Bepaal regelkringen voor correctie of preventie

Foto Leo Kerklaan
Auteur: Leo Kerklaan
Associate Partner
Inhoudsopgave

De regelkringen is een begrip uit de systeembenadering. Een regelkring maakt het mogelijk om in te grijpen als de output van processen niet voldoet. In dat geval is correctie nodig. Soms zijn er ook preventieve maatregelen nodig die ervoor moeten zorgen dat het probleem niet meer kan optreden. Door met regelkringen te gaan werken kun je toegroeien naar een lerende, datagedreven organisatie waar je processen optimaliseert met data analyse. In dit artikel verkennen we de bijzonderheden van de regelkring, de relatie met het PDCA-principe en in het bijzonder check en actualize.

Output vergelijken met de streefwaarde

Een regelkring is een feedbackloop waarbij je de output van een proces meet en vervolgens vergelijkt met de gewenste waarde: de plan do check act-regelkring. Dit leidt tot een regelsignaal. Dit signaal geeft aan of je de input van het proces moet bijsturen. Dit wordt ook ingreep genoemd (actualise).

Het principe van de PDCA-regelkring
Figuur 1: Het principe van de PDCA-regelkring

Door de juiste regelkringen te selecteren, kun je het proces keer op keer op de juiste aspecten herinrichten. Dit maakt continue optimalisatie en verbetering van het proces mogelijk.

Regelkring: evalueer en check

Een regelkring stel je in werking door een evaluatiemoment in te lassen nadat het proces is voltooid (check). Hierbij staat de volgende vraag centraal: Hoe hebben de onderliggende processen gefunctioneerd?

Een regelkring baseer je op de behoefte aan ‘stuurinformatie’. Het bepalen van de juiste stuurinformatie moet met zorg gebeuren. Je mag er best wel enige tijd voor uittrekken om na te gaan over welke variabelen en resultaten van het proces het management en andere belanghebbenden (zoals de bijdragers) meer willen weten.

De keuze van de regelkringen

Door regelkringen aan te brengen, kun je een bestaande werksituatie optimaliseren. Een regelkring zorgt steeds weer voor informatie waaruit blijkt of het goed gaat of niet. Het management van de organisatie moet bepalen welke regelkringen het nodig heeft. Gaat het om een regelkring voor kwaliteit, leverbetrouwbaarheid, kosten of om andere zaken?

Selecteer de juiste regelkring

Door regelkringen te selecteren, bepaal je welke aspecten binnen het proces van belang zijn voor de besturing. De consequentie hiervan is dat je je KPI’s meetbaar gaat maken. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat er binnen een proces low cost wordt geproduceerd, dan zal de regelkring op het kostenaspect zijn gericht. Als de meting aangeeft dat de kosten te hoog zijn, dan kun je ingrijpen en kan je het proces aanpassen om toch op het gewenste kostenniveau te komen.

Bekijk het boek 'De wendbare organisatie'

Productafbeelding van het boek 'De wendbare organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding IT-strategie NVM staat als een huis
IT-strategie NVM staat als een huis
Uitgelichte afbeelding Bouw een beeldschone beslisdoos en geen kortzichtige kijkdoos
Bouw een beeldschone beslisdoos en geen kortzichtige kijkdoos
Uitgelichte afbeelding Strategie moet een voortdurende stroom zijn van doordachte beslissingen
Strategie moet een voortdurende stroom zijn van doordachte beslissingen

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met regelkringen & lerende, datagedreven organisaties of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Managing DirectorDAAN VAN BEEK MScManaging Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring