Passionned Group™

Artikel: Wat 'domme' organisaties ons kunnen leren

Als er slimme organisaties bestaan, dan zijn er ook ‘domme’ organisaties. Landelijk onderzoek van de Passionned Group onder honderden organisaties bracht de typeringen van de eerste aan het licht. Meer dan 16 kenmerken blijken cruciaal voor betere (financiële) prestaties op legio terreinen.

Daarnaast laat het onderzoek zien dat domme organisaties ook echt dom zijn. Ze gedragen zich onverschillig, reactief, onverantwoordelijk, kortzichtig, nalatig en zijn ineffectief.

Welke lessen kun je trekken uit hoe domme organisaties in elkaar steken? Word slimmer door domme organisaties en download direct het artikel.

Domme organisaties gedragen zich niet alleen precies het tegenovergestelde als slimme organisaties, het onprofessionele handelen zit veel dieper.

gratis downloaden

Trek belangrijke lessen uit het karakter van domme organisaties

Rijtje goochemerds

In het rijtje goochemerds horen Coolblue, Walraven, Pon, Ahold, Ricoh, Brandweer Amsterdam-Amstelland, DSM en Diakonessenhuis Utrecht thuis. Zij gingen al een keer naar huis met de trofee voor de ‘Slimste organisatie van Nederland’.

Precies het tegenovergestelde?

De gedachte dat ‘domme’ organisaties precies het tegenovergestelde doen als organisaties die bij de pinken zijn, ligt voor de hand. In werkelijkheid is de situatie zelfs nog erger.

Rijtje goochemerdsUit het onderzoek komt namelijk een onthutsend beeld naar voren. Domme organisaties gedragen zich:

Dit schrijft Daan van Beek, auteur van het boek ‘De intelligente, datagedreven organisatie’.

Domme organisaties gebruiken ook BI software

Een opmerkelijk onderzoeksfeit is dat de domme organisaties ook business intelligence software ‘gebruiken’. Wat maakt dan het verschil tussen slimme en domme organisaties? Welke lessen kun je trekken uit het gedrag van heel domme organisaties? Het complete artikel is eerder gepubliceerd in het Tijdschrift voor IT management. Vraag het complete artikel kosteloos aan.

nu downloaden

Over Daan van Beek MSc

foto Daan van BeekDaan van Beek is de eindbaas van de Passionned Group, spreker en opereert als programmamanager BI & Data Science bij overheden en commerciële organisaties. Hij schrijft daarnaast boeken waaronder het bekende managementboek ‘De intelligente, datagedreven organisatie’. Daan is ook verbonden als docent aan TIAS en EUR en geeft daarnaast masterclasses in Maleisië, Singapore, Zuid-Afrika en de US.