Slimmer sturen met ETL | Slimmer werken met een DWH
In de ETL Tools & Data Integratie Survey geven wij een diepgaand inzicht in de ETL-markt en de functionaliteiten.

Expert opinie van 22 ETL tools
Alle onderzoeksdata beschikbaar
Meer dan 90 selectiecriteria
Gebruikt in meer dan 50 landen

Open lijst met ETL tools

De laatste trends op het gebied van ETL

De 14e editie van het onafhankelijke ETL Tools Survey kwam onlangs uit. Een mooi moment om te praten met Rick van der Linden, Business Intelligence en ETL expert, over de laatste trends op het gebied van ETL.

Maar wat is ETL nu eigenlijk precies?

ETL staat voor extraheren, transformeren en laden. ETL kan vergeleken worden met het zuiveren van water. Allereerst wordt niet drinkbaar water (data) geëxtraheerd uit diverse rivieren. Dit onzuivere water wordt door middel van een ‘tool’ gezuiverd. Het gezuiverde water wordt opgeslagen in een bron, waaruit kan worden gedronken”, aldus Rick van der Linden.

Het grootste probleem van data is volgens Rick de ‘kwaliteit’. “Ik heb al veel organisaties gezien die sturen op data met slechte kwaliteit. Alleen heeft het geen zin om een dashboard te draaien op data die niet juist is. Zie het als drinken van ongezuiverd water, het kan wel, maar na verloop van tijd word je hier ziek van. De ‘T’ van ETL is dus cruciaal in het proces”.

Rick van der Linden vergeleek voor Passionned Groep 22 verschillende data integratie & ETL tools op meer dan 500 criteria. De resultaten van het onderzoek heeft hij vastgelegd in de ETL & Data Integratie Guide 2021.

Waar kan het rapport voor gebruikt worden?

Het onderzoeksrapport is vergelijkbaar met een consumentenbond onderzoek. Op basis van een onafhankelijk vergelijkingsonderzoek kunnen consumenten een snelle en goede toolselectie maken. Het onderzoek geeft een goed overzicht van de zwakke en sterke punten van verschillende tools. Het bespaart niet alleen tijd in de selectie, maar geeft ook een goed inzicht in de markt” legt Rick uit.

Het rapport over ETL tools beleeft inmiddels alweer zijn 14e editie. Nieuwe tools en vragen worden iedere update aan het rapport toegevoegd.

Wat is de vernieuwing van de 14e editie?

Traditioneel wordt data uit een database gehaald, maar meer dan de helft van de data is tegenwoordig niet meer gestructureerd”, verteld Rick. “Ongestructureerde data kan informatie zijn uit bijvoorbeeld een e-mail, powerpoint of PDF bestand, een bron die blijft groeien”. Dit jaar nam Passionned Groep voor het eerst de vraag op of de tools ook ongestructureerde data kunnen extraheren. “Deze vraag leverde interessante antwoorden op”, benadrukt Rick.

ETL moet even intelligent worden als een mens”. Rick denkt dat dit in de toekomst moet kunnen.

Alles doet meer. Alle verschillende tools kunnen steeds meer en vooral op het gebied van data kwaliteit zie ik veel ontwikkelingen”, aldus Rick. Tevens zag Rick een interessante ontwikkeling bij Oracle, die gaan stoppen met één van de topproducten. “Het nieuwe product zal voor Oracle een betere basis zijn voor de toekomst, maar kopers moeten rekening houden met het feit dat wanneer zij dit product kopen er geen onderhoud zal plaatsvinden”.

Wat zijn de ontwikkelingen op Open Source gebied?

Eén van de producten die hoog scoort in de 14e editie is een open source product”, verklapt Rick. Open source (OS) ETL tools worden steeds populairder. Toch denkt Rick dat de grotere organisaties niet zullen overgaan op een open source tool. “Zij zullen niet hun hele informatievoorziening neerleggen bij een organisatie die niet bestaat. Tevens brengt open source onzekerheden met zich mee. Wanneer updates zullen plaatsvinden is bijvoorbeeld onzeker.”

Rick ziet wel kans voor open source bij overheidsinstellingen. “Met de bezuinigingen op het oog is een open source product zeer aantrekkelijk gezien de lagere kosten.”

Meer weten?

Wil je weten welke ETL tools momenteel het beste scoren op de verschillende criteria? Bestel dan snel de nieuwste versie van de ETL & Data Integratie Guide 2021 en kom meer te weten over de verschillende producten.

Bestel de ETL-gids

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met slimmer sturen met etl (slimmer werken met een dwh) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST