Moeten er nog managers zijn? | prof. Janka Stoker | Daan van Beek
Twee professoren en eindbaas Passionned Group Daan van Beek geven hun visie over 'minder managers'.

Prof. Alfred Kleinknecht, econoom
Prof. Janka Stoker, bedrijfskundige
Interview in De Standaard
Zelfsturing en de rol van data

Gratis downloaden

Flexibele arbeidsmarkt geeft minder groei

Professor Alfred Kleinknecht, econoom aan de technische universiteit van Delft, meent dat we het met heel wat minder managers kunnen stellen. Hij ontdekte dat een flexibele arbeidsmarkt, zoals die bestaat in de meeste Angelsaksische landen, doorgaans gepaard gaat met dikkere managementlagen én met minder groei van de arbeidsproductiviteit. Download direct dit artikel.

Zelfsturende teams weer helemaal terug van weggeweest

Volgens professor Janka Stoker, bedrijfskundige aan de Rijksuniversiteit Groningen en co-auteur van het boek ‘Het onmisbare middenkader’, is het concept van de zelfsturende teams vandaag wel weer helemaal terug van weggeweest. ‘Eind jaren ’90 waren die zelfsturende teams heel erg in de mode, vooral in de industrie. Nu zie je die organisatievorm en strategie plots opduiken in de zorgsector, waar ze volgens mij uitstekend kan werken.’

Buurtzorg Slimste organisatie van Nederland

Buurtzorg Nederland, genomineerd voor de Slimste organisatie van Nederland, is daar een voorbeeld van. ‘De organisatie is heel gedecentraliseerd. De meeste taken en bevoegdheden bevinden zich laag in de organisatie’, analyseert Daan van Beek, oprichter van adviesbureau Passionned Group en auteur van het managementboek De intelligente, datagedreven organisatie.

‘Er werken bij Buurtzorg heel veel mensen die verantwoordelijkheid nemen en die ook ‘samen’ dragen. Als je het zo bekijkt, hebben ze juist méér managers. Maar weinig hiërarchie.’ Het complete artikel over Buurtzorg Nederland is eerder gepubliceerd in de zaterdageditie van de krant De Standaard.

Nu downloaden

Over de auteur: Daan van Beek MSc

foto Daan van BeekDaan van Beek is de eindbaas van de Passionned Group. Hij schrijft daarnaast boeken waaronder het bekende managementboek ‘De intelligente, datagedreven organisatie’. Daan is ook verbonden als docent aan TIAS en EUR en geeft daarnaast masterclasses in Maleisië, Singapore, Zuid-Afrika en Amerika.

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met moeten er nog managers zijn? (prof. janka stoker) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST