tegenstelling tot veel andere leveranciers die verschillende producten hebben overgenomen. Als je dus OBIEE aanschaft, dan krijg je een integrale BI-oplossing die nauw verweven is met de applicatie- en database-structuur van het softwarebedrijf. Het bedrijf is dus niet alleen een leverancier van BI -oplossingen. Vergelijkbare BI-oplossingen zijn Microsoft BI tools en SAP BusinessObjects.

Oracle als leverancier

Oracle is opgericht in 1977 en bracht in 1979 haar eerste commerciële product uit. Ze is vooral bekend om haar databasesystemen. Tegenwoordig levert het softwarebedrijf veel meer systemen, zoals middleware oplossingen en applicaties voor CRM en ERP.

Het bedrijf heeft meer dan 130.000 medewerkers in dienst waarvan 15% actief is als consulting experts. Met 420.000 klanten en actief in 145 landen is het softwarebedrijf met een omzet van meer dat 38 miljard dollar één van de grotere spelers binnen de ICT-markt.

Oracle BI is groot geworden door overnames

Oracle staat er om bekend dat het regelmatig bedrijven overneemt. In 2005-2008 zijn een aantal grote applicatieleveranciers overgenomen, zoals Hyperion, Siebel, PeopleSoft en J.D. Edwards. Daarmee is het softwarebedrijf uitgegroeid tot één van de grootste spelers op het gebied van CRM- en ERP-oplossingen.

Met deze overnames zijn evenzovele BI-oplossingen overgenomen die nu zijn samengevoegd in OBIEE. Voor het softwarebedrijf is Business Analytics een relatief kleine markt en deze productlijn wordt vaak als optie bovenop database- en applicatieve oplossingen verkocht.

75% van de omzet van het softwarebedrijf komt nog steeds uit de verkoop van licenties. Oracle staat dan ook bekend om haar sterke focus hierop. Een vaak gehoorde klacht van klanten is daarom dat de licentiestructuur ‘onduidelijk’ is en er ‘altijd discussie is’ over de compliance van licenties bij organisaties.

OBIEE wat is dat precies?

De Oracle OBIEE-lijn bestaat uit verschillende producten zoals BI-Server, Analysis & Reporting, Interactive Dashboards, BI-Publisher, Scorecard & Strategy Management, BI-Plug-in voor Microsoft Office, BI-Mobile, Hyperion Enterprise Performance Management en Endeca Information Discovery (EID), de nieuwe selfservice BI-oplossing van het bedrijf.

Het softwarebedrijf heeft veel tijd en energie besteed aan het integreren van de verschillende oplossingen. Dit in tegenstelling tot veel andere leveranciers die diverse BI-applicaties hebben overgenomen.

Goede koppeling tussen ER, Oracle en andere BI-oplossingen

De integratie van de BI-producten en de sterke koppeling van deze producten met de onderliggende database- en applicatie omgevingen zorgen ervoor dat je als klant snel met BI aan de slag kunt. Veel van de rapporten en dashboards zijn al voorgedefinieerd.

Als je een ‘Oracle-huis’ bent en je gebruikt dus één of meer CRM- of ERP-applicaties van het softwarebedrijf , dan is het zeker te overwegen om OBIEE aan te schaffen. Is dit niet het geval, dan zijn andere BI-oplossingen misschien meer geschikt.

Oracle beschikt ook over een Cloud BI-oplossing, maar deze is wel relatief duur ten opzichte van andere leveranciers. Met Endeca Information Discovery (EID) heeft het softwarebedrijf de eerste stappen gezet op het gebied van selfservice BI. Opvallend is dat deze oplossing volledig los staat van alle andere OBIEE-oplossingen. Wij vinden de functionaliteit van EID (te) beperkt als het gaat om selfservice BI en de vraag rijst of het wel een echte oplossing is.

OBIEE en de architectuur: waarop te letten

Als je OBIEE aanschaft, let dan zeker op de volgende punten:

 • De Cloud-oplossing is relatief duur ten opzichte van andere leveranciers.
 • OBIEE werkt eigenlijk alleen goed in combinatie met een ORACLE database en de applicatieomgeving.
 • De OBIEE-oplossing scoort minder goed op het aspect ‘ondersteunde platformen’ en op het gebied van Social BI.
 • De selfservice BI-oplossing EID staat compleet los van de andere OBIEE oplossingen. Het is eigenlijk een open source product dat je ook bij andere partijen kan weghalen.

Bekijk voor alle pertinente informatie over OBIEE de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 van Passionned Group. We hebben OBIEE en 19 andere BI oplossingen beoordeeld op meer dan duizend criteria.

De voordelen van OBIEE en haar architectuur

OBIEE kent zekere voordelen ten opzichte van andere BI-leveranciers:

 • De software is specifiek ontworpen en gebouwd voor Oracle database en applicatie-omgevingen. Hierdoor is de oplossing sneller en biedt ze meer functionaliteit.
 • Er is een sterke koppeling met de verschillende Oracle ERP- en CRM-oplossingen. Standaard krijg je vele honderden rapporten en dashboards mee.
 • De OBIEE-oplossing heeft een brede, functionele scope en de verschillende onderdelen zijn nauw met elkaar verbonden.
 • OBIEE is zeker te overwegen als je een ‘Oracle-huis’ bent en je nog geen BI-oplossing hebt van een andere leverancier.

Voor een overzicht van alle plus- en minpunten van OBIEE, download de Business Intelligence & Analytics Guide van Passionned Group.

Hoe moet je OBIEE strategisch positioneren?

OBIEE kan de beste Business Intelligence oplossing zijn als je in jouw organisatie Oracle gebruikt. Dit komt door de sterke integratie met de databases en applicaties van Oracle. Hierdoor is het mogelijk om zeer snel overzichten te draaien en worden er honderden standaardoverzichten en dashboards meegeleverd.

Oracle BI-Cloud is niet goedkoop. Als het gaat om licentiestructuur en compliance, dan heeft het bedrijf een niet zo’n beste naam bij haar klanten. De vraag is dus: welke BI-oplossing is het beste voor jouw organisatie? In de Business Intelligence & Analytics Guide van Passionned Group zie je in één oogopslag waar OBIEE staat in het BI-speelveld en welke andere leveranciers je nog meer kunt overwegen.

Bekijk marktpositie

Kies je OBIEE of eventueel een andere BI tool?

Als je OBIEE aan wilt schaffen of uit wenst uit te breiden, dan is het noodzakelijk om alle opties te overwegen. In een aantal gevallen is de Oracle BI-oplossing aanmerkelijk duurder en zit je er ook langer aan vast. Voorkom onnodige investeringen in je BI-omgeving. Met de volledig onafhankelijke de Passionned Group vergelijkingsgids heb je alle informatie bij de hand om een afgewogen oordeel te vormen.

Met onze gids is het mogelijk om de functionaliteit op talloze manieren met elkaar te vergelijken. Deze vergelijkingen helpen je om een juiste afweging voor jouw organisatie te maken. De gids is direct te bestellen via onze website.

Bekijk de online gids

Hoe schaf je OBIEE het slimste aan?

Hoe schaf je OBIEE het beste aan?Wanneer je OBIEE aan wenst te schaffen, eventueel samen met andere licenties van het bedrijf, dan is de vraag wat is de beste keuze. Ook relevant is de vraag hoeveel licenties je daadwerkelijk van de software dient aan te schaffen.

Met de Oracle-expertise van Passionned Group ben je in staat om een afgewogen oordeel te maken en in een gelijkwaardige onderhandelingspositie te komen met Oracle. De ervaring heeft geleerd dat onze consultants vaak grote kortingen kunnen bedingen. Tevens zijn ze bij uitstek in staat om condities van het contract beter uit te onderhandelen. Een investering die zich snel terugverdient. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op.

Andere BI tools

Overweeg je een BI tool aan te schaffen maar ben je er niet zeker van of Oracle de beste oplossing is? Kijk dan wat er nog meer te koop is. Laat je eens verrassen en kijk bij één van de andere leveranciers.

Meer BI Tools

Maak gebruik van onze OBIEE BI-expertise

Wanneer je direct aan de slag wilt met het rapporteren en analyseren van data uit je database of applicatieomgeving van Oracle, dan kan een ervaren OBIEE-expert je zeker verder helpen. Hij is in staat om samen met jou vast te stellen welke informatiebehoefte je organisatie heeft. En vooral of je deze kan invullen met één van de vele standaardrapporten of dashboards van OBIEE, of dat maatwerk noodzakelijk is. Onze interim-dienstverlening helpt je snel bij het leveren van de juiste OBIEE-expertise voor jouw bedrijf.

Meer weten over OBIEE of Business Analytics?

Passionned Group levert niet alleen OBIEE-expertise, maar wij bieden ook dienstverlening aan op het gebied van Business Analytics opleidingenadvies en implementatie. In de Passionned kennisbank vind je nog veel meer informatie over het brede spectrum dat business analytics heet. Een pakket aan (onafhankelijke) dienstverlening dat je gaat helpen BI nog beter te gebruiken in je organisatie. Mocht je meer willen weten, neem dan gerust contact met ons op.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in OBIEE, Oracle Business IntelligencePassionned Group is een 100% onafhankelijk Business Intelligence & Data Science adviesbureau. Onze ervaren BI en CRM consultants helpen organisaties om beter te presteren door informatie steeds slimmer toe te passen.

Neem contact met ons op

Laat je adviseren door onze OBIEE adviseurs

Daan van Beek, Senior Oracle BI adviseur

DAAN VAN BEEK MSc

Senior Oracle BI adviseur

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met obiee (oracle business intelligence enterprise edition) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Senior Oracle BI adviseur

DAAN VAN BEEK MSc

Senior Oracle BI adviseur

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST