Business Objects | BO vergelijken | 100% onafhankelijk BI onderzoek
Gedegen vergelijking van Business Objects en het bedrijf SAP met andere leveranciers, klik hier voor onze onafhankelijke Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • BO op 1.000+ criteria vergeleken
 • Gebruikt in meer dan 100 landen
 • Direct inzicht in zwaktes van BO
Naar BI & Analytics Guide

De lange historie van Business Objects

De eerste versie van Business Objects (BO) werd in de beginjaren ’90 ontwikkeld. Het bedrijf is een van de belangrijkste spelers geworden op de BI-markt. Tijdens de overnamegolf van BI-producten werd BO in 2007 overgenomen door IT-gigant SAP. Dit bedrijf is van oudsher de leverancier van ERP-oplossingen voor (middel)grote ondernemingen. Vanaf de overname is SAP druk bezig geweest om verschillende oplossingen te integreren met de bestaande ERP-oplossingen van het bedrijf. SAP levert naast Business Objects bijvoorbeeld ook Crystal Reports.

Belabberde integratie

De BI-oplossingen van SAP staan nog relatief los van elkaar, overlappen op een aantal belangrijke onderdelen en zijn nog niet volledig met elkaar geïntegreerd. Het probleem van de belabberde integratie van deze pakketten is dat klanten vaak dubbele functionaliteit krijgen. En ze moeten dan tegen extra kosten Business Intelligence functionaliteit aanschaffen. Dit beeld komt ook naar voren uit de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021.

SAP heeft eind 2015 een geheel nieuwe oplossing aangekondigd, Lumira, dat volledig Cloud gebaseerd is. Het lijkt erop dat Lumira (voorlopig) naast de reeds bestaande BI-oplossingen wordt ontwikkeld. De vraag is dan ook: Wat is de beste SAP BI-oplossing voor jou en jouw organisatie?

Overweeg je ook andere BI oplossingen?

Als je voor de keuze staat om een BI platform of tool aan te schaffen, dan ga je liever niet over één nacht ijs. Laat je ook eens inspireren door andere Business Intelligence leveranciers, die een oplossing kunnen leveren die het best bij jouw situatie past.

Meer BI Tools

Business Objects wat is dat precies?

Business Objects is een van de “vele” BI-oplossingen die SAP aanbiedt. Het softwarebedrijf richt zich op integratie van Business Objects met haar bestaande ERP-oplossingen. Als je organisatie een ‘SAP-huis’ is, dan is BO een prima oplossing als het gaat om business intelligence.

Business Objects is zeer rijk aan functionaliteit, maar is tegenwoordig nauw verweven met het datamodel van de ERP-oplossingen die SAP BI aanbiedt. Op die manier kun je snel rapporten en dashboards vervaardigen. Ook op het gebied van performance management, rapportage en planning scoort deze oplossing bovengemiddeld. De zoekfunctie, alerting en zeker ook security & connectiviteit zijn van een niveau dat je mag verwachten van een grote speler.

De welbekende universes van Business Objects

Business Objects staat bekend om zijn ‘universe’ oplossingen die eindgebruikers in staat stellen om met eenduidige definities zelfstandig rapporten te vervaardigen. Als ‘stand alone’ BI-oplossing komt BO veel minder snel in aanmerking, omdat BO prominent kiest voor het SAP ERP datamodel. Dit grote data-integratie voordeel is niet aanwezig als er geen SAP ERP-oplossingen binnen je organisatie draaien.

Wat zijn de voordelen van Business Objects?

De belangrijkste voordelen van Business Objects zijn:

 • Een rijke functionaliteit op de belangrijkste aspecten van Business Intelligence.
 • Een zeer goede integratie met de SAP ERP-oplossingen. Hierdoor kun je snel met rapportages aan de slag.
 • Sterke rapportage focus op performance management en planning binnen (middel)grote ondernemingen.
 • Security en alerting zijn zeer volwassen features en passen bij wat je op dit punt mag verwachten van een gerenommeerde leverancier als SAP.
 • Veranderingen in het (standaard) datamodel van SAP ERP vertalen zich automatisch naar Business Objects.

Bovenstaande punten vormen slechts een kleine selectie van onze totaalbeoordeling van BO. Alle sterke punten van SAP Business Objects op een rij? Ga naar het Business Intelligence & Analytics onderzoek.

Waar moet je op letten bij Business Objects?

Over de minder sterke kanten praten leveranciers liever niet. Waar je bij BO vooral op moet letten is:

 • Er zijn verschillende SAP BI-oplossingen die je naast elkaar kunt laten draaien. Dit leidt voor klanten tot overlap in functionaliteit, extra kosten en lastige keuzes. Zeker als het gaat om integratie tussen de verschillende BI-oplossingen van SAP.
 • Business Objects is sterk verweven met de SAP-oplossingen. Voor organisaties die geen SAP ERP-oplossing hebben, is deze ‘stand alone’ oplossing volgens ons minder geschikt.
 • De BI-oplossing scoort opvallend genoeg minder goed als het gaat om analyse van Big Data. Daar heb je dan apart het dure HANA voor nodig. Ook op de gebieden collaborative BI en Social BI ligt de score lager dan gemiddeld.
 • SAP richt haar (BI) toekomst nu volledig op de Cloud. In tegenstelling tot de verwachtingen wordt SAP BusinessObjects niet naar de Cloud ‘gemigreerd’. Dit zou dan een nieuwe oplossing zijn bijvoorbeeld Lumira met of zonder HANA.

Bovenstaande nadelen vormen slechts een kleine greep van alle aspecten waarop wij Business Objects beoordeelden. Alle zwakke punten van SAP Business Objects op een rij krijgen? Open dan hier Business Intelligence & Analytics Guide.

Hoe moet je SAP Business Objects positioneren?

Business Objects is de favoriete business intelligence oplossing als je een ‘SAP ERP-huis’ bent. 90% van de gebruikers geeft aan deze oplossing te hebben, of te overwegen deze aan te schaffen. BO heeft een rijke functionaliteit, maar is verdeeld over veel verschillende BO-modules. Die dekken ieder een deel van de functionaliteit af.

Er zijn ook andere oplossingen van SAP beschikbaar, zoals Crystal Reports en de geheel nieuwe Cloud oplossing Lumira. Welke keuze kun je het beste maken voor nu en in de toekomst? Hoe voorkom je zoveel mogelijk overlap en dus dubbele kosten voor jouw organisatie? Is Business Objects voor jou wel de beste oplossing, of zijn er andere leveranciers?

Veel vragen, maar met de Business Intelligence & Analytics Guide zie je in één oogopslag waar Business Objects staat in het BI-speelveld.

Bekijk marktpositie

Business Objects en de andere BI-tools

Als je Business Objects aan wilt schaffen of de bestaande omgeving uit wilt breiden met bijvoorbeeld een Big Data oplossing en je wilt geen overbodige investering doen, kijk dan eerst eens naar onze volledig onafhankelijke, online IBusiness Intelligence & Analytics Guide™2021. Hierin vergelijken we op een groot aantal kenmerken Business Objects met andere BI-producten.

Het is mogelijk om de functionaliteit op talloze manieren te vergelijken. Ons onafhankelijk BI-onderzoek helpt je om snel een juiste afweging te maken. Dit onderzoek is onmisbaar als je Business Objects overweegt en als je deze software wilt vergelijken met andere oplossingen. Het onderzoek is direct via onze website verkrijgbaar.

Naar het onderzoek

Business Objects of een andere oplossing aanschaffen?

BusinessObjects of een andere oplossing aanschaffen?Wanneer je Business Objects of een van de andere BI-producten van SAP wenst aan te schaffen, is het de vraag welke je moet kiezen. Een keuze die nu juist lijkt, kan in de toekomst misschien wel minder goed uitpakken. Als het gaat om aanschaf van nieuwe licenties of je ziet uitdagingen rondom je software compliance met betrekking tot SAP BI-producten, dan raden wij je aan om eens contact op te nemen met een van onze SAP BI-specialisten.

Ervaring heeft uitgewezen dat vaak grote kortingen mogelijk zijn en condities voor het contract dan beter ‘uitonderhandeld’ kunnen worden. Dat heeft dan ook als voordeel dat de terugkerende licentiekosten lager uitvallen.

SAP BI expertise

Wanneer je direct aan de slag wilt met het analyseren van al je SAP-data en het bouwen van dashboards, dan heb je ervaren Business Objects-ontwikkelaars nodig. En die heb je ook nodig wanneer je de performance management en de planning van jouw organisatie wilt verbeteren. Onze interim-dienstverlening helpt je bij het vinden van de beste ontwikkelaars.

Meer weten over Business Objects, Business Analytics?

Passionned Group kan niet alleen SAP BusinessObjects-ontwikkelaars voor je leveren. Onze adviseurs en experts staan je ook graag ter zijde met diensten als continue verbeteropleidingen, Business Intelligence advies en implementatie. In de Passionned kennisbank vind je nog veel meer informatie. Een totaalpakket aan (onafhankelijke) dienstverlening dat je gaat helpen nog succesvoller te zijn. Wil je meer weten, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Business Objects (BO)De Passionned Group levert 100% onafhankelijk Business Intelligence advies en is specialist in Data Science management. Met onze zeer ervaren consultants en ontwikkelaars helpen wij organisaties intelligenter en meer datagedreven te worden met Business Analytics.

Neem contact met ons op

Business Objects experts

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

Rick van der Linden, Business Objects specialist

ir. RICK VAN DER LINDEN

Senior Business Analist

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met business objects (bo vergelijken) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Rick van der Linden, Business Objects specialist

ir. RICK VAN DER LINDEN

Senior Business Analist

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST