Passionned Group™

Artikel: de PDCA-cirkel is springlevend!

“Ik ben een echte fan van de PDCA. Mits met beleid toegepast kun je hiermee niet alleen jouw bedrijfsprocessen structureel verbeteren, maar ook de ideale voorwaarden scheppen voor de broodnodige innovatie.” Dit stelt mr. Leo Kerklaan, internationaal kwaliteitskundige en KPI-expert, in een spraakmakend artikel.

In het bewuste opinieartikel reageert Leo Kerklaan op Everard van Kemenade die in een eerder stadium de PDCA-cirkel keihard aanviel door te stellen dat PDCA een mythe is. Kerklaan op zijn beurt breekt nu een lans voor een structureel gebruik van de PDCA-cirkel. Download direct dit artikel.

De auteur mr. Leo Kerklaan breekt in dit actuele artikel een lans voor een structureel gebruik van de PDCA-cirkel in elke organisatie.

Kwaliteitskundige als kampioen PDCA
4 tips voor effectieve PDCA-cirkels
Trap niet in een van de 5 PDCA-valkuilen
Het belang van een quality community

gratis downloaden

PDCA-cirkel vormt het kloppende hart van kwaliteitsmanagement

Absoluut geen mythe

Kerklaan: “De PDCA-cyclus is absoluut geen mythe in de zin zoals Van Kemenade dat betoogt. Hij gooit het kind (PDCA) met het badwater weg. Hij gebruikt het woord mythe in de betekenis van een ‘verzonnen verhaal’, fictie dus. Dat is niet juist. Een mythe is bij uitstek een verhaal dat ons de werkelijkheid op een indringende wijze laat zien. Daarom worden mythes steeds weer aan volgende generaties overgeleverd en leven ze voort. Op dezelfde manier moet dat ook met de PDCA-cirkel gebeuren.”

Het artikel in minder dan 50 woorden

In het opinieartikel passeren een aantal actuele vraagstukken de revue. We vatten ze hieronder samen:

De kwaliteitsmanager als ‘kampioen PDCA’

Kerklaan zou willen dat de nieuwe generatie kwaliteitskundigen zich gaat opwerpen tot de grote voorvechters van de PDCA-cirkel. Als ‘ware gladiatoren’, kampioenen, moeten ze, veel vaker dan nu het geval is, leeromgevingen inrichten en zogenoemde quality communities vormen. Dat vereist dezelfde moed als de Romeinse gladiatoren indertijd moesten opbrengen. Maar zo kunnen kwaliteitsmanagers op basis van praktijkervaringen wel aan de wieg staan van continue verbeteringen en innovatie. Wil jij je ook ontwikkelen tot ‘kampioen PDCA’, vermijd dan de 5 PDCA-valkuilen en profiteer van de tips die in dit artikel worden gegeven.

nu downloaden

Over de auteur: mr. Leo Kerklaan

Leo Kerklaan heeft een indrukwekkend track record als (online) verbetercoach en organisatieadviseur. Hij doceert aan tal van universiteiten in binnen- en buitenland. Leo schrijft veel whitepapers en boeken over continu verbeteren, kwaliteitsmanagement en strategisch prestatiemanagement. Zijn nieuwste boek ‘De wendbare organisatie’ is een prachtige bekroning waarin hij voortborduurt op zijn eerdere werk.