Business Intelligence architectuur | Business Analytics model
Richt een solide Business Intelligence Architectuur in die past bij de volwassenheid van jouw organisatie.

Meer over DWH

Werken aan een solide BI architectuur

Als manager, projectmanager of BI consultant wil je natuurlijk werken aan een solide Business Intelligence architectuur. Je weet dat dit voordelen heeft als het gaat om schaalbaarheid, snelheid, datakwaliteit en flexibiliteit. Maar je hoort ook verhalen dat veel datawarehousetrajecten mislukken. Ze leveren uiteindelijk niet de gewenste resultaten op. Hoe moet je hiermee omgaan en welke vragen zijn dan relevant:

Leven een of meer van deze vragen ook bij jou dan helpen de BI-specialisten van de Passionned Group je graag een stap verder.

De voordelen van een Business Intelligence architectuur

✓ Veel samenhang tussen de verschillende componenten en dus overzichtelijker
✓ Hoge mate van schaalbaarheid in termen van datavolume en gebruikersgroei
✓ Flexibel rapporteren en analyseren waardoor BI volledig tot zijn recht komt
✓ Eenvoudiger beheer door overzichtelijke structuur: tevreden beheerders
Hogere datakwaliteit en gegarandeerde responstijden: tevreden gebruikers

De verschillende componenten van een BI architectuur

Een solide Business Intelligence architectuur bestaat uit verschillende lagen en componenten:

De verschillende componenten van een BI architectuur

De componenten dienen synchroon te lopen met de verschillende processen van de intelligente organisatie:

  1. Registreren van de gegevens in interne systemen, databases of met sensoren.
  2. Data verzamelen, opschonen, combineren en aggregeren in een DWH of datalake.
  3. Analyseren met Business Intelligence instrumenten en analytische modellen.
  4. Distribueren van inzichten, rapporten, dashboards en analyses via portals en mobile BI.
  5. Reageren door de beslissers in de organisatie. Het feitelijke besluitvormingsproces.

Metadata ondersteunt en stuurt het totale BI-proces. Zodat de overgang van de ene processtap naar de volgende geruisloos kan plaatsvinden.

De belangrijkste letter is de A

De belangrijkste letter is de ADe letter A uit het woord architectuur is ons inziens de meest cruciale. Die staat voor acceptatie door de gebruikers en stakeholders die er mee moeten werken. Dit zijn de BI-ontwikkelaars, BI-consultants, data scientists, data analisten en eindgebruikers. De smileys rechts in het diagram staan voor tevreden gebruikers. Dat is waar een Business Intelligence architectuur voor zou moeten staan. Helaas is de praktijk nogal eens anders. Overigens wordt binnen de publieke sector vaak gesproken over Informatiegestuurd werken in plaats van Business Intelligence. Lees hier meer over de architectuur voor Informatiegestuurd werken.

Structuur follows function

Net als een huis dat verschillende gebruikersruimten met elk een eigen doel heeft, kent ook elke (deel)component uit de BI-architectuur een eigen doel. Wanneer het doel niet bekend is of onduidelijk heeft het totaal geen zin om een architectuur te ontwerpen of te bouwen. Immers, wanneer niet bekend is wat voor vragen (queries) de architectuur moet kunnen beantwoorden, kan je die hierop ook niet inrichten. Dit is een van de meest voorkomende valkuilen. Zorg daarom eerst dat je helder hebt met welke KPI’s, inzichten en analytische modellen je wilt gaan werken. En welke functies BI tools allemaal moeten gaan uitvoeren.

De Business Intelligence architectuur en de volwassenheid

Het zou voor zich moeten spreken dat je van een mug geen olifant maakt. Helaas gebeurt dit nog op grote schaal. Veel organisaties tuigen een zeer volwassen en complexe BI architectuur op. Dit terwijl de volwassenheid van Business Intelligence en haar gebruikers laag is. Dat kan alleen maar leiden tot een fiasco en een financieel debacle. In onze visie moet een Business Intelligence architectuur gelijk op lopen met de volwassenheid. Deze visie heeft consequenties:

Producten voor de BI-architect en BI-manager

Door onze langjarige ervaring ontwikkelden we voor jou enkele standaardproducten. Hier kun je jouw voordeel mee doen. Deze producten helpen je bij het bepalen van KPI’s, het selecteren van tools en het vormgeven van Data Governance & Predictive Analytics in jouw bedrijf.

Laat je geen datawarehouse aanpraten

Dat BI-consultants en BI-architecten overtuigd zijn van de meerwaarde van BI wil niet zeggen dat je gebruikers dat ook zijn. En de vaardigheden hebben om rendement uit data te halen. Laat je daarom niet zomaar een datawarehouse of Data Vault aanpraten. Het spreekt natuurlijk ook voor zich dat een zeer volwassen BI-organisatie als Albert Heijn een groot en volwassen datawarehouse nodig heeft. Dat is ook volledig terecht. Daar verdienen ze veel geld mee en het maakt hun klanten tevredener. Als je vandaag de stekker uit dat datawarehouse trekt dan valt Albert Heijn volgende week bij wijze van spreken om.

Wat zeggen onze klanten?

Ik vind drie punten van Passionned Group bijzonder sterk:

  • Aantoonbare expertise door een reeks van publicaties.
  • ‘Thought leader’ op het terrein van intelligente organisaties.
  • Een duidelijke focus in expertise.

Roeland de Graaff
Manager bij Vestia

Principes die de BI architectuur regeren

Het doel van een BI architectuur is niet alleen om het overzichtelijk in te delen. Een ander minstens even belangrijk doel is om principes op te stellen waar ontwikkelaars, dataleveranciers en gebruikers zich aan moeten houden. Zodat er niet elke keer discussie of verschil van mening is over de precieze inrichting van het datawarehouse of een dashboard. Vallen deze discussies je ook op in je eigen BI-team dan is het misschien tijd om eens van gedachten te wisselen.

Aan de slag met een solide Business Intelligence architectuur

Onze Business Intelligence architecten en BI-adviseurs staan voor je klaar met een flinke dosis kennis, de laatste BI-trends en langjarige ervaring. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Business Intelligence architectuurDe Business Analytics architecten van de Passionned Group zijn volledig gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van BI & Data Science. Onze gedreven mensen helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente organisatie. Om het jaar organiseren we de Dutch BI & Data Science Award.

Neem contact met ons op

Onze BI-architecten

Daan van Beek, Organisatie & Business Intelligence architect

DAAN VAN BEEK MSc

Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

Dick Pouw, Chief Information Officer

DICK POUW MBA

Chief Information Officer

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met business intelligence architectuur (business analytics model) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST