Wat is de meerwaarde van een interim verandermanager die datagedreven werkt?

Foto drs. Caroline Raaijmaakers
Auteur: drs. Caroline Raaijmaakers
Business Consultant & Verandermanager
Inhoudsopgave

Veranderingen worden steeds meer een constante in organisaties want de wereld wordt steeds turbulenter. Uit onderzoek blijkt echter dat 70% van die veranderingen niet succesvol is. Hoe zorgt de verandermanager ervoor dat hij toch succesvol is. Het antwoord is even eenvoudig als lastig: toon het aan. De change managers van Passionned Group helpen je bij het succesvol tot stand komen van transities en implementaties. In dit artikel verkennen we de belangrijkste vraagstukken, de trends en de skills van een goede verandermanager.

Organisaties kunnen niet meer stil blijven staan

De vraag naar verandermanagers en change managers wordt steeds groter. Met de digitale revolutie die gaande is, is het voor organisaties niet meer mogelijk stil te blijven staan. Deze digitale revolutie biedt ook kansen. Namelijk dat je veranderingen veel eenvoudiger kan aantonen en bijsturen. Hoe? Door middel van data. Verandermanagers en change managers moeten, veel meer dan voorheen, in staat zijn veranderingen meetbaar te maken en daarop te sturen. De rol van de verandermanager verandert zelf ook sterk. De vraag is dan: hoe vind je of hoe word je een datagedreven verandermanager die veranderingen kan aantonen?

Waar krijgt een change manager zoal mee te maken?

Er komen veel vragen af op de change manager en ook organisaties worstelen met vraagstukken als:

 • Op welke ontwikkelingen moet een change manager voorbereid zijn?
 • Welke vaardigheden mag je verwachten van een datagedreven change manager?
 • Welk takenpakket behoort tot dit nieuwe profiel?
 • Hoe bereikt een (interim) change manager meer succes en vooral hoe toont hij dit aan?
 • Welke stappen zet je om een datagedreven verandermanager te worden of te vinden?

Verderop op deze pagina geven we antwoorden op al deze vragen.

De trends die het werk van de verandermanager rakenDe belangrijkste trend is in het begin van dit hoofdstuk al genoemd. De change manager is niet meer de ‘filosofische’ veranderaar, maar een datagedreven veranderaar die aantoont hoe een verandering er nu voor staat. Maar er speelt natuurlijk meer. Belangrijke andere trends zijn:

 • Meer en meer vormt verandermanagement en projectmanagement één geheel voor de verandermanager. Beide vakgebieden zie je steeds vaker samengaan. Projectmatig de veranderingen kunnen begeleiden is een must geworden.
 • Nieuwe vormen en processen rondom innovatie. Het verkorten van het innovatieproces door (concept)producten direct te toetsten in de markt. Lean of agile product development is steeds vaker de manier waarop je veranderingen in je organisatie kan vormgeven.
 • Verandermanagement wordt een competentie van iedereen. Meer en meer wordt er van alle managers en medewerkers in organisaties gevraagd om zelf (constant) veranderingen door te voeren. Bij deze, vaak wat kleinere, veranderingen komt de change manager niet meer aan te pas.
 • Data en Big Data worden integraal onderdeel van elke verandering. Innovatie en productontwikkeling en ook interne veranderingen moeten steeds aantoonbaar zijn. Als het lijkt dat veranderingen niet succesvol zijn, dan moet je snel kunnen bijsturen.
 • Kennisontwikkeling en -deling is de trend om binnen het veranderdomein succesvol te zijn. Kennis delen binnen organisaties, samenwerken met andere partijen (ketens) en samen met klanten (cocreatie) producten ontwikkelen, zijn noodzakelijke verandermethoden geworden. Dit maakt de rol van de change manager / verandermanager echter wel complexer.

huur een verandermanager in

De skills van een (datagedreven) verandermanager

Natuurlijk moet een goede verandermanager in staat zijn om, vanuit zijn eigen competenties, (projectmatige) veranderingen vorm te geven en te leiden. De belangrijkste vaardigheden zijn:

 • Als change manager moet hij organisaties zodanig aansturen dat ze continu verbeteringen doorvoeren.
 • Hij moet veranderingen zichtbaar kunnen maken voor de organisatie en de urgentie ervan kunnen blijven benadrukken. Dit zichtbaar maken kan door een duidelijke (verander) storyline te hebben.
 • Hij moet in staat zijn tot stakeholder management. En hij moet met alle partijen en geledingen binnen de organisatie kunnen samenwerken. Zodat hij iedereen in de organisatie achter de verandering krijgt.
 • Hij moet strategisch kunnen denken en in staat zijn om een keuze te maken uit de verschillende veranderstrategieën die voorhanden zijn.
 • Ook moet hij flexibel om kunnen gaan met nieuwe (data) inzichten. Daarbij streeft hij niet naar perfectie, maar naar het optimaal haalbare. Hij moet in staat zijn data te verzamelen, interpreteren en visualiseren.
 • Hij moet besluitvaardig zijn en in de verandering oprecht eigenaarschap tonen. Alleen dan kan hij de organisatie meenemen in veranderingen. Dit vraagt om een persoonlijk commitment van de verandermanager.

Dit zijn natuurlijk niet alle eisen. Een datagedreven verandermanager moet ook het vermogen hebben om veranderingen goed af te bakenen en te borgen. Goed kunnen luisteren en de verandering helder kunnen uitleggen zijn belangrijke factoren die mede het succes bepalen.

Wat brengt een change manager van Passionned Group mee?

Passionned Group werkt al sinds de oprichting op het snijvlak van verandermanagement en datagedreven werken: Business Analytics. Deze aanpak is beschreven in het boek ‘De Intelligente organisatie’, dat al weer een zesde druk kent. Al onze change- en verandermanagers zijn gewend om, op basis van data, organisatieveranderingen door te voeren.

Passionned Group levert alleen zeer ervaren change managers. Een aantal van hen verzorgt ook opleidingen aan de Passionned Academy. Hier brengen we theorie en praktijk samen en ontstaat een unieke samensmelting van theoretische kennis en praktische ervaring.

Passionned Group heeft daarnaast een uitgebreide kennisbank en set tooling beschikbaar, waarover de change manager en onze klanten kunnen beschikken.

Wil je een datagedreven verandermanager inhuren?

Je hebt overal mogelijkheden om een verandermanager in te huren. Maar bij de Passionned Group werken we alleen met zeer ervaren managers die veranderingen vanuit data kunnen sturen. Door onze unieke formule zijn wij dan ook in staat om snel de juiste kandidaat aan je voor te stellen.

Nadat je bij ons een aanvraag neerlegt scherpen we samen het profiel aan. Vaak doen we dit binnen een werkdag. Op basis van dit (aangescherpte) profiel gaan wij aan de slag en vinden dan de kandidaat die volgens ons het beste aansluit op het profiel. Als je voor onze kandidaat kiest, dan kunnen wij het proces binnen 48 uur afronden. De verandermanager kan dan snel bij jouw organisatie aan de slag.

huur een change manager in

Hoe word je een (nog betere) verandermanager?

Als je jezelf verder wilt ontwikkelen op het gebied van verandermanagement en datagedreven veranderen, dan is een boek als ‘De Intelligente Organisatie’ een aanrader. Andere boeken op dit gebied zijn: het grote Big Data boek en ‘De wendbare organisatie’ van de auteur Leo Kerklaan. Je hebt ook de mogelijkheid om opleidingen en trainingen te volgen aan de Passionned Academy. De lessen kenmerken zich door een afgewogen mix van de harde en zachte kant. Zo nemen de docenten ook altijd de veranderkundige kant mee.

Passionned Group helpt je om, als (toekomstig) verandermanager, nog succesvoller te zijn en aantoonbaarder meer toegevoegde waarde te bieden. Wil je eens sparren of een persoonlijk vraagstuk voorleggen, neem dan gerust contact met ons op.

De change manager die toegevoegde waarde kan aantonen

Change management is al lang niet meer het vakgebied waarbij veranderen ‘iets magisch’ is. Meer en meer gaan bedrijven de vaardigheden van de change-/verandermanager gebruiken om aantoonbaar veranderingen door te voeren.

Ontwikkelingen in de markt volgen elkaar snel op. Dit leidt vaak tot disruptie binnen een sector. Door deze grote turbulentie moet je veranderingen snel realiseren, en waar nodig, tussentijds bijsturen. Door deze eisen doen nieuwe verandervormen als agile werken hun intrede.

De enige manier waarop dan (bij)sturing op het veranderproces mogelijk is, is door meetbare doelen & KPI’s te stellen. Door constant deze doelstellingen te meten en op basis daarvan het veranderproces bij te sturen zal je kans op succes sterk toenemen.

Vacature verandermanager / change manager

Passionned Group is voor haar klanten regelmatig op zoek naar zeer ervaren verandermanagers. Ben jij zo’n datagedreven verandermanager en herken je jezelf in de beschrijving? Dan nodigen we je graag uit voor een oriënterend gesprek.

Vrijblijvend verandering?

Wil je eens doorpraten over een van de onderwerpen die we hierboven aanstipten? Of heb je interesse in een opleiding? Passionned Group komt graag met je in contact.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in verandermanagersDe veranderaars van de Passionned Group zijn echte specialisten in datagedreven disruptie en innovatie. Onze ervaren consultants en interim managers zijn gepokt en gemazeld in het slimmer maken van organisaties. Om het jaar organiseren we samen met juryvoorzitter Menno Lanting de verkiezing van de Slimste organisatie van Nederland.

Neem contact met ons op

Onze verandermanagers

» Bekijk alle experts

Bestel nu de bestseller 'De intelligente, datagedreven organisatie' (8e druk)

Productafbeelding van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding De hobbelige en kronkelige weg naar duurzame verandering
De hobbelige en kronkelige weg naar duurzame verandering
Uitgelichte afbeelding Artikel: de 4 factoren die elke manager moet kennen
Artikel: de 4 factoren die elke manager moet kennen
Uitgelichte afbeelding CRM manager
CRM manager

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven verandermanagers en verandermanagement of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Caroline Raaijmaakers - Business Consultant & Verandermanagerdrs. CAROLINE RAAIJMAAKERSBusiness Consultant & Verandermanager

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring