PDCA-boek | Datacratisch werken | PDCA-cirkel in een nieuw jasje

Het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Laat de data voor jou spreken én werken
Het boek 'Datacratisch werken' is genomineerd voor de titel Managementboek van het Jaar 2020.

Heldere praktijkcases & voorbeelden
Duidelijk raamwerk voor verbeteraars
Theorie gecombineerd met praktijk
Niet-technisch, prettig geschreven

Direct bestellen

PDCA in een nieuw, datagedreven jasje

In dit nieuwe PDCA-handboek gaat de auteur uitgebreid in op de basisprincipes van PDCA, continu verbeteren en leerprocessen in organisaties. Hij verrijkt de bestaande kennis over het inrichten van verbetercirkels met inzichten uit het domein van datagedreven werken en data analytics. Kortom: hij steekt de PDCA in een nieuw jasje. Dat dit niet onopgemerkt is gebleven, blijkt uit het feit dat het boek is genomineerd voor de titel ‘Managementboek van het Jaar 2020’. Bestel hier direct het boek (zonder verzendkosten).

Verbind data doelbewust met continu verbeteren

In dit boek betoogt de auteur dat organisaties momenteel veel te weinig een verbinding leggen tussen de beschikbare data en het continu verbeteren van bedrijfsprocessen en innovatie. Dit leidt tot suboptimale resultaten. De aanleiding van dit boek is om te laten zien hoe je via datagedreven verbetercirkels de dienstverlening, innovatie en de strategie van jouw organisatie op een steeds hoger plan kunt tillen. Of je nu werkt bij een gemeente, in een ziekenhuis, in het onderwijs, bij een winkelketen, een bank of een verzekeraar, overal ligt nog een enorm verbeterpotentieel braak.

Productkenmerken van dit PDCA-boek

Formaat:
Aantal pagina’s:
ISBN nummer:
Prijs:
Auteur:
Ingenaaid
272
9789082809190
€ 29,95

Twee misverstanden

Tegelijkertijd ruimt de auteur twee wijdverbreide misverstanden uit de weg. Zo is de PDCA geen bureaucratisch instrument en ook geen format voor budgettering. De essentie van PDCA is een natuurlijke flow waar je eenvoudig op kunt ingrijpen. Het levert bovendien waardevolle inzichten op: hoe goed doe jij het nu als persoon, als team, als afdeling, als organisatie?

Dagelijkse worsteling: de P en D lukken nog wel

Hoewel veel sectoren al werken met PDCA-verbetercirkels, zie je dat organisaties dagelijks hiermee worstelen. Ze gaan halfslachtig te werk: de P en de D lukken nog wel, maar dan stokt het verbeterproces vaak al. Het continue verbeteren blijft uit. De voorbeelden in het boek laten echter zien dat het anders kan en dat het ook anders moet, tenminste als je als organisatie wilt groeien en bloeien.

Middle managers – lees dit boek niet. Vergelijk het met democratie: geleid door het volk, en bureaucratie: geleid door het bureau. Datacratie is dus simpelweg geleid door data. – Elly Stroo Cloeck, jurylid Managementboek van het Jaar 2020

Gebruik de veilige experimenteerruimte

Dat je de reguliere verbetercirkels ook kunt gebruiken als een veilige experimenteerruimte (‘oefenen op het droge’) en dat er zowel grote als kleine PDCA’s bestaan, zijn twee echte eyeopeners in het boek. Sneller leren betekent sneller de PDCA doorlopen. Zo simpel is het. Het leren via een PDCA-cyclus is ook nooit klaar. Niet voor niets heet het een continu verbeterproces.

Datacratisch werken brengt de passie en plezier terug

PDCA boek genomineerd voor de titel Managementboek van het jaar 2020In dit boek beschrijft de auteur de voordelen van datacratisch werken en geeft hij hiervoor een raamwerk. Verder toont hij overtuigend aan dat datacratisch werken in essentie democratischer is dan democratisch. In dit nieuwe PDCA-handboek gaat de auteur uitgebreid in op de basisbeginselen van PDCA, continu verbeteren en leerprocessen in organisaties. Maar dat doet hij niet zonder de P van Plan te koppelen aan Passie, de D van Doen te verbinden met Data, de C van Check te mengen met Continuous control en de A van Actualize uit te breiden met Autonomy.

Reserveer nu jouw exemplaar

Zet je organisatie (weer) in volle bloei

Die verbindingen vormen de onmisbare schakels om PDCA te laten werken. Want plannen zonder passie, handelen zonder data, checken zonder control en actualiseren zonder autonomie is als een regenboog zonder kleuren, een woestijn zonder zand, een ziekenhuis zonder IC-bedden, een formule 1-wagen zonder banden. En daarom: verbind data met continu verbeteren en PDCA en je organisatie bloeit weer op. Mensen krijgen meer plezier in hun werk omdat ze weer de regie terug hebben.

De belangrijkste topics in dit PDCA boek

Veel onderwerpen rondom datagedreven verbeteren & PDCA komen in dit boek uitgebreid aan bod en worden door de auteur toegelicht met praktijkvoorbeelden. De auteur verbindt alle relevante topics met elkaar (integraal perspectief) zodat je door de bomen het bos weer gaat zien en het hogere doel altijd “beet kan pakken”. Het voert te ver om alle onderwerpen te benoemen. Daarom is in onderstaande tabel een lijst opgenomen die een goede indruk geeft van de totale inhoud van het meer dan complete PDCA-boek ‘Datacratisch werken’.

PDCA & continu verbeteren
Datagedreven verbetercirkels
De Datacratische PDCA
Procesdenken & -optimalisatie
Drie niveaus van leren
Besluitvormingsprocessen
Key Performance Indicators
Datageletterdheidsmatrix
Grote & kleine PDCA’s
PDCA & expertimenteren
PDCA en planning & control
Datacratisch & agile werken
Het datacratisch raamwerk
Plannen vanuit Passie
Doen vanuit data
Conscious control & check
Autonomie & actualize
KPI’s & lean processen
Strategie(kaarten) & PDCA
Datavisualisatie
Dataprivacy & AVG
Verhogen van bewustwording
Kwaliteitsmamagement
De datacratische workforce
Ontwikkelend leren
Ontwerpend leren
De datacratische mens
Sociale innovatie
Feedback & feedforward
PDCA & IMWR verbonden
Digitale transformatie & IT
Algoritmes & AI
Business model innovatie
Simulatie & experimenteren
Workflowmanagement
Leiderschap & transformatie
Dashboards, PDCA & leren
Data analyse & optimalisatie
Dagelijks datacratisch werken

Wil jij ook beschikken over een web van kennis rondom het regisseren van synergie tussen datagedreven werken en continu verbeteren? Reserveer dan nu jouw exemplaar.

Bestel hier het complete PDCA-boek

Uitgebreide praktijkcases uit verschillende sectoren

De uitgebreide praktijkcases in het boek illustreren dat datacratisch werken geen abstract gedachte-experiment is, maar een concreet toepasbaar en realistisch alternatief. Zo behandelt de auteur praktijkcases van de gemeente Rotterdam (overheid), Rabobank (financiële sector), een fietsenwinkel (retail) en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (zorgsector).

Doe het beter dan gisteren en bestel vandaag het boek

Datacratisch werken houdt in dat je het – gebaseerd op data – beter doet dan gisteren. Maar ook dat je het beter doet dan je directe concurrent of collega. ‘Let the data do the talking’. Laat de data voortaan voor jou spreken én verbeteren. Het boek bestel je hier voor slechts 29,95 EUR exclusief btw en inclusief verzendkosten.

Nu bestellen

Over de auteur Daan van Beek MSc

Daan van Beek (managing director Passionned Group)Daan van Beek, eindbaas Passionned Group, heeft op basis van ruim 20 jaar ervaring als verbeterconsultant het concept ‘Datacratisch werken’ vormgegeven. Hij studeerde bestuurlijke informatiekunde en kunstmatige intelligentie, en is oprichter van de Passionned Group, een sterk groeiend en 100% onafhankelijk advies- en consultingbedrijf. Daan geeft gastcolleges en masterclasses in Europa, Azië, Afrika en New York. Hij is initiatiefnemer van de Dutch BI & Data Science Award™, heeft tientallen publicaties op zijn naam staan en geeft ook les aan de Passionned Academy en bij TIAS.

» Vraag interview aan met auteur

Reviews over "Het PDCA-handboek ‘Datacratisch werken’"

Bas van der Velden | Vakutrans BV | 2 oktober 2021

Ik ben nog bezig met het boek. Ik gebruik het boek voor mijn masterclass managementaccounting en -control. Tot zover (pagina 79) leest het erg gemakkelijk. Middels gebruikte voorbeelden wordt telkens helder wat de schrijver aan de lezer wil duidelijk maken. Ik vind de opbouw ook erg plezierig. Stapsgewijs wordt de boodschap en eventueel gebruik van datacratisch werken duidelijker. Indien ik het boek uit heb en verwerkt in mijn plan zal ik feedback geven over de gehele inhoud!

Maissa Seghir | Student | 7 juni 2021

Als bestuurskunde student heb ik het boek al enige weken in huis, ik heb het boek aangeschaft omdat ik in het bijzonder geïnteresseerd ben in data gedreven werken (in het publieke domein). Ik raad het boek zeker aan voor personen die meer willen weten over het onderwerp. Het boek is op een toegankelijke manier geschreven. Het boek is perfect voor personen die zelf geen technische achtergrond hebben maar toch aan de slag willen gaan met informatiegestuurd werken in de organisatie.

Rudolf Lans | 6 mei 2021

Ik heb het boek nog niet helemaal uit maar vind het een uiterst prettig leesbaar boek. Permanente educatie mede op basis van datacratisch (informatie, informatie en informatie) werken geeft inzicht in het voorkomen van en het continu willen verbeteren van de processen, de producten en diensten (innovatie, duurzaamheid, etc.)

Als trainer/senior auditor helpt dit boek mij ook bij het uitleggen van "Root Cause Analysis" gekoppeld aan CAPA: Corrective and Preventive Actions. Corrective hier niet te verwarren met - de direct te nemen – correcties (mitigation) ofwel 'blus de brand'. Een vast onderdeel van mijn advies: communicatie & samenwerking en dan niet op wat er niet goed gaat/ging maar op leren en presteren van iedere teamlid. Van laag naar hoog en vice versa.

Damaris Panneflek | Gemeente Rotterdam | 17 december 2020

Wat een geweldig boek! Voor een verbeteraar in hart en nieren is het een feest om te lezen. Vaak wordt er van het middel het doel gemaakt. Dit boek brengt focus en biedt richting voor juist die organisatie die 'future-ready' wil zijn. Want uiteindelijk is datagedreven werken geen luxe, maar DE manier om in business te blijven. Daan van Beek creëert in dit boek een web van kennis rondom het regisseren van synergie tussen datagedreven werken en continu verbeteren.

Ian van der Pool | Defensie Ondersteuningscommando - Servicepunt | 10 november 2020

De vele voorbeelden van oude denken en organiseren in dit boek zijn (helaas) herkenbaar. Het mooie daarvan is dat de geboden oplossingsrichtingen en toolings daardoor ook direct aanspreken. Ons doel is om het kernproces van Defensie nog beter te gaan ondersteunen. Business intelligence is daarbij cruciaal als we ons van operationeel en reactief naar strategisch en voorspellend willen gaan ontwikkelen. Dit zeer leesbare boek sluit dan ook fantastisch aan bij ons bedrijfsvoeringsysteem op basis van IOS41001 (PDCA), ons servicemanagementsysteem en klantcentrisch werken.

Toon alle reviews Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
PDCA-boek ✦ Datacratisch werken ✦ PDCA-cirkel in een nieuw jasje
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met pdca-boek (datacratisch werken) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST