BI Tools nieuwsalert oktober 2019 | Consolidatie big data markt zet door

Consolidatie big data markt zet door

Geschreven door
Passionned Group brengt jou het BI & Big Data nieuws van sept/okt. 2019. De consolidatie van de big data markt zet door. Wil je meer weten over BI platforms, bekijk dan onze BI & Analytics Guide™, een 100% objectief vergelijkingsplatform.

Naar BI & Analytics Guide

BI Tools nieuwsalert oktober 2019

De recente overnamegolf en de dreigende marktverschraling op de BI-markt, zoals onder meer beschreven in de vorige aflevering van de BI Tools nieuwsalert, heeft in de tussentijd nog een staartje gekregen: begin augustus werd namelijk bekendgemaakt dat HPE alle activa van het in financiële problemen geraakte bedrijf MapR heeft overgenomen. In het kielzog daarvan meldde Cloudera dat het overeenstemming heeft bereikt over de overname van de technologie en activa van Arcadia Data.

Technologiebedrijven die beschikken over al dan niet gepatenteerde technologie om op een toegankelijke wijze waardevolle inzichten te verwerven uit big data analytics blijven interessante overnamedoelwitten in een consoliderende markt die steeds meer in het teken lijkt te staan van self-service BI en alles wat hiermee samenhangt.

Big data beheren ‘from the edge to the cloud’

Zo heeft Hewlett Packard Enterprise in het kader van een zogenoemde “asset acquisition” alle bezittingen van big data technologiebedrijf MapR gekocht. Het is een volgende stap in de verdere consolidatie van deze markt. HPE krijgt met deze overname de beschikking over alle technologie, intellectuele eigendommen en domeinexpertise ten behoeve van analyse, data management, artificial intelligence en machine learning modellen.

HPE hoopt met MapR’s zogenoemde file system technologie haar klanten een compleet portfolio aan producten en diensten te kunnen aanbieden die inspelen op de trend van kunstmatige intelligentie (AI), inclusief analytische toepassingen. Het bedrijf wil haar klanten volgens eigen zeggen helpen bij het beheren van alle big data stromen: ‘end to end, from edge to cloud’. HPE zal hiertoe de eerder in 2018 verworven BlueData container-based softwareoplossingen combineren met MapR’s technologie. Een overnamesom is niet bekendgemaakt.

Met de recente acquisitie verdwijnt wederom een gespecialiseerd technologiebedrijf uit de markt. Onlangs fuseerden Cloudera en Hortonworks, nam Google Looker over en is Tableau overgegaan in handen van Salesforce. Daarmee is de kous echter nog niet af.

Cloud-native geeft een voorsprong

Cloudera heeft op haar beurt overeenstemming bereikt over de overname van Arcadia Data, een leverancier van zogenoemde cloud-native AI-gedreven business intelligence en real-time analytics. De architectuur van Arcadia Data is in staat om sneller, diepere inzichten te verkrijgen uit moderne data-platformen, zoals cloud object stores, Apache Kafka en Apache Hadoop. Cloudera heeft met name belangstelling voor de ArcEngine technologie waarop inmiddels patent is aangevraagd. Deze technologie stelt organisaties in staat om snel inzichten te verwerven uit concrete toepassingen op het gebied van data lakes, cybersecurity, Internet of Things (IoT) en customer intelligence.

Cloudera verwacht dat de gebruikers van het onlangs geïntroduceerde Cloudera’s Data Warehouse, onderdeel van het overkoepelende Cloudera Data Platform, een aanzienlijke productiviteitsverhoging kunnen bereiken. Dit is mogelijk doordat zij op basis van self-service snel bij de data kunnen. Ook de responstijden van het analytics-proces zullen verbeteren, zo is de verwachting. ArcEngine gebruikt namelijk machine learning om via computerberekeningen vooraf te kunnen anticiperen op de op stapel staande query’s en rapportages. Werkprocessen kunnen op die manier worden verkort van weken tot uren.

In toekomstige softwarereleases zal de technologie van Arcadia Data worden geïntegreerd binnen het Cloudera Data Warehouse. Financiële details van de overname zijn ook in dit geval niet bekendgemaakt.

Nieuwe functionaliteit voor een breed publiek

Als onderdeel van de nieuwste software upgrade (versie 2019.3) lanceert Tableau Software Explain Data, een nieuwe functionaliteit bedoeld voor een breed publiek. Zo helpt Explain Data mensen bij het verkrijgen van inzichten die anders moeilijk of pas na veel uren onderzoeken te vinden zouden zijn. De nieuwe functionaliteit versnelt volgens de leverancier het analytische proces en helpt mensen snel de factoren die ten grondslag liggen aan veranderingen in hun data, te ontdekken en te begrijpen, zonder extra configuratie, data-voorbereiding of datamodellering.

De traditionele aanpak om de oorzaak van een bepaald datapunt of uitschieter te begrijpen bestaat uit de manuele bepaling en validering van mogelijke verklaringen, een vaak tijdrovend proces waarbij gebruikers plausibele antwoorden mogelijk over het hoofd zien. Zij kunnen nu eenvoudig een datapunt selecteren in een visualisatie waarna de software via statistische methoden automatisch en binnen enkele seconden honderden patronen en mogelijke verklaringen evalueert op basis van alle beschikbare gegevens. Explain Data serveert dan de meest relevante, statistisch significante verklaringen in de vorm van interactieve visualisaties die klanten zelf verder kunnen verkennen.

Versleuteling van geëxporteerde big data

De upgrade naar Tableau 2019.3 biedt verder nieuwe manieren om Tableau’s natuurlijke taalfunctionaliteit Ask Data toe te passen. Ask Data kan nu in bijvoorbeeld een bedrijfsportal of een intranetpagina worden ingebed zodat meer mensen worden aangemoedigd om deze functionaliteit te gebruiken in hun dagelijkse werk.

Als extra beveiligingslaag kunnen Tableau Server-klanten nu hun geëxporteerde statische data versleutelen. Met 2019.3 kunnen klanten die Spark gebruiken voor machine learning en data science nu profiteren van een native data-connector met Databricks.

Tableau Catalog, onderdeel van de add-on Data Management, is een nieuwe verzameling van catalogiseringsmogelijkheden die een compleet beeld geeft van alle in Tableau gebruikte data voor een verbeterde zichtbaarheid en vindbaarheid van data. Raadpleeg voor een totaaloverzicht van alle nieuwe features de pagina met release notes.

Data wrangling is onmisbare functionaliteit

ABN AMRO Digital Impact Fund (DIF) heeft samen met een groep nieuwe venture capitalists en bestaande investeerders een belang genomen in Trifacta, een Amerikaanse softwareleverancier die gespecialiseerd is in data wrangling.

Data wrangling omvat het hele proces van opschonen, structureren, verrijken en transformeren van ruwe data in het juiste formaat met als doel om organisaties betere en snellere beslissingen te laten nemen.

Met de specialistische technologie van Trifacta krijgen bedrijven toegang tot een op alle grote cloud-aanbieders aangesloten platform waar ze hun data en de aanvoer ervan kunnen controleren en de data kunnen voorbewerken. Hierdoor kunnen ondernemingen profiteren van nieuwe trends als artificial intelligence en machine learning en deze inzetten voor hun analyses.

De nieuwe kapitaalinjectie, van maar liefst 100 miljoen dollar, zal worden aangewend om het data wrangling platform van Trifacta verder uit te bouwen om gebruikers op basis van een self-service benadering in staat te stellen om data op te schonen en voor te bewerken. Tevens zal de extra financiering worden gebruikt om nieuwe regio’s en verticale markten te bewerken en nieuwe producten te ontwikkelen.

Cloudoplossing voor datagedreven werken

Een van de grootste uitdagingen voor organisaties is sinds jaar en dag om beschikbare data bruikbaar te maken voor analyse. Zonder bruikbare, schone en gestructureerde data is het volgens experts onmogelijk om nieuwe technieken als zelflerende systemen en artificiële intelligentie effectief in te zetten binnen een cloud-omgeving. Vandaag de dag wordt er een exponentiële hoeveelheid data in de cloud opgeslagen. Hierdoor vinden werkzaamheden rond de controle, voorbereiding en aanvoer ook steeds meer in de cloud plaats. Bedrijven willen sneller inzichten uit hun data krijgen en daar financieel voordeel uithalen.

Big data projecten worden gestart zonder een goed plan vooraf, ook ontbreekt vaak een degelijke evaluatie achteraf

Trifacta levert een cloudoplossing voor alle organisaties die data uit meerdere bronnen verwerken, waardoor ze volgens de leverancier belangrijke zakelijke beslissingen sneller en meer gefundeerd kunnen nemen. De oplossing biedt volgens de investeerders van ABN AMRO grote kansen voor bedrijven in tal van sectoren waar datagedreven werken de toekomst is.

Het temperen van het data-enthousiasme

We sluiten deze aflevering af met enkele kritische kanttekeningen bij alle halleluja-verhalen van soft- en hardwareleveranciers en hun eenzijdige nadruk op speed & specs en de stortvloed van features en add-ons die zij over gebruikers heen storten. De ontwikkelingen in de maatschappij gaan namelijk niet zo snel als de big data leveranciers ons willen doen geloven.

Meer informatie

logo van Passionned GroupPassionned Group is uitgever van de Business Intelligence & Analytics Guide™. Dit is een 100% objectief en onafhankelijk onderzoek. Met deze guide krijg je direct inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van de diverse oplossingen en leveranciers. Je bespaart kostbare tijd en krijgt direct inzicht in het platform dat het beste past bij jouw bedrijf en situatie. Dit onderzoek is een must voor de moderne consultant Business Intelligence. De BI & Analytics Guide™ is direct via de browser beschikbaar.

Naar de BI & Analytics Guide™

BI Tools nieuwsalert oktober 2019 ✦ Consolidatie big data markt zet door
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met bi tools nieuwsalert oktober 2019 (consolidatie big data markt zet door) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST