Nieuwe editie van de ETL Tools & Data Integration Survey

Compleet vernieuwde editie van de ETL Tools Survey

Geschreven door

Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

100% leveranciersonafhankelijk vergelijkingsrapport

De ETL Tools & Data Integration Survey van Passionned Group bestaat al sinds 2003 en is een 100% leveranciersonafhankelijk vergelijkingsrapport en marktanalyse. Wereldwijd gebruiken honderden organisaties het rapport om in korte tijd de beste keuze te maken voor een ETL tool of data integratie oplossing. Onlangs verscheen de editie van december 2014. “Niet alleen een update, maar in feite zijn alle onderdelen gereviseerd”, zegt samensteller Rick van der Linden van Passionned Group.

In korte tijd gesproken met vrijwel alle grote ETL leveranciers

Normaliter wordt de survey telkens incrementeel geactualiseerd. Maar nu is in korte tijd gesproken met vrijwel alle grote leveranciers van ETL-tools. Heel bijzonder, volgens Van der Linden, wie het tevens opviel dat de grote leveranciers tegenwoordig uitstekend in staat zijn om hun visie op ETL en data integratie te verwoorden en in een aantal gevallen hebben doorvertaald naar concrete oplossingen.

Van technisch hulpmiddel naar complete visie op data integratie

“Nog niet zo lang geleden beschouwden veel vendors ETL tools als een technisch hulpmiddel om data en databases aan elkaar te knopen. Dat was ook wel te zien aan de vaak niet erg gebruiksvriendelijke software die gemaakt was voor specialisten. Nu hebben ze een complete visie op data integratie en het managen van enterprise data.” Van der Linden ziet dat bijvoorbeeld terug in het managen van datakwaliteit, weliswaar altijd al een issue geweest, maar de leveranciers beseffen nu dat ze een grote rol hebben te vervullen in het faciliteren ervan, meent hij.

“Belangrijk dat we gesteund worden door de vendors”

“Gespecialiseerde bedrijven zoals Informatica en SAS zijn daar al veel langer mee bezig, maar nu hoor je ook leveranciers als IBM en SAP er heel nadrukkelijk over. Ik denk dat het ook aan de BI-kant belangrijk is dat we gesteund worden door de vendors op het vlak van data management. Zij zijn immers in staat om voor datakwaliteit mooie oplossingen aan te dragen en het zo op de agenda te krijgen. Ik denk dat dat ons als BI’ers gaat helpen.”

Consolidatie van producten

Ook ziet hij een geleidelijke consolidatie van verschillende producten die een leverancier in portfolio heeft. Zo had IBM voorheen drie ETL-producten, waaronder Cognos Data Manager, die nu worden samengevoegd tot één IBM ETL oplossing. Datzelfde geldt voor Oracle, dat het aanbod van twee producten teruggebracht tot één. SAP brengt de voormalige BusinessObjects ETL-tool nu op de markt zonder de toevoeging BO en integreert daarin voormalige Sybase producten. Het heet nu ‘SAP Data Services’.

Relationeel niet langer koning

Vroeger was de databasewereld een stuk overzichtelijker: data werd opgeslagen in relationele databases. Dat is aan het veranderen, constateert Van der Linden. “In het kader van Big Data is Hadoop met daarop bijvoorbeeld een Hive datawarehouse-infrastructuur bijzonder populair om data uit nieuwe databronnen op te slaan. Steeds meer mensen vragen zich af hoe je daarmee om moet gaan. Iedereen wil die nieuwe bronnen kunnen aansluiten. Daar is ETL op zich de juiste methodiek voor, maar het moeilijke aan Big Data is dat het te groot is om te verplaatsen en in te laden.”

Wat doen we met de L van ETL als we het hebben over Big Data?

“SAS en Pentaho hebben daar een duidelijke visie op: zij pushen de executie van de query’s gewoon Hadoop in. Ze zorgen dat er code in Hadoop staat die voor ons de query uitvraagt; ze sturen instructies naar Hadoop, die doet de berekeningen en stuurt een setje data terug. Je kunt ervoor kiezen die resulterende dataset op te slaan, maar dat hoeft natuurlijk niet. Bij vluchtige data kan ik me voorstellen dat je iets van historie wilt opslaan. Maar het principe van Big Data is natuurlijk dat het té groot is. En daar zijn de vendors allemaal een antwoord op aan het verzinnen.”

Reageer op dit artikel van Rick Van der Linden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met nieuwe editie van de etl tools & data integration survey of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15