Passionned Group™

Power BI cursus

Amrâth Berghotel Amersfoort
8 t/m 10 maart 2023
1.895 euro
895 euro met STAP
Vraag de brochure aanMeld je hier aan

Tijdens deze unieke Power BI opleiding leer je alle fijne kneepjes van Power BI, zodat je maximaal rendement kan halen uit deze data-analysesoftware. Het uiteindelijke doel van deze Power BI cursus datagedreven werken is om jou op een laagdrempelige manier te leren om datagedreven te werken en om dit ook over te kunnen brengen op je collega’s. Je slaat dus twee vliegen in één klap: je wordt datageletterd en je ontwikkelt je tot een Power BI data analist. En je krijgt intenstieve begeleiding van een zeer ervaren docent. Voor meer informatie neem contact met ons op.

Tijdens deze cursus Power BI leer je alles over de BI software en datagedreven werken.

Schrijf je direct in
Open inhoudsopgave

Onmisbare Power BI opleiding voor iedereen die wil scoren met data


Over Power BI

Power BI logoMicrosoft Power BI is een van de meest gebruikte tools voor Business Intelligence, ontwikkeld en uitgegeven door Microsoft. Met deze oplossing kun je interactieve gegevensvisualisaties van meerdere gegevensbronnen maken en waardevolle inzichten delen binnen jouw organisatie. Power BI draait onder meer om het verbinden, voorbereiden, modelleren, visualiseren en delen van data en inzichten. Lees hier meer over de Power BI software.

Praktische vraagstukken bij Power BI cursus

Als je overweegt met Power BI aan de slag te gaan, krijg je direct te maken met een aantal praktische vraagstukken die wij in deze opleiding gezamenlijk gaan oplossen:

Praktische informatie: locatie, duur, data en prijs

Op al onze opleidingen en trainingen kun je tot 1.000 euro korting ontvangen met een STAP-budget. Ook zonder STAP-budget profiteer je al van korting. Onze opleidingen zijn namelijk vrijgsteld van BTW.

Locatie:
Amrâth Berghotel Amersfoort
Duur:3 dagen
Data:
14 t/m 16 december 2022
8 t/m 10 maart 2023
4 t/m 6 oktober 2023
Punten:
PA15
schoolDeze cursus Power BI & datagedreven werken van Passionned Academy geeft je recht op PA-punten. Bij een totaal van 150 PA-punten ontvang je een certificaat van bekwaamheid. En je mag jezelf 'Master of Organizational Intelligence' noemen.
PE-punten
app_registrationVraag bij je vakvereniging (bijvoorbeeld de Vereniging van Registrercontrollers, de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants, et cetera) na hoeveel PE-punten/uren je kunt registreren voor je Permanente Educatie (PE).
Prijs:1.895 euro
Speciaal:895 euro met STAP-budget

Wat kan je na afloop van deze Power BI opleiding?

Na het volgen van deze splinternieuwe, interactieve driedaagse cursus datagedreven werken beheers je alle basisprincipes van Power BI. Tevens heb je de belangrijkste stappen gezet op weg naar een volwassenheid als het gaat om datageletterdheid. Bovendien beschik je over voldoende bagage om als projectleider onafhankelijk het veelbelovende concept datagedreven werken met behulp van Power BI te gaan toepassen in jouw organisatie.

Tijdens de opleiding koppelen we Power BI nadrukkelijk aan de zelfredzaamheid van de cursisten. Hiermee geven we concreet invulling aan het fenomeen “self service BI“. Als cursist werk je gedurende de gehele training aan een doorlopende casus die je tijdens de 3 dagen verder ontwikkelt en uitbouwt. Dankzij deze opzet beklijft de lesstof beter, zo is onze ervaring. Wil je liever deze cursus bij jou incompany laten plaatsvinden, dan nemen we natuurlijk een organisatiespecifieke casus als leidraad.

Cursusprogramma Power BI en datagedreven werken

Deze praktijkgerichte Power BI cursus voorziet je van samengebalde, direct toe te passen kennis om van Power BI, datavisualisatie en datagedreven werken echt een succes te maken. En je leert alle daarbij benodigde vaardigheden, modellen en technieken. De deelnemers stomen we in drie intensieve dagen klaar tot expert datagedreven werken en Power BI expert.

Dankzij interactieve gegevensvisualisaties en gedeelde dashboards breng je belangrijke inzichten aan het licht, waardoor de mensen in de organisatie gefundeerd de juiste beslissingen kunnen nemen.

Dag 1: Introductie Power BI & datagedreven werken, overzicht functionaliteiten, privacy, datapreparatie en best practices

cursus Power BI & datagedreven werkenDe eerste dag van deze Power BI cursus staat in het teken van kennismaken. Je leert nieuwe begrippen (wat is datageletterdheid?), nieuwe concepten (wat houdt datagedreven werken in?) en best practices (wie krijgt toegang tot welke data?). Ook krijg je inzicht in relevante wetgeving.

Lees verder
 • Power BI basics: wat is Power BI en welke functionaliteiten kent deze tool? Op welke modules gaan we in de cursus extra focus leggen? Wat ga je concreet leren in deze Power BI-cursus? Hoe moet je Power BI zien ten opzichte van andere BI software tools?
 • Wat is datagedreven werken en waarom is datageletterdheid belangrijk? En hoe verhoudt dit actuele thema zich tot Business Intelligence en AI (Artificial Intelligence)? Wat is het verschil tussen datagedreven, agile en informatiegestuurd werken?
 • Hoe kun je Power BI inpassen in je bedrijfsproces? Hoe breng je elke beweging zorgvuldig in kaart? Welke methodieken en voorspellende modellen kun je gaan gebruiken? Hoe richten we de customer journey in en wat zijn daarbij onze unieke elementen? Welke touch points horen daarbij? Hoe bewaak je de (data) governance? Hoe stimuleer je dat Power BI-gebruikers onafhankelijk en proactief de boer op gaan met data? Hoe voorkom je een nieuwe “rapportenfabriek”?
 • Privacywetgeving: met welke juridische aspecten krijg je te maken als je daadwerkelijk met Power BI aan de slag gaat? Hoe zit het precies met de AVG, de Europese ePrivacy-verordening en andere aangekondigde wet- en regelgeving? Hoe ga je daar pragmatisch mee om?
 • Hoe regel je de toegang tot de verschillende soorten data: interne, externe en/of open data? Wat zijn de best practices op het gebied van datamanagement? Hoe betrek je de beste data-analisten hierbij? Aan de hand van een tekening brengen we het metaproces en de klantreis in kaart, inclusief de zogenoemde touch points van klanten en kanalen. Het resultaat is een eerste datamodel, inclusief de centrale spil daarbinnen.
 • Je gaat aan de slag met datapreparatie. Je haalt data op uit de bronnen op stopt het in één “bak”. Vervolgens ga je de data inkijken, data lezen en begrijpen en je leert hoe een dataset in elkaar steekt. Wat is de relatie met andere databronnen? Hoe ga je om met data die slecht is qua kwaliteit?
 • Je gaat werken met Power Query van Power BI: je leert hoe je indexering toepast, tabellen gaat samenvoegen en voorwaardelijke kolommen en diverse berekeningen maken.
 • Je ontdekt de kracht van data en beseft dat je met data op een goudmijn zit. De data feedbackloop wordt besproken. Je gaat ervaren hoe krachtig en inspirerend datagedreven werken kan zijn. Je leert naar het grotere organisatorische geheel te kijken en we bespreken het gedachtegoed van BI-goeroe Wayne Eckerson.

Ik vond het een zeer leerzame cursus, met bijzonder betrokken en kundige cursusleiders. Het uitwerken van een eigen casus is een mooie opzet van de cursus. Marc en Madelaine vullen elkaar als cursusleiders heel goed aan. Top!

Gerald van den Brink
Stichting Volandis

Dag 2: Datamodellering met Power BI, DAX-commando's, datavisualisatie en storytelling

Power BI trainingDe tweede dag van deze Power BI cursus ga je zelf aan de slag met gemodelleerde data. Dat doe je met behulp van DAX, een formuletaal. Na een uitleg van de belangrijkste commando’s, leer je spelenderwijs hoe je Power BI zo effectief en efficiënt mogelijk kunt inzetten.

Lees verder
 • Datamodellering met Power BI: je gaat aan de slag met een oefendataset om data te gaan modelleren. Verschillende modelleringstechnieken passeren de revue, zoals koppelen. We gaan in op het ontwerpen en bouwen van de benodigde feiten en dimensies. Je gaat een centrale dimensie benoemen waarmee je alle bewegingen kunt volgen.
 • Uitleg DAX: het multidimensionele denken en de basis van deze taal wordt uitgelegd. DAX staat voor Data Analysis Expressions en is de formuletaal die in Power BI en achter de schermen wordt gebruikt. Daarnaast komen de meest gebruikte DAX-commando’s en functies langs, zoals earlier, filteren, relatieve tijdsfuncties zoals Year to Date, et cetera.
 • Datadefinities: hier ga je bepalen hoe je de meetwaarden en KPI’s wilt gaan definiëren. Hier gebruik je de taal DAX voor.
 • Datavisualisatie: wat is het belang van heldere datavisualisatie en storytelling? Welke factoren bepalen de effectiviteit van een datavisualisatie? Hoe ga je dit binnen Power BI voor elkaar boksen?
 • Welke typen grafieken binnen Power BI zijn er? Je leert de belangrijkste visualisatiemogelijkheden van Power BI kennen en de trainer vertelt je welke “measures” het beste passen bij bepaalde type grafieken en visualisaties.
 • Zelf aan de knoppen: je gaat nu zelf met definities aan de slag met je gemodelleerde data en gaat kijken hoe je die het best kunt gaan visualiseren. Jouw visualisaties koppel je terug aan de groep en je krijgt feedback en tips om je visualisaties te verbeteren. Tevens leer je in deze module stroomschema’s te visualiseren, krachtige filtering toe te passen en dashboards te maken die zelfs werken op slimme horloges zoals een Apple Watch.

Ingewikkelde vraagstukken worden sneller opgelost, klantvriendelijke docent.

Een cursist (die anoniem wil blijven)

Dag 3: Het perfecte dashboard, continu verbeteren met Power BI en modereren met data

cursus Power BIOp de laatste dag van de Power BI cursus halen we nog eens alles uit de kast. Je leert niet alleen hoe je data moet lezen, maar ook hoe je jouw verhaal het beste kunt overbrengen op managers, collega’s en andere stakeholders. Tot slot oefen je met moderatiesessies.

Lees verder
 • Configureer je dashboard: op basis van de eerder gemaakte elementen ga je zelf je perfecte dashboard samenstellen. De trainer neemt alle technieken, indelingen en mogelijkheden met je door en vervolgens ga je dit zelf uitvoeren. Hoe visualiseer je jouw verhaal in je dashboard? Je leert ook hoe je social BI (“commenting”) kan gaan toepassen in Power BI.
 • Data leren lezen en analyseren: deze vaardigheden zijn cruciaal om je verhaal te kunnen vertellen. Het is tevens het startpunt van een constructief gesprek met de business en beslissers. De trainer geeft je een overzicht van diverse analysetechnieken (doelgroepenbenadering, benchmarking, wittevlekkenanalyse, inzoomen, KPI’s, forecasting, et cetera), waarmee je ook gaat oefenen.
 • Continu verbeteren met en zonder Power BI: al je verbeteracties laat je afhangen van data, zodat je daadwerkelijk continu, datagedreven kan verbeteren. De PDCA-cyclus van dr. William Edwards Deming wordt als leidraad gebruikt om dit vorm gegeven. Zo krijg je een krachtig verbeterplatform waarop je datagedreven werken, Power BI en PDCA aan elkaar koppelt.
 • Modereren met data en Power BI: op basis van alle voorgaande elementen van deze Power BI cursus met de focus op datagedreven werken leer je hoe je beslissers en eindgebruikers kan confronteren met data en hoe je ze kan meenemen in de wereld van data. De trainer laat zien hoe je gebruikers kan prikkelen door middel van data en visualisaties en hoe je het continu-verbeterproces op gang brengt en houdt. In groepjes ga je dit onderdeel voorbereiden en ga je daadwerkelijk een moderatiesessie opstarten en begeleiden onder leiding van de trainer. Dit levert je een zeer leerzame ervaring op.

Het boek 'Datacratisch werken'Interactieve Power BI cursus & datagedreven werken

Tijdens elke opleidingsdag vinden groepsdiscussies plaats en werk je in groepjes aan praktijkopdrachten. Zo ontstaat er een optimale mix tussen leren en doen. Na afronding van deze unieke Power BI cursus & datagedreven werken training ontvangen de deelnemers een certificaat en een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Datacratisch werken’ van Daan van Beek.

Aanvullende informatie van deze Power BI opleiding

De prijs van deze Power BI cursus datagedreven werken is inclusief lunchbuffet, onbeperkt thee en koffie, overige drankjes en hapjes tijdens de breaks.

HBO werk- en denkniveau
vrijgesteld van BTW
geen studiebelasting
interactief & praktijkgericht
gewaarmerkt digitaal certificaat
van 9:00 tot 17:00

bekijk ook alle andere data analytics opleidingen

Voor wie is deze Power BI cursus bedoeld?

Voor iedereen die betrokken is bij een BI of Analytics-project biedt onze Power BI cursus een waardevol houvast. Onze Power BI opleiding wordt vooral veel gevolgd door data-analisten, business analisten, controllers, medewerkers, teamleiders en teams, managers, afdelingshoofden, maar ook door BI-specialisten en IT’ers.

Behaalde leerdoelen aan het eind van deze Power BI cursus:

 • Je beheerst alle basisprincipes en kent de fijne kneepjes van Power BI
 • Je bent in staat om waardevolle inzichten te delen binnen jouw organisatie
 • Je weet hoe je Power BI kunt inpassen in je bedrijfsproces
 • Je kunt het verschil tussen datagedreven, agile en informatiegestuurd werken helder uitleggen
 • Je hebt intensief geoefend met de formuletaal DAX en Power Query
 • Je kent de belangrijkste visualisatiemogelijkheden van Power BI
 • Je weet hoe je een perfect dashboard kunt configureren
 • Je kunt zelfstandig een moderatiesessie opstarten en begeleiden
 • Je bent op de hoogte van alle privacy-aspecten rondom data en Power BI
 • Door zelfredzaamheid af te wisselen met interactieve groepsdiscussies haalde je een maximaal cursusrendement

Meld je nu aan voor onze unieke Power BI cursus datagedreven werken

Via ons inschrijfformulier kun je je direct inschrijven voor de eerstkomende Power BI cursus. Heb je vragen over deze opleiding datagedreven werken met Power BI, of wil je de cursus incompany inplannen, neem dan direct contact met ons op.

direct inschrijven

Jouw docent en begeleider voor deze Power BI opleiding

Mark de Kort - Docent Power BI cursus & senior BI consultant

drs. MARK DE KORT

Docent Power BI cursus & senior BI consultant

Mark de Kort studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vervolgens was hij 20 jaar werkzaam in verschillende functies binnen de Business Intelligence branche. Als projectleider, trainer en coach heeft Mark tientallen commerciële en overheidsorganisaties (waaronder gemeente Rotterdam) kunnen helpen met het stuurbaar en meetbaar krijgen van hun ambities en organisaties met behulp van datagedreven werken, PDCA-verbetercirkels en Power BI.

Reviews over Power BI cursus

Danyel Altenburg | Unive | 13 december 2022

Madelaine en Mark vullen elkaar erg goed aan waardoor ze op elk moeilijk vraagstuk antwoord hebben. Wat ik goed vind aan deze training is dat je allereerst moet starten met een heldere user case. Die werk je dan gedurende training verder uit en je krijgt daarbij gerichte coaching en antwoorden. Mijn kennis is weer wat opgefrist en geupdate op een manier dat ik er meteen mee aan de slag kan. Ook na de training zijn ze nog bereikbaar voor vragen. Wat mij betreft een absolute aanrader !

direct inschrijven
Lutgardis Maes | Emergis | 3 december 2022

Het is zeker geen training voor beginners die nog nooit Power BI gezien hebben of mee gewerkt hebben. Het niveau verschil is veel te groot tov medestudenten die hier wel al ervaring mee hebben.

direct inschrijven
Maurice Staals | Gemeente Venray | 25 augustus 2022

Fijne praktisch ingestoken cursus. Veel nieuwe handigheidjes ontdekt. Theoretisch gedeelte mag wmb meer de boventoon voeren ipv de individuele usecases.

direct inschrijven
Gerald van den Brink | Stichting Volandis | 18 februari 2022

Ik vond het een zeer leerzame cursus, met bijzonder betrokken en kundige cursusleiders. Het uitwerken van een eigen casus is een mooie opzet van de cursus. Marc en Madelaine vullen elkaar als cursusleiders heel goed aan. Top!

direct inschrijven
Thomas de Jong | Jorritsma Bouw | 16 februari 2022

De kennis van Power BI van de verschillende deelnemers was wisselend. Dat maakt wel dat soms bij zaken wordt stil gestaan die anderen al lang weten. Daar kan de cursusleider niks aan doen, maar daarvan wordt het wel minder effectief. De cursus was online daarom maar 1 ster voor locatie en catering!

direct inschrijven
Toon alle reviews
close

Brochure Power BI opleiding

Na het volgen van deze 3-daagse praktijkgerichte Power BI cursus beschik je over direct toe te passen kennis om van Power BI, datavisualisatie en datagedreven werken echt een succes te maken in jouw bedrijf.

download hier de brochure