Pensioenfonds | Enterprise Portal | Predictive analytics
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

State-of-the-art datawarehouse

Een pensioenfonds met een belegd vermogen van zo’n 256 miljard euro heeft onlangs een state-of-the-art datawarehouse gerealiseerd waar de nadruk ligt op de performance van de verschillende fondsen en portefeuilles. Allerhande rapportages en analyses werden gebruikt om tegen een aanvaardbaar risico een zo maximaal mogelijk rendement te behalen.

Dagelijks hield men de performance in de gaten

Om te beleggen maakte de frontoffice – de mensen die opdracht geven om op de beurs handelen – gebruik van verschillende operationele systemen die gekoppeld waren aan de systemen van de brokers op de beurs. Dagelijks hield men de performance in de gaten en waar nodig werden dan via de operationele systemen assets (aandelen, obligaties, derivaten, et cetera) aangekocht danwel verkocht.

Het ging soms echter moeizaam

Het daadwerkelijk reageren op bewegingen op de beurs – het veranderen van de mix assets of aandelen – ging echter soms te moeizaam: medewerkers moesten eerst allerlei gegevens in diverse systemen invoeren, formulieren invullen, berekeningen maken in spreadsheets, verschillende procedures doorlopen en zij moesten vaak te lang wachten op autorisatie.

Erg lang, zeker voor beurstransacties

De tijd tussen dat men begreep dat men actie moest ondernemen en het moment dat de actie daadwerkelijk werd uitgevoerd, duurde gemiddeld één dag, variërend van eenvoudige transacties die enkele uren, tot complexere transacties die vier dagen in beslag namen. Dat is tegenwoordig in de wereld van beleggingen – ook van de lange termijn – erg lang. De kans dat andere grote vermogensbeheerders eerder met soortgelijke transacties de markt op gaan wordt steeds groter, waardoor fondsen al in waarde waren gestegen of juist gedaald.

Uitdagingen overwonnen

Eind 2014 ging daarom een werkgroep aan de slag om de mogelijkheden te onderzoeken voor een enterprise portal dat informatie, kennis en applicatie veel dichter bij elkaar zou kunnen brengen. Begin 2016 slaagde men erin – na flink wat uitdagingen te hebben overwonnen – om het portal in gebruik te nemen.

Mogelijkheden voor predictive analytics

Binnen het portal kan men zowel snel informatie inwinnen over de performance van de verschillende assets, alsook direct functies binnen de bedrijfsapplicaties opstarten, met geïntegreerde mogelijkheden voor what-if-analyses, predictive analytics en forecasting, de benodigde formulieren invullen en vervolgens autorisatie aanvragen via een geautomatiseerde workflow.

Automatisch opschalen bij afwezigheid

Bij afwezigheid van verantwoordelijken werd automatisch opgeschaald, danwel een collega-manager ingeschakeld. De eerste resultaten wijzen uit dat het pensioenfonds veel sneller kan reageren: de gemiddelde reactietijd is teruggebracht tot enkele uren en men denkt daardoor mogelijk goed renderende assets eerder – en tegen een lagere prijs – te kunnen aankopen of mogelijk slecht renderende assets op het juiste moment te kunnen afstoten.

Bent u geïnspireerd geraakt en wilt u ook een Best Practice organisatie worden? Neem contact met ons op of schrijf u in voor de Business Intelligence Award, een prestigieuze prijs voor de slimste organisatie van Nederland.

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met pensioenfonds (enterprise portal) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST