Power BI van Microsoft | selfservice BI | 100% neutrale BI-studie
Onze experts beoordelen Power BI. Klik hier voor onze onafhankelijke BI-gids 2019:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • Power BI op 197 criteria vergeleken
 • Gebruikt in meer dan 100 landen
naar de BI-gids

Power BI: de selfservice BI oplossing van Microsoft

Microsoft Excel was tot voor kort misschien wel de meest gebruikte selfservice BI-oplossing, voornamelijk binnen het financiële domein. Met Power BI zet Microsoft nu een volgende stap in de ondersteuning van eindgebruikers en hun rapportagebehoeften. Power BI maakt het voor eindgebruikers nog eenvoudiger om ‘zelfstandig’ de informatiebehoefte van organisaties in te vullen. Passionned Group biedt nu ook een interactieve training Power BI & Datagedreven werken.

Business Intelligence Tools survey

Het BI landschap verandert snel. Met onze Business Intelligence Tools Survey brengen we al jaren de BI markt in kaart. Als je Power BI overweegt aan te schaffen, weeg dan ook de andere mogelijkheden af. Met de survey kom je snel tot een afgewogen besluit.

naar de BI Tools Survey

De adoptie wordt toegeschreven aan de volgende factoren

 • Het lijkt erg op de bekende Office omgeving en het integreert hier naadloos mee. Het is daardoor eenvoudig om je eigen dashboards en KPI’s te maken.
 • De oplossing is relatief goedkoop, er is zelfs een gratis versie te downloaden.
 • Power BI beschikt over een groot aantal standaardkoppelingen en wordt maandelijks uitgebreid met nieuwe koppelingen en functionaliteiten.

De BI troef van Microsoft

Met deze tool en haar andere producten heeft Microsoft een troef in handen om de eindgebruikers van BI aan zich te binden. Daarnaast zet zij zich vol in op het ontwikkelen van een zeer uitgebreide supportomgeving.

Microsoft kiest er bewust voor om nieuwe functies en uitbreiding van de standaardkoppelingen te baseren op prioriteiten die de gebruikers van Power BI aangeven. In hoog tempo, iedere maand, komt er een nieuwe functionaliteit beschikbaar.

De opvallendste voordelen van Power BI

De meest belangrijke voordelen van Power BI zijn:

 • Het is een zeer gebruikersvriendelijke applicatie die standalone en geïntegreerd met de andere officepakketten kan worden gebruikt.
 • Voor de meeste BI-gebruikers is de functionaliteit meer dan toereikend. Door de ’office-achtige’ userinterface is het systeem relatief eenvoudig aan te leren.
 • Het is mogelijk om de Power BI oplossing te draaien op tablets en mobiele platformen, zoals IOS en Android.
 • Er is een uitgebreide supportomgeving met een helpdesk, forums, voorbeelden van specifieke deelmarkt oplossingen en een uitgebreide set aan instructievideo’s.
 • De oplossing is relatief goedkoop ten opzichte van oplossingen van andere (grote) BI-leveranciers en is in een aantal gevallen zelfs helemaal gratis.

Meer actuele informatie over Power BI? De meest recente versie van Business Intelligence Tools Survey 2019 van Passionned Group bevat alle informatie die je nodig hebt om te bepalen of Power BI geschikt is voor jouw situatie.

Wat zijn de nadelen van Power BI?

Hierboven is te zien dat er veel voordelen kleven aan de tool, maar organisaties moeten wel rekening houden met het volgende:

 • Microsoft heeft geen duidelijke BI-roadmap. Nu wordt vol ingezet op Power BI, maar de vraag is wat de toekomstvisie van Microsoft met betrekking tot BI als geheel is.
 • De BI-tool was eerst alleen als onderdeel van Office 365 te verkrijgen en tegen een meerprijs van € 39,95 per maand. Dit model is nu losgelaten. Power BI is nu los verkrijgbaar en tegen een lagere prijs van € 9,95 per maand.
 • De oplossing is nu nog niet volwassen genoeg om als zelfstandige BI-oplossing te kunnen functioneren.
 • Deze selfservice BI-oplossing staat niet los van de huidige gebruikte BI-oplossingen en deze moeten op elkaar worden afgestemd. Het risico is aanwezig dat er met Power BI eenzelfde ‘wildgroei’ kan ontstaan, zoals we dat nu vaak zien met Excel.

Bekijk alle voor- en nadelen van Microsoft’s Power BI uitgebreid in Business Intelligence Tools Survey 2019 van Passionned Group.

Microsoft Power BI en andere BI oplossingen van Microsoft

Microsoft zet sterk in op Power BI als de ‘selfservice BI-tool’. Het palet van BI-oplossingen van Microsoft is aanmerkelijk groter en bevat zowel on premisses- als Cloudoplossingen. De Cloudoplossingen worden aangeboden onder de noemer Azure. Voor meer informatie over de Microsoft BI-oplossingen kun je hier terecht, bij onze survey.

Overweeg je andere BI tools?

Als je nadenkt over de aanschaf van een BI tool dan is alleen Power BI bekijken misschien niet voldoende. Kijk ook eens naar één van de andere BI oplossingen die Passionned in kaart heeft gebracht.

Meer BI Tools

Hoe Power BI in de markt te positioneren?

Power BI wordt door Microsoft gepositioneerd als de ‘selfservice BI-oplossing’ die kan integreren met vele andere (BI) oplossingen. Er zijn zeer veel ‘standaard connectors’ aanwezig, waardoor de eindgebruiker van BI er direct mee aan de slag kan.

Deze oplossing wordt direct naast de huidige bestaande oplossing van Microsoft gepositioneerd. Andere belangrijke spelers zijn Tableau en Cognos. Ze bedienen allemaal eenzelfde doelgroep, maar ze verschillen soms sterk in functionaliteit en aanpak. In het onderzoek van Passionned Group, de Parabola voor BI & Analytics is direct te zien hoe de verschillende oplossingen zich tot elkaar verhouden.

Bekijk marktpositie

Microsoft Power BI vergeleken met andere BI-tools

Microsoft Power BI vergeleken met andere BI-toolsMicrosoft Power BI is relatief goedkoop, maar dit mag niet de enige reden zijn om dit product aan te schaffen. Veel belangrijker is dat het product aansluit bij de informatiebehoefte van jouw organisatie, de ambitie en dat het past binnen je BI- en IT-landschap.

In een onafhankelijk onderzoek van Passionned Group worden alle tools op 197 verschillende aspecten beoordeeld. Deze Business Intelligence Tools Survey 2019 kan je helpen om snel een afgewogen oordeel te vormen over de verschillende oplossingen waarover de huidige markt beschikt. Je kunt deze survey direct op onze website bestellen en downloaden.

Bekijk de survey

Microsoft Power BI-expertise

Microsoft Power BI is zeer gebruikersvriendelijk en richt zich op de eindgebruiker. Implementatie van deze tool is relatief eenvoudig. Toch is het vaak verstandig om een expert in te huren. Niet om allerlei rapporten te maken, maar om de organisatie ‘mee te nemen’ en te scholen in het ‘op een juiste manier gebruiken’ van dit type selfservice tools.

Selfservice BI-tools worden vaak naast bestaande BI-oplossingen ingezet en de verwachtingen van eindgebruikers zijn vaak (te) hoog. Deze valkuilen kunnen eenvoudig worden voorkomen. Met een juiste aanpak en begeleiding door onze ervaren Microsoft Power BI-consultants kan een organisatie snel succesvol aan de slag.

Meer weten over Power BI of Business Intelligence?

Passionned Group is dé onafhankelijke partij die jou en jouw organisatie bijstaat om Business Analytics een centrale rol in je organisatie te laten innemen. Dat doen we in de vorm van opleidingen, een speciale BI-kennisbank en onafhankelijk Business Intelligence advies. Neem contact met ons ons op als je hier meer over wilt weten.

Neem contact met ons op

Plaats review

Geef je mening over dit product of deze dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met power bi van microsoft (selfservice bi) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Mark de Kort, Senior consultant Power BI

drs. MARK DE KORT

Senior consultant Power BI

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15