Passionned Group™

Het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Daan van Beek
272 bladzijden
29,95 euro
Inhoudsopgave
9,5 op basis van 17 reviews

In dit nieuwe PDCA-handboek gaat de auteur uitgebreid in op de basisprincipes van PDCA, continu verbeteren en leerprocessen in organisaties. Hij verrijkt de bestaande kennis over het inrichten van verbetercirkels met inzichten uit het domein van datagedreven werken en data analytics. Tegelijkertijd ruimt hij 2 wijdverbreide misverstanden uit de weg: PDCA is geen bureaucratisch instrument en ook geen format voor budgettering. De essentie is een natuurlijke flow waar je op kunt ingrijpen door data analyse. Kortom: hij steekt de PDCA in een nieuw jasje. Dat dit niet onopgemerkt is gebleven, blijkt uit het feit dat het boek is genomineerd voor de titel ‘Managementboek van het Jaar’. Bestel hier direct het boek zonder verzendkosten.

Verbind data doelbewust met continu verbeteren

In dit boek – al meer dan 5.000 exemplaren verkocht – betoogt de auteur dat organisaties momenteel veel te weinig een verbinding leggen tussen de beschikbare data en het continu verbeteren van bedrijfsprocessen en innovatie. Dit leidt tot suboptimale resultaten. De aanleiding van dit boek is om te laten zien hoe je via datagedreven verbetercirkels de dienstverlening, innovatie en de strategie van jouw organisatie op een steeds hoger plan kunt tillen. Of je nu werkt bij een gemeente, in een ziekenhuis, in het onderwijs, bij een winkelketen, een bank of een verzekeraar, overal ligt nog een enorm verbeterpotentieel braak.

Productkenmerken van dit unieke boek: Datacratisch werken

Formaat:
Aantal pagina's:
ISBN:
Prijs (excl. BTW):
Auteur:
Hardcover
272
9789082809190
29,95 euro
Daan van Beek

Twee misverstanden

Tegelijkertijd ruimt de auteur twee wijdverbreide misverstanden uit de weg. Zo is de PDCA geen bureaucratisch instrument en ook geen format voor budgettering. De essentie van PDCA is een natuurlijke flow waar je eenvoudig op kunt ingrijpen. Het levert bovendien waardevolle inzichten op: hoe goed doe jij het nu als persoon, als team, als afdeling, als organisatie?

Dagelijkse worsteling: de P en D lukken nog wel

  • Hoewel veel sectoren al werken met PDCA-verbetercirkels, zie je dat organisaties dagelijks hiermee worstelen. Waar moet je beginnen met PDCA en hoe maak je de cirkel rond.
  • Ze gaan halfslachtig te werk: de P en de D lukken nog wel, maar dan stokt het verbeterproces vaak al. Het continue verbeteren blijft uit.
  • De voorbeelden in het boek laten echter zien dat het anders kan en dat het ook anders moet, tenminste als je als organisatie wilt groeien en bloeien.

Middle managers – lees dit boek niet. Vergelijk het met democratie: geleid door het volk, en bureaucratie: geleid door het bureau. Datacratie is dus simpelweg geleid door data.

Elly Stroo Cloeck
jurylid Managementboek van het Jaar

Gebruik de veilige experimenteerruimte

Dat je de reguliere verbetercirkels ook kunt gebruiken als een veilige experimenteerruimte (‘oefenen op het droge’) en dat er zowel grote als kleine PDCA’s bestaan, zijn twee echte eyeopeners in het boek. Sneller leren betekent sneller de PDCA doorlopen. Zo simpel is het. Het leren via een PDCA-cyclus is ook nooit klaar. Niet voor niets heet het een continu verbeterproces.

Datacratisch werken brengt de passie en plezier terug

PDCA boek genomineerd voor de titel Managementboek van het jaar 2020In dit boek beschrijft de auteur de voordelen van datacratisch werken en geeft hij hiervoor een raamwerk. Verder toont hij overtuigend aan dat datacratisch werken in essentie democratischer is dan democratisch. In dit nieuwe PDCA-handboek gaat de auteur uitgebreid in op de basisbeginselen van PDCA, continu verbeteren en leerprocessen in organisaties. Maar dat doet hij niet zonder de P van Plan te koppelen aan Passie, de D van Doen te verbinden met Data, de C van Check te mengen met Continuous control en de A van Actualize uit te breiden met Autonomy.

bestel nu jouw exemplaar

Zet je organisatie (weer) in volle bloei

Die verbindingen vormen de onmisbare schakels om PDCA te laten werken. Want plannen zonder passie, handelen zonder data, checken zonder control en actualiseren zonder autonomie is als een regenboog zonder kleuren, een woestijn zonder zand, een ziekenhuis zonder IC-bedden, een formule 1-wagen zonder banden. En daarom: verbind data met continu verbeteren en PDCA en je organisatie bloeit weer op. Mensen krijgen meer plezier in hun werk omdat ze weer de regie terug hebben.

De belangrijkste topics in dit PDCA boek

Veel onderwerpen rondom datagedreven verbeteren & PDCA komen in dit boek uitgebreid aan bod en worden door de auteur toegelicht met praktijkvoorbeelden. De auteur verbindt alle relevante topics met elkaar (integraal perspectief) zodat je door de bomen het bos weer gaat zien en het hogere doel altijd “beet kan pakken”. Het voert te ver om alle onderwerpen te benoemen. Daarom is in onderstaande tabel een lijst opgenomen die een goede indruk geeft van de totale inhoud van het meer dan complete PDCA-boek ‘Datacratisch werken’.

PDCA & continu verbeteren
Datagedreven verbetercirkels
De Datacratische PDCA
Procesdenken & -optimalisatie
Drie niveaus van leren
Besluitvormingsprocessen
Key Performance Indicators
Datageletterdheidsmatrix
Grote & kleine PDCA’s
PDCA & expertimenteren
PDCA en planning & control
Datacratisch & agile werken
Het datacratisch raamwerk
Plannen vanuit Passie
Doen vanuit data
Conscious control & check
Autonomie & actualize
KPI’s & lean processen
Strategie(kaarten) & PDCA
Datavisualisatie
Dataprivacy & AVG
Verhogen van bewustwording
Kwaliteitsmamagement
De datacratische workforce
Ontwikkelend leren
Ontwerpend leren
De datacratische mens
Sociale innovatie
Feedback & feedforward
PDCA & IMWR verbonden
Digitale transformatie & IT
Algoritmes & AI
Business model innovatie
Simulatie & experimenteren
Workflowmanagement
Leiderschap & transformatie
Dashboards, PDCA & leren
Data analyse & optimalisatie
Dagelijks datacratisch werken

Wil jij ook beschikken over een web van kennis rondom het regisseren van synergie tussen datagedreven werken en continu verbeteren? Reserveer dan nu jouw exemplaar.

bestel hier het complete PDCA-boek

Uitgebreide praktijkcases uit verschillende sectoren

De uitgebreide praktijkcases in het boek illustreren dat datacratisch werken geen abstract gedachte-experiment is, maar een concreet toepasbaar en realistisch alternatief. Zo behandelt de auteur praktijkcases van de gemeente Rotterdam (overheid), Rabobank (financiële sector), een fietsenwinkel (retail) en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (zorgsector).

Doe het beter dan gisteren en bestel vandaag het boek

Datacratisch werken houdt in dat je het – gebaseerd op data – beter doet dan gisteren. Maar ook dat je het beter doet dan je directe concurrent of collega. ‘Let the data do the talking’. Laat de data voortaan voor jou spreken én verbeteren. Het boek bestel je hier voor slechts 29,95 EUR exclusief btw en inclusief verzendkosten.

nu bestellen

Over de auteur Daan van Beek MSc

Daan van Beek (managing director Passionned Group)Daan van Beek, eindbaas Passionned Group, heeft op basis van ruim 20 jaar ervaring als verbeterconsultant het concept ‘Datacratisch werken’ vormgegeven. Hij studeerde bestuurlijke informatiekunde en kunstmatige intelligentie, en is oprichter van de Passionned Group, een sterk groeiend en 100% onafhankelijk advies- en consultingbedrijf. Daan geeft gastcolleges en masterclasses in Europa, Azië, Afrika en New York. Hij is initiatiefnemer van de Dutch BI & Data Science Award™, heeft tientallen publicaties op zijn naam staan en geeft ook les aan de Passionned Academy en bij TIAS.

» Vraag interview aan met auteur

Reviews over Het PDCA-handboek ‘Datacratisch werken’

Fred Wiegel | Gemeente Oss | 16 februari 2023

Het boek heb ik nog niet helemaal uitgelezen, maar heb wel een enthousiaste indruk. Dit is ook een boek waar je leest, tot denken wordt gezet en dan weer het volgende stuk tot je neemt enz. Het is zeer bruikbaar binnen onze organisatie (gemeente Oss), waar we de ontwikkeling datagedreven, datagestuurd werken vorm geven. Datagedreven noem ik altijd de passie waarmee je het doet, datagestuurd omdat je zelf goed moet blijven nadenken. Dit vormgeven gebeurt in het programma Data wat gemeentebreed de komende jaren vorm geeft aan de sturing op het geheel van data en alle ontwikkelingen die hierbij nodig zijn

Het boek is zeer sprekend, inspirerend en richtinggevend. Ook een veel concretere invulling dan de hoogover abstractie die de overheid zelf bezigt met GEMMA e.d. Mijn collega's hebben ook een paar exemplaren aangeschaft, omdat ik ze op dit boek heb gewezen en die gebruiken het dagelijks. Wij zien het ook als een naslagwerk afhankelijk van de onderwerpen die je wilt aanpakken.

Een aanrader is de conclusie, het boek leest erg fijn !!!!

direct bestellen
Marius Hendriksen | Aim4Business | 3 juli 2022

Ik heb je boek van kaft tot kaft gelezen. In het kort een prachtboek. Logisch van opbouw, goed gestructureerd, alle theorie is voorzien van aansprekende voorbeelden. Verbeteringen zie ik nauwelijks, mogelijk wat voorbeelden toevoegen voor de mogelijkheden voor datacratisch werken binnen kleinere MKB-bedrijven. Hier zit vooral bij DGA's een hoop angst om data te delen met "het volk".

De PDCA methode kende ik wel, maar ik zocht naar structuur achter de methode. Hoe deze goed te implementeren, de randvoorwaarden voor een goede implementatie en hoe deze in te zetten bij continu verbeterprocessen en strategische veranderingen.

Op al deze vragen geeft het boek voor mij de antwoorden en geeft het handvatten om met PDCA succesvol aan de slag te gaan.

direct bestellen
Jean-Paul Oudenaarden | Thuisvester | 4 februari 2022

Ik heb het boek bijna uit, en haal er veel handvatten en aanvullende zienswijzen uit om aan een datagedreven organisatie te werken. Het is prettig en uitnodigend geschreven. Ik geloof sterk in de andere PDCA, die niet gestoeld is op traditionele control, maar op vanuit eigen passie, eigen professionaliteit en autonomie willen verbeteren, waarmee de grip en steeds opnieuw anticiperen, ook op risico's een natuurlijk onderdeel wordt. Goed om mijn visie, aanpak en eigen wendbaarheid mee aan te vullen!

direct bestellen
J. Snel | PostNL | 31 januari 2022

Goed helder boek die de theorie geeft achter datagedreven werken en hoe dit in de praktijk te brengen.

direct bestellen
Bas van der Velden | Vakutrans BV | 2 oktober 2021

Ik ben nog bezig met het boek. Ik gebruik het boek voor mijn masterclass managementaccounting en -control. Tot zover (pagina 79) leest het erg gemakkelijk. Middels gebruikte voorbeelden wordt telkens helder wat de schrijver aan de lezer wil duidelijk maken. Ik vind de opbouw ook erg plezierig. Stapsgewijs wordt de boodschap en eventueel gebruik van datacratisch werken duidelijker. Indien ik het boek uit heb en verwerkt in mijn plan zal ik feedback geven over de gehele inhoud!

direct bestellen
Toon alle reviews Plaats een review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!optioneel
Dit veld is verplicht!optioneel
Dit veld is verplicht!optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen ___
Trainingen & workshops ___
Deelnemers opgeleid ___
Beoordeling klanten 8,9
Consultants & docenten ___
Kantoren 3
Jaar ervaring 18