Birst | Cloud BI | Birst Platform | 100% onafhankelijke BI-gids
Birst en alle andere BI tools, onafhankelijk beoordeeld. Klik hier voor onze slimme BI & Analytics Guide™:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • Birst op 1.000+ criteria vergeleken
 • Gebruikt in meer dan 100 landen
 • Inzicht in kwaliteiten van Birst
Naar de BI-gids

Birst, de vreemde eend in de BI-bijt?

Birst is in meerdere opzichten een vreemde eend in de bijt. Zelf noemen ze het product dat ze leveren een ‘netwerk BI’ oplossing. Wat uniek is aan deze oplossing is dat het volledig Cloud gebaseerd is. En Birst heeft het ETL-proces volledig in het platform geïntegreerd. Je hebt dus geen aparte ETL-oplossing nodig.

Het product is volledig ontworpen voor de Cloud, met ‘state of the art’ multitenant technologie en het werkt volledig met HTML5. Door deze architectuur zijn er nauwelijks problemen met schaalbaarheid, performance en flexibiliteit. Die problemen doen zich eigenlijk alleen voor als je Birst verkeerd implementeert of als je verkeerde type datasets wil laden.

Met Birst het ETL-proces volledig automatiseren

De oplossing is ook uniek door haar aanpak van het ETL-proces. Voor de eindgebruikers blijven de ETL-processen onzichtbaar. Die voert Birst op de achtergrond uit. Doordat dit BI-platform beschikt over een goed metadatamodel is het voor hen mogelijk om het ETL-proces volledig te automatiseren. De oplossing scoort hoog op het onderdeel data governance. Birst kan organisatiebrede databronnen en lokale afdelingsbronnen eenvoudig met elkaar integreren.

Wie zit er achter Birst?

Birst is in 2004 opgericht en levert één product: Birst. De slogan van het bedrijf is: Connecting the enterprise through data. Het idee van deze aanpak ontstond doordat de oprichter van het bedrijf betrokken was bij ontwikkeling van een Siebel rapportage-oplossing en vernieuwingen zeer langzaam tot stand kwamen. Siebel bracht slechts 1 release per jaar uit. Dit moest beter kunnen. Om die reden ontwikkelde Birst een compleet nieuwe architectuur. Daarmee zijn ze in staat om minimaal 6 keer per jaar nieuwe functionaliteit toe te voegen. In 2017 is Birst overgenomen door Infor.

Gebrek aan Social BI en functies voor samenwerken

De functionaliteit van de oplossing scoort bovendien goed op gebieden als reporting, analyse, data discovery en dashboarding. Maar de functionaliteit haalt het nog niet bij die van andere gerenommeerde Enterprise BI-leveranciers of Tableau. Op het gebied van performance management, social BI en samenwerking scoren ze beduidend lager dan andere BI-leveranciers. Dat Birst minder scoort dan andere leveranciers komt ook doordat er tot nu toe relatief weinig connectoren beschikbaar zijn voor de diverse dataplatforms. Birst is nu druk bezig hier een inhaalslag te maken.

De filosofie: 100% klanttevredenheid

Het bedrijf telt 17.300 medewerkers en heeft in meer dan 170 landen 68.000 klanten. De gemiddelde grootte van deze organisaties ligt rond de 500 medewerkers. De filosofie van Birst Cloud BI is dat ze gaan voor 100% klanttevredenheid. Uit scores komt naar voren dat ze deze getallen ook daadwerkelijk behalen.

Als je meer wilt weten over het Birst-platform of een demo wenst, dan kun je op vaste momenten online demo’s bijwonen. Je kunt je hiervoor online inschrijven. Deze manier van sales en demonstraties geven zie je ook vaak terug bij de andere BI-leveranciers.

Hoe pakken de nadelen van Birst uit?

De meeste leveranciers spreken liever niet over hun minder sterke kanten. Maar het is belangrijk deze te kennen als je voor dit product kiest:

 • De oplossing is vernieuwend, maar het is een relatief onbekende speler in de markt. Er zijn nog niet heel veel Birst-ontwikkelaars in Nederland.
 • Het is een volledig Cloud gebaseerde oplossing, waardoor je data in de Cloud wordt opgeslagen. De vraag voor jouw organisatie is of dit vanuit security- en privacyregelgeving mag.
 • De leverancier hanteert een flexibel abonnementsmodel. Maar de kosten komen wel elke maand terug. Misschien is ‘eenmalige aanschaf’ van software op termijn wel goedkoper?
 • De software is minder geschikt voor complexe analyses. Ze wordt vooral gebruikt voor pilots en organisaties met een personeelsomvang van ongeveer 500 medewerkers. Het lijkt dus minder geschikt voor erg grote organisaties.

Birst heeft niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Om alles over Birst te weten te komen, download onze BI & Analytics Guide™ 2021.

Welke voordelen kent Birst?

De meest in het oog springende voordelen van Birst zijn:

 • Oplossing is volledig Cloud gebaseerd, waardoor deze zeer flexibel, schaalbaar en robuust is. Door het abonnementsmodel zijn de kosten overzichtelijk en kun je de kosten zelf beïnvloeden.
 • Het product is ontwikkeld in een zeer moderne taal die naar de toekomst toe veel openheid en flexibiliteit biedt.
 • Regelmatig, meestal meer dan 6 keer per jaar, komen er nieuwe releases beschikbaar.
 • Voor de Birst-organisatie staat de klant centraal. Ze streven naar 100% klanttevredenheid.
 • Het ETL-proces is volledig geautomatiseerd. Hierdoor heb je geen specifieke ETL-kennis nodig en de aanschaf van een ETL-oplossing is ook niet nodig. Dit scheelt aanmerkelijk in de kosten.

Bekijk een overzicht van alle voor- en nadelen van Birst, en alle andere belangrijke BI tools, in de BI & Analytics Guide™ 2021 van Passionned Group.

Hoe deze oplossing in de markt te positioneren?

Zoals al eerder gemeld, neemt Birst met haar oplossing een bijzondere positie in het BI-landschap. De leverancier heeft gekozen voor een Cloud architectuur. Ook verbergt Birst een aantal processen volledig aan het zicht van de eindgebruiker. Het softwarebedrijf is druk bezig nieuwe functionaliteit toe te voegen, maar het aantal standaardconnectoren is nog relatief laag. In de komende tijd wordt wel verwacht dat ze steeds meer connectoren gaan toevoegen.

Birst heeft qua architectuur een zeer goed uitgangspunt gecreëerd naar de toekomst toe. De vraag is wel of met het huidige tempo waarin ze nu nieuwe functionaliteit toevoegen het een uitdager wordt voor de ‘gevestigde orde’. Wij denken zelf dat dit voor Birst een hele kluif gaat worden.

Wil je weten waar Birst precies staat in het BI-landschap, dan kun je dit in één overzicht zien, de BI & Analytics Guide™ 2021. Je ziet niet alleen waar Birst staat, maar ook waar alle andere BI-leveranciers zich bevinden.

Birst vergelijken met andere BI-tools

Als je overweegt om een abonnement te nemen op een Cloud gebaseerde oplossing als Birst, dan is het goed dat je precies weet welke functionaliteit Birst of een ander BI-platform nu biedt.

Passionned Group heeft voor jou in de BI & Analytics Guide™ alle belangrijke functies op een rij gezet en deze met elkaar vergeleken. In een groot aantal overzichtelijke grafieken zie je in één keer wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de verschillende BI-tools. Wil je snel tot een afgewogen besluit komen, dan is deze unieke gids iets voor jou. Je kunt deze unieke gids direct op onze site bestellen.

Bekijk de online gids

Birst aanschaffen en implementeren?

Birst aanschaffen en implementeren?Aanschaf van Birst is relatief eenvoudig. Je sluit een abonnement af waarna je in theorie direct aan de slag kunt. Het ‘verhuizen’ van data naar de Cloud brengt natuurlijk allerlei vragen met zich mee. Denk dan aan je infrastructuur, security- en vooral privacyaspecten. Hoe ga je daar op een juiste manier mee om?

Onze experts helpen je graag met onafhankelijk advies en implementatie om je data zo snel als mogelijk op een juiste wijze beschikbaar te krijgen voor je interne organisatie. Neem gerust contact met ons op als je over een van deze aspecten verder door wilt praten.

Bekijk Birst Software an alle andere leveranciers

Wil je meer weten over de andere leveranciers en wat zij voor je kunnen betekenen? Lees dan ook eens de informatie van de andere leveranciers die wij voor je op een rij hebben gezet.

Meer BI Tools

Birst expertise

Implementatie en aanschaf van Birst is relatief eenvoudig, maar dat is pas het begin. Birst is een oplossing die het ETL-proces ‘overslaat’, maar dat kan alleen als de definitie van KPI’s en data, ook wel Master Data Management en metadata, in jouw organisatie goed is ingericht. Experts van de Passionned Group helpen je graag om dat goed voor je in te richten.

Ontsluiten, interpreteren van data en daar besluiten op nemen is een proces dat op gang gebracht moet worden, ook al is Birst beschikbaar op vele mobiele devices. Wij helpen je om ‘datagedreven besluiten nemen’ in jouw organisatie op gang te brengen en zo lean mogelijk in te richten. Onze interim-dienstverlening helpt je dus bij het opbouwen van de benodigde BI-kennis in jouw organisatie.

Meer weten over Birst Cloud BI of Analytics in het algemeen?

Passionned Group heeft een breed palet aan diensten om Business Analytics in jouw organisatie nog beter te kunnen ondersteunen. Denk dan aan diensten als Business Intelligence opleidingen, onafhankelijk advies en een goedgevulde BI & Analytics kennisbank. Neem gerust contact met ons op om vast te stellen welke van onze diensten het best bij je vraag en behoeften passen.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in BirstPassionned Group is al meer dan 15 jaar de partij die volledig onafhankelijk Business Intelligence & Data Science consultancy levert. Al onze adviseurs streven één doel na: organisaties groot en klein helpen steeds slimmer te worden door onder andere BI in te zetten en ze datagedreven te laten werken.

Neem contact met ons op

Birst experts

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

Mark de Kort, Associate Partner

drs. MARK DE KORT

Specialist in performance management

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met birst (cloud bi) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Mark de Kort, Associate Partner

drs. MARK DE KORT

Specialist in performance management

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST