Birst | Vergelijken andere tools | 100% onafhankelijk onderzoek

Nieuwe update BI Tools Survey verwelkomt Birst

Geschreven door

Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

Nieuwe update BI Tools Survey verwelkomt BirstDe Business Intelligence Tools Survey van Passionned Group bestaat sinds 2007 en is een 100% leveranciersonafhankelijk vergelijkingsrapport en marktanalyse. Wereldwijd gebruiken honderden organisaties deze unieke BI-gids om in korte tijd de beste keuze te maken voor een Business Intelligence tool / platform. Je krijgt direct inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van de diverse tools. Je bespaart kostbare tijd en krijgt direct inzicht in het platform dat het beste past bij jouw bedrijf en situatie. De BI Tools Survey wordt per jaar een aantal malen geactualiseerd. Onlangs verscheen de update van september 2014.

De survey is geen BI-versie van Idols

De Business Intelligence Tools Survey gaat diep in op wat de populaire producten te bieden hebben in termen van gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit en security. De survey is geen BI-versie van Idols, waar één winnaar uit de bus komt. De informatie moet het voor gebruiker gemakkelijker maken het BI-product te selecteren dat het best bij zijn of haar specifieke organisatie past. Dat is helemaal afhankelijk van het aantal gebruikers, hardware, databronnen, datavolume en het soort organisatie. En natuurlijk wat er beoogd wordt met de business intelligence software.

Strenge criteria

Om te worden opgenomen in de survey moet aan een aantal strenge basisvoorwaarden worden voldaan. Voor de leveranciers die deze voorselectie doorkomen, ontwikkelde Passionned Group een vragenlijst met 169 criteria waarmee in totaal 178 punten te verdienen zijn. Bij het toekennen worden zowel de input van de leverancier als van de end-user community gebruikt. Daarbij letten we speciaal op de karakteristieken die van belang zijn bij het efficiënt ontwikkelen van een succesvol BI-platform.

Nieuw in de survey: Birst

BirstHet in 2004 opgerichte Birst is nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar het achterhaalt de grote vendors in een hoog tempo. In de eerste plaats omdat Birst uniek in zijn soort is: het is geheel van scratch af aan ontwikkeld voor de cloud. Organisaties die Birst gebruiken hebben geen problemen met schaalbaarheid, performance en flexibiliteit – tenzij ze het product niet op de goede manier hebben geïmplementeerd of het gebruiken voor gigantische datavolumes, waar het niet voor bedoeld is.

Daarnaast heeft Birst ingebouwde ETL-functionaliteit waarmee je data uit de bronsystemen kan halen, combineren en transformeren naar een dimensioneel model in een datawarehouse. Dat is vrij uniek. Andere leveranciers hebben namelijk aparte oplossingen voor ETL en data-integratie. Birst is dus een complete suite, maar haalt het nog niet bij de grote vendors qua functionaliteit voor eindgebruikers op het vlak van rapportage, analyse, data discovery en dashboarding. Dat is waarschijnlijk ook niet de bedoeling. Birst lijkt te zijn ontworpen om de nummer één in ‘mainstream BI’ te worden. En daar maakt het goede kans op.

Vier categorieën BI tools

Om te voorkomen dat in de survey appels met peren worden vergeleken, zijn de meest recente versies van de geselecteerde producten verdeeld over vier categorieën:

Enterprise BI platforms

Database en Packaged oplossingen

Data Discovery & Visualisatie

Innovatieve, nieuwe & niche software

Aan de hand van een overzichtelijke matrix krijgt de lezer een object inzicht in de verschillen en overeenkomsten van de verschillende tools en platforms. Op basis daarvan kan hij het product kiezen dat het best bij zijn plannen en organisatie past. Dat is uiteraard geen garantie voor succes, maar het helpt een eind op weg.

Klantervaring

“Ik vind de Business Intelligence Tools Survey van de Passionned Group erg grondig uitgevoerd en heb het met veel interesse gelezen. Het belangrijkste en meest waardevol in mijn ogen zijn de vragenlijsten en de vergelijkingsmatrix,” zegt Bernd Bodewes van de gemeente Woerden op de website van Passionned Group.

download de Business Intelligence Tools Survey

Reageer op dit artikel van Daan van Beek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15