Hyperion Software van Oracle | Performance management software
Hyperion Software onafhankelijk beoordeeld in onze online gids. Klik hier voor onze onafhankelijke Business Intelligence & Analytics Guide.:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • Hyperion op 1.000+ criteria vergeleken
 • Gebruikt in meer dan 100 landen
 • Direct inzicht in kwaliteiten Hyperion
Naar de BI-gids

Hyperion: de EPM oplossing van Oracle

Hyperion is de marktleider als het gaat om Enterprise Performance Management (EPM) software. Het is ‘by far’ de grootste en meest vooraanstaande oplossing op dit gebied. Maar Hyperion is meer dan alleen een performance management tool. Met de overname van Brio in 2003 en Essbase in 2005 is het eigenlijk ook een BI-oplossing, maar wel gericht op een specifiek aandachtsgebied. In 2007 is de tool overgenomen door Oracle en daardoor is het nu een onderdeel van de BI suite van Oracle.

Hyperion is een aparte productlijn

De Oracle Hyperion suite bevat diverse onderdelen zoals: Hyperion Financial Management (HFM), Financial Close Management, Disclosure Management, Planning, Profitability & Cost Management en Hyperion Strategic Finance. Ook zijn diverse onderdelen van Hyperion terug te vinden in andere Oracle suites.

Oracle voert Hyperion als een aparte productlijn, maar deze kent een sterke integratie met Oracle databases en vele andere applicaties van Oracle. Om die reden is de tool ingedeeld in de categorie: databases en packaged products. Andere BI tools in deze categorie: Microsoft BI en OBIEE.

Hyperion Software nu ook vanuit de cloud af te nemen

In 2014 is Oracle gestart met het leveren van Hyperion vanuit de Cloud. Het voordeel voor de klant is dat implementatie en technisch onderhoud gedeeltelijk uit handen wordt genomen. De tool staat er om bekend dat de implementatie en ingebruikname van het product complex kan zijn en dat er veel technische kennis bij komt kijken om de omgeving juist in te richten.

Hyperion EPM beschikt over een goed ecosysteem, van software add-ons en consultancybedrijven, dat Hyperion in jouw organisatie kan ondersteunen.

Welke voordelen kent Oracle Hyperion Financial Management?

De belangrijkste voordelen van Hyperion Financial Management zijn:

 • Het is de leider op het gebied van Enterprise Performance Management en heeft daarmee een zeer goed trackrecord in die markt.
 • Oracle Hyperion heeft een zeer uitgebreid ecosysteem van aanvullende software en een groot aantal consultants is bekend met de BI-tool.
 • Hyperion is volledig vanuit de Cloud te betrekken en kan ook in hybride vorm worden gebruikt. Een deel van de data staat in de Cloud en een deel bij de eigen organisatie.
 • Met de laatste versie van Hyperion heeft Oracle weer een grote stap voorwaarts gezet door uitbreiding van functionaliteit, een betere gebruikersinterface en betere ondersteuning van mobiele platformen

Wil je alles weten over de voordelen (en nadelen!) van Hyperion Software? Bekijk dan de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 van Passionned Group.

Waar moet je op letten bij Oracle Hyperion Financial Management?

Hyperion is de marktleider, maar dat wil niet zeggen dat er geen aandachtspunten zijn. De belangrijkste zijn:

 • De initiële investering voor ‘up and running’ krijgen is hoger dan die van andere aanbieders van EPM-oplossingen.
 • Implementatietrajecten zijn lastig en het is soms moeilijk om Hyperion van ontwikkeling naar productie te krijgen, zeker bij een Cloud-implementatie.
 • Er is initieel veel technische en functionele expertise vereist om Hyperion op de juiste manier voor een organisatie te laten werken.

Als je een volledig overzicht wil krijgen van de voor- en nadelen van Hyperion Software, download dan de Business Intelligence & Analytics Guide van Passionned Group.

Oracle als leverancier

Oracle is opgericht in 1977 en heeft in 2007 Hyperion overgenomen. Oracle biedt verschillende BI-oplossingen aan die zijn samengebundeld onder de naam OBIEE, Oracle Business Intelligence Enterprise Edition. Hyperion valt wel onder OBIEE, maar staat hier gelijk ook los van, omdat het zich richt op de EPM-markt.

Oracle is met 137.000 medewerkers een grote ICT-speler die een uitgebreid palet aan producten levert. Ze geeft zelf aan actief te zijn in 175 landen.

Driekwart van de omzet van Oracle bestaat uit de verkoop van licenties. Dit is de levensader van Oracle en voor hen een zeer belangrijke KPI. Een vaak gehoorde klacht van klanten van Oracle is dat de licentiestructuur ‘ondoorzichtig’ is en er ‘altijd discussie is’ over de compliance van licenties.

Strategische positionering Oracle Hyperion Planning

Strategische positionering Oracle Hyperion PlanningOracle Hyperion planning is een aparte suite binnen Oracle, maar onderdelen van deze suite worden ook in andere Oracle suites geleverd. Met de Hyperion suite richt Oracle zich specifiek op de Enterprise Performance Management-markt en veel minder op de BI-markt. Hiervoor zijn andere producten beschikbaar.

Oracle is in de EPM-markt onbetwist de leider. Wel zijn er nieuwe spelers die zich aandienen en die op termijn de positie van Oracle in die markt kunnen gaan bedreigen. Wil je zien hoe Hyperion zich verhoudt tot andere BI oplossingen, dan kan de Business Intelligence & Analytics Guide van Passionned Group een goed startpunt zijn.

Bekijk marktpositie

Hyperion vergeleken met andere producten

Hyperion bedient wel een specifieke markt, maar toch is het goed om ook andere oplossingen te overwegen. In de volledig onafhankelijke Business Intelligence & Analytics Guide worden de verschillende BI-oplossingen vergeleken. Je ziet dan snel waar producten elkaar overlappen, of waar gaten vallen in jouw functionaliteitsbehoefte.

De Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 is eenvoudig via deze site te bestellen.

Bekijk de gids

Oracle Hyperion expertise

De keuze voor Hyperion of een andere, meer generieke BI-oplossing is voor iedere organisatie weer anders. Vaak wordt de keuze voor vele jaren gemaakt en is specifieke expertise op het terrein van pakketselectie niet binnen een organisatie voorhanden.

Veel consultancybedrijven hebben zich toegelegd op (implementatie van) Hyperion. De vraag is of deze bedrijven jouw bedrijf wel echt onafhankelijk kunnen adviseren en een brede kijk op de BI-markt hebben. De adviseurs van Passionned Group zijn volledig leveranciersonafhankelijk en kunnen je van het juiste advies voorzien. Het is ook mogelijk om een ‘second opinion’ uit te laten voeren.

Als je overweegt performance management software aan te schaffen, dan is Hyperion zeker niet de enige keuze. Welke oplossing past het beste bij jouw organisatie? Kijk ook eens bij andere leveranciers die ook wellicht uitstekend voldoen aan jouw eisen.

Meer BI software

Meer weten over Hyperion of performance management

Passionned Group biedt specifieke BI-dienstverlening in de vorm van Business Intelligence-opleidingen en een kennisbank die voor je beschikbaar is. Maar Passionned Group heeft ook een uitgebreide adviespraktijk op het gebied van performance management, PDCA-cyclus, Lean en continu verbeteren.

Wil je meer weten over BI, performance management, of eens sparren met een van onze adviseurs. Neem dan hier contact met ons op.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Hyperion SoftwarePassionned Group is een 100% onafhankelijk adviesbureau in Business Intelligence & performance management. Onze door de wol geverfde consultants helpen organisaties om beter te worden door informatie en steeds slimmer te worden.

Neem contact met ons op

Onze adviseurs

Mark de Kort, Associate Partner

drs. MARK DE KORT

Specialist in performance management

Wouter Huisman, Associate Partner

drs. WOUTER HUISMAN

Management Consultant

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met Hyperion Software of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Mark de Kort, Associate Partner

drs. MARK DE KORT

Specialist in performance management

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST