Microsoft BI | 100% onafhankelijk onderzoek | BI tools Microsoft
De experts van Passionned Group beoordelen Microsoft BI. Klik hier voor onze onafhankelijke BI-gids:

Naar de BI-gids

Microsoft Business Intelligence

Microsoft is van oorsprong een leverancier van besturingssystemen en Office-programmatuur. Tegenwoordig biedt ze ook een breed palet aan BI-oplossingen. Van oudsher natuurlijk met Excel als middelpunt, al kun je de vraag stellen of je een spreadsheet een volwaardige BI-tool mag noemen. Het is dan in elk geval de meest misbruikte BI-tool.

Meer recent levert Microsoft ook de specifieke BI selfservice oplossing Power BI. Ze zetten nu sterk in op mobile BI op het Android- en IOS-platform. Hierin hebben ze in korte tijd een vooraanstaande positie verkregen.

Microsoft heeft niet alleen oplossingen die binnen een organisatie draaien: on-premise. Je kunt ook volledige Cloud gebaseerde oplossingen draaien op het Microsoft Azure-platform.

Microsoft BI stack: veel verschillende producten

De Microsoft BI stack kent traditionele oplossingen die in of rond Excel gebouwd zijn. Denk aan invoegtoepassingen als: Power Query, Power Pivot, Power View en Power Map. Aan deze invoegtoepassingen voegt Microsoft nog steeds nieuwe functionaliteiten toe. Daarnaast zijn ze druk bezig om met Microsoft Power BI een aparte productlijn op te zetten. Die richt zich volledig op eindgebruikers van BI-oplossingen.

De meeste Microsoft Business Intelligence producten zijn gebaseerd op SQL server met ‘daarbovenop’ oplossingen als SQL Server Analysis Services (SSAS) en SQL Server Reporting Services (SSRS). Deze oplossingen integreren ‘naadloos’ met Office en met SharePoint.

Microsoft creëert een sterke uitgangspositie in de BI-markt

Met al deze producten heeft Microsoft voor zichzelf een sterke uitgangspositie gecreëerd als BI-leverancier. Wat ons echter opvalt is dat de laatste twee jaar de ontwikkelingen ‘stagneren’. Een duidelijke reden is hiervoor niet te geven.

De verschillende BI-producten kunnen tegenwoordig zowel on premise als in de Cloud draaien. Ook zijn hybride vormen mogelijk. Ontwikkelingen van nieuwe BI-functies komen als eerste beschikbaar in de Office 365 omgeving. Het is daarom te overwegen om over te gaan op deze licentiestructuur.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van de Microsoft BI suite?

De meest genoemde voordelen van Microsoft BI zijn:

  • Zeer gebruiksvriendelijk door een sterke integratie met de Office-producten en van oorsprong voornamelijk met Excel. Met Power BI-oplossingen is het veel eenvoudiger geworden om grote hoeveelheden data te analyseren.
  • Microsoft heeft een uitgebreid palet aan oplossingen voor zowel on-premise als Cloud. Hybride oplossingen van on-premise en Cloud zijn ook beschikbaar. Dit maakt een stapsgewijze Cloud-strategie mogelijk.
  • De BI-oplossing is relatief goedkoop. Zeker als je deze vergelijkt met andere grote BI-leveranciers.
  • Voor de meeste BI-gebruikers is de functionaliteit meer dan toereikend. En door de office-achtige userinterface is de tool relatief eenvoudig aan te leren.
  • Microsoft zet nu vol in op Mobile BI en op selfservice BI.

Voor een volledig overzicht van alle plus- en minpunten van Microsoft’s BI-producten, download de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 van Passionned Group.

Waar moet je op letten als je Microsoft BI aanschaft?

Een leverancier heeft niet alleen voordelen, maar ook aandachtspunten. De belangrijkste aandachtspunten voor Microsoft Busines Intelligence zijn:

  • Microsoft voert nu meerdere oplossingen naast elkaar. Het is niet duidelijk hoe de integratie van deze verschillende oplossingen eruitziet.
  • Voor de Microsoft BI suite is geen aparte salesorganisatie ingericht. Hierdoor is het vaak onduidelijk voor klanten wat ze het beste kunnen aanschaffen en tegen welke prijs.
  • De oplossing scoort minder in het domein social BI. Is dat erg belangrijk voor je organisatie, overweeg dan een andere oplossing.
  • De Business Intelligence suite en support scoren beduidend minder goed als het gaat om ‘Microsoft vreemde’ bestandsstructuren en databases.
  • De licentiestructuur is onduidelijk. Het is nu zonder meer één van de goedkoopste oplossingen in de markt. Maar tot voor kort kostte een licentie voor Microsoft Power BI nog € 39,95 per maand in plaats van nu € 9,95 per maand. De vraag is hoe lang dit zo blijft. Niet duidelijk is of voor deze BI-oplossingen nog wel een Office 365 licentie noodzakelijk is.

Wil je alles weten over de sterkere en zwakkere punten van Microsoft BI? Bekijk dan de Business Intelligence & Analytics Guide van Passionned Group.

Hoe positioneren wij Microsoft als BI-leverancier?

Microsoft BI tools bestrijken een breed palet aan functionaliteiten en kunnen de race met de concurrentie prima aan. Ze bieden zeer gebruiksvriendelijke tools, die sterk aansluiten bij de belevingswereld van eindgebruikers (Excel).

Door zowel het aanbieden van on-premise als Cloudoplossingen kunnen ze beide smaken goed bedienen. Voor grote hoeveelheden dataverwerking in andere bestandformaten is deze oplossing minder geschikt.

Wil je meer weten over hoe het Microsoft BI-platform zich verhoudt tot andere oplossingen en platforms? Dan geeft de Passionned online gids voor BI & Analytics je in één oogopslag de strategische kijk op de complete BI-markt.

Bekijk marktpositie

Wil je Microsoft (BI) tools aanschaffen?

Microsoft (BI) tools aanschaffenMicrosoft heeft een breed palet aan tools en daaraan gekoppeld een uitgebreide licentiestructuur. De BI-tools kun je vaak niet los verkrijgen van de andere licenties zoals Office 365. De licentiestructuur van het softwarebedrijf wijzigt regelmatig. Soms zijn bepaalde andere licenties verplicht. En de licentiebedragen verschillen soms sterk.

Ben je van plan om grote hoeveelheden licenties van Microsoft aan te schaffen en wil je niet dat goedkoop duurkoop wordt? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze Microsoft (licentie) specialisten. Ze kunnen je adviseren wat in jouw situatie de beste keuze is.

Microsoft BI-expertise

Microsoft BI is zeer gebruikersvriendelijk, dus waarom zou je nog een expert inhuren? Een juiste implementatie van de verschillende Microsoft-componenten zowel on-premise als in de Cloud blijkt vaak toch nog een hele uitdaging voor veel organisaties. Hoe sluiten bijvoorbeeld de verschillende componenten naadloos op elkaar aan?

Microsoft biedt veel mogelijkheden om de ‘BI-workflow’ te organiseren, maar welke mogelijkheden passen het beste bij jouw organisatie? Stuur je rapporten of ga je werken met interactieve dashboards? Of werk je gelijktijdig aan dezelfde dashboards. Voor elk van de situaties geldt dat er een andere workflow noodzakelijk is om je BI-doelen te realiseren.

Meer weten over het Microsoft BI of Business Analytics

Passionned Group staat al meer dan 10 jaar voor je klaar als de onafhankelijke kennisvraagbaak op Business Analytics gebied. Ook bieden we een reeks aan Business Analytics opleidingen aan om je organisatie slimmer te laten werken. Neem gerust contact met ons op als je een volgende stap wilt zetten met jouw organisatie.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Microsoft BIPassionned Group houdt zich al meer dan 10 jaar bezig met onafhankelijk advies op het gebied van Data Science en Business Analytics. Onze consultants zijn door deze lange ervaring in staat om je organisatie te ondersteunen in het datagedreven werken.

Neem contact met ons op

Microsoft BI adviseurs

Daan van Beek, BI tools adviseur

DAAN VAN BEEK MSc

Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

Mark de Kort, Microsoft BI tools expert

drs. MARK DE KORT

Performance management expert

Alex de Jong, Microsoft BI expert & Power Visio

ALEX DE JONG

Microsoft BI expert & Power Visio

Onze Microsoft-ontwikkelaars kunnen, samen met jou, de beste oplossing uitwerken en bekijken welke BI-workflow het beste bij je past. Of het nu gaat om de meer ‘traditionele BI oplossingen’ van Microsoft dan wel de selfservice oplossing, de tool Power BI.
Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met microsoft bi (100% onafhankelijk onderzoek) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, BI tools adviseur

DAAN VAN BEEK MSc

Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST