Word slimmer door domme organisaties | Kennisbank Analytics

Artikel: Wat 'domme' organisaties ons kunnen leren

Domme organisaties gedragen zich niet alleen precies het tegenovergestelde als slimme organisaties, maar het onprofessionele handelen zit veel dieper.

Typeringen van domme organisaties

Als er slimme organisaties bestaan, dan zijn er ook ‘domme’ organisaties. Landelijk onderzoek van de Passionned Group onder 266 organisaties bracht de typeringen van de eerste aan het licht. Daarnaast laat het onderzoek zien dat domme organisaties ook echt dom zijn. Welke lessen kun je trekken uit hoe domme organisaties in elkaar steken? Word slimmer door domme organisaties en download direct het artikel.

Rijtje goochemerds

In het rijtje goochemerds horen Coolblue, Ahold, Ricoh, Brandweer Amsterdam-Amstelland, DSM en Diakonessenhuis Utrecht thuis. Zij gingen al een keer naar huis met de trofee voor de ‘Slimste organisatie van Nederland’.

Precies het tegenovergestelde?

De gedachte dat ‘domme’ organisaties precies het tegenovergestelde doen als organisaties die bij de pinken zijn, ligt voor de hand. In werkelijkheid is de situatie zelfs nog erger. Uit het onderzoek komt namelijk een onthutsend beeld naar voren.

Domme organisaties doen niet alleen andere dingen maar zijn ook echt dom: ze gedragen zich onverschillig, onverantwoordelijk, reactief, kortzichtig, nalatig en ineffectief.

Dit schrijft Daan van Beek, auteur van het boek ‘De intelligente, datagedreven organisatie’.

Domme organisaties gebruiken ook BI software

Een opmerkelijk onderzoeksfeit is dat de domme organisaties ook business intelligence software ‘gebruiken’. Wat maakt dan het verschil tussen slimme en domme organisaties? Welke lessen kun je trekken uit het gedrag van heel domme organisaties? Het complete artikel is eerder gepubliceerd in het Tijdschrift voor IT management. Vraag het complete artikel kosteloos aan.

Downloaden

Over Daan van Beek MSc

foto Daan van BeekDaan van Beek is de eindbaas van de Passionned Group. Hij schrijft daarnaast boeken waaronder het bekende managementboek ‘De intelligente, datagedreven organisatie’. Daan is ook verbonden als docent aan TIAS en EUR en geeft daarnaast masterclasses in Maleisië, Singapore, Zuid-Afrika en de US.

Word slimmer door domme organisaties ✦ Kennisbank Analytics
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met word slimmer door domme organisaties (kennisbank analytics) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST