Business Intelligence opleiding | Training BI | HBO | 100% succes

Unieke 3-daagse Business Intelligence opleiding

In onze Business Intelligence opleiding krijg je als projectleider, manager of medewerker niet alleen de theoretische, maar vooral ook de praktische Business Intelligence-kaders aangereikt. Want alleen kennis die je (snel) kunt toepassen telt tegenwoordig. Je weet dat je met de juiste stuurinformatie betere resultaten kan boeken. Maar je merkt ook dat dit niet eenvoudig is in de praktijk, want:

 • Hoe vind je de 1 miljoen euro inzichten, de treffende KPI-voorbeelden en hoe krijg je de businesscase rond?
 • Met welke projectaanpak zet je de juiste stappen en beheers je effectief de risico’s?
 • Hoe moet je omgaan met Big Data, een diversiteit aan databronnen en Predictive Analytics?
 • Hoe ga je sturen op die BI-succesfactoren die zorgen voor een hoger bedrijfsresultaat?
 • Hoe krijg je alle business managers en IT-medewerkers mee in het traject?
 • Welke BI-tools zijn geschikt voor jouw situatie en hoe bouw je een toekomstbestendige BI-infrastructuur?

Wanneer je wordt geconfronteerd met een of meer van deze vragen, dan is onze 3-daagse opleiding Business Intelligence op HBO-niveau de eerste stap op weg naar een intelligente, datagedreven organisatie. Een absolute aanrader dus.

Praktische informatie

Locatie:
Berghotel Amersfoort
Duur:3 dagen
Data:
4 t/m 6 december 2019
4 t/m 6 maart 2020
3 t/m 5 juni 2020
7 t/m 9 oktober 2020
Meer data...
2 t/m 4 december 2020
Punten:
PA15
Deze opleiding Business Intelligence van Passionned Academy geeft je recht op PA-punten. Bij een totaal van 150 PA-punten ontvang je een certificaat van bekwaamheid. En je mag jezelf 'Master of Organizational Intelligence' noemen.certificaat van bekwaamdheid
PE-punten
Vraag bij je vakvereniging (bijvoorbeeld de Vereniging van Registrercontrollers, de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants, et cetera) na hoeveel PE-punten/uren je kunt registreren voor je Permanente Educatie (PE).PE-punten registreren voor opleiding Business Intelligence
Prijs:1.895 EUR p.p.

Hoe voer je succesvolle BI-procesverbeteringen door?

In drie intensieve dagen komen alle business intelligence elementen die nodig zijn voor succesvolle BI en procesverbetering aan de orde. Mensen die onze driedaagse Business Intelligence opleiding hebben afgerond, zijn uitstekend in staat om in hun business intelligence-project de juiste stappen te zetten.

Opleiding in praktische Business Intelligence instrumenten

Business Intelligence is een specialistisch vakgebied. Werken aan de intelligentie van een organisatie zonder hiervoor over de juiste vaardigheden en instrumenten te beschikken levert vaak teleurstellende  resultaten op. Ons praktische model waarin alle Business Intelligence instrumenten en methodieken aan de orde komen, geeft je een startlicentie waarmee je klinkende eindresultaten kunt behalen.

De inhoud van de Business Intelligence opleiding

Deze praktijkgerichte masterclass voorziet je van gebundelde, direct toe te passen kennis om van BI echt een succes te maken. En je leert alle daarbij benodigde vaardigheden en technieken. De deelnemers worden in drie intensieve dagen klaargestoomd voor een leidende en adviserende rol in het BI-traject:

Dag 1: De trends, projectmanagement & De intelligente organisatie

Op de eerste dag van de opleiding Business Intelligence leggen we de ratio achter managementinformatie uit. Verder komen het Intelligente Organisatie-framework en de belangrijkste BI-trends aan bod. Vervolgens gaan we dieper in op datakwaliteit, het datawarehouse, de voordelen van business intelligence en een business intelligence competency center. Deze dag komen ook veel business intelligence-toepassingen aan de orde en leer je hoe je een business intelligence-project met succes kunt afronden. De volgende onderwerpen gaan we uitgebreid behandelen:

 • Het Business Intelligence frameworkDefinities en de Intelligente organisatie: wat is business intelligence? Wat is managementinformatie? Wat zijn de 4 belangrijkste kenmerken van een intelligente organisatie? Hoe ontwikkel je een visie op managementinformatie en hoe zorg je in je eigen organisatie voor betere besluitvorming op basis van actionable data en inzichten.
 • Trends in BI: wat zijn de laatste BI-trends? Je leert meer over mobile BI, Big Data, BI in the Cloud, Social Media en Advanced Analytics. We zoomen vooral in op de vraag in welke situatie je deze concepten het beste kunt toepassen.
 • Datawarehouse: wat zijn de belangrijkste doelen van een datawarehouse en waar moet je op letten bij de implementatie? Ook bespreekt de docent to the point de essentie van metadata, architectuur, datamodellering en data-integratie.
 • Datakwaliteit: wat is het belang van goede datakwaliteit en welke methoden en tools zijn er om de datakwaliteit als een continu proces te verbeteren?
 • BI projectmanagement & Governance: verschillende methodieken zoals de watervalmethode, agile en scrum passeren de revue. Je maakt ook kennis met de 10 belangrijkste projectrisico’s en valkuilen en deliverymodellen. Tot slot leer je waarom en hoe je een business intelligence competency center (BICC) op kan zetten.

Dag 2: BI-strategie, vaardigheden en groeien in volwassenheid

Tijdens de tweede dag van deze opleiding leer je het beleid en de strategie voor BI te formuleren, een stip aan de horizon te zetten en een BI-roadmap te maken. Het accent ligt hierbij vooral op de rol van de stakeholders. Hoe krijg je hen daarin mee en hoe zorg je voor een duurzame betrokkenheid? Tot slot komen de belangrijkste consultancyvaardigheden voor BI aan bod zodat je team zich kan ontwikkelen van een “rapportenfabriek” tot een wendbare “interne consultancy-club”. De volgende onderdelen gaan we tijdens deze dag behandelen:

 • De businesscase voor BI: waarom is een businesscase belangrijk? Je maakt kennis met de belangrijkste onderdelen van een businesscase en leert er een te maken onder andere op basis van 1 miljoen euro inzichten.
 • Volwassenheid in BI: welke volwassenheids- en ambitieniveaus kun je onderscheiden binnen de Business Intelligence-discipline? En vooral, hoe kun je voor je eigen organisatie een diagnose stellen, een pad uitstippelen en toegroeien naar een hoger ambitieniveau?
 • Veranderplan BI: samen met de andere deelnemers ontwikkel je in groepjes vanuit een visie een BI-missie en een compleet veranderplan voor de eigen organisatie.
 • BI-consultancyvaardigheden: wat is de rol van een BI-consultant en wat is zijn of haar werkterrein? Welke dilemma’s komt een BI-consultant tegen? En met welke technieken en specifieke vaardigheden kun je die oplossen?

Dag 3: KPI's, User eXperience (UX), datavisualisatie & BI succes

Dit onderdeel van de Business Intelligence-opleiding staat helemaal in het teken van de gebruikerskant van BI. Deze dag gaat de docent in op het complete BI-proces, het bepalen van zuivere KPI’s, de 1 miljoen euro inzichten en het vergroten van de User eXperience (UX), onder andere door effectieve datavisualisatie. Alle 15 hieronder genoemde stappen passeren de revue.

de BI cyclus bestaat uit 15 stappen

Ook word je ingewijd in het business intelligence framework dat voor iedereen, gebaseerd op organisatierollen, de juiste inzichten op de juiste plek aflevert zonder omwegen. Tegelijkertijd komen de succesfactoren en valkuilen voor Business Intelligence één voor één langs. Tijdens deze laatste opleidingsdag leer je meer over de volgende onderwerpen:

 • Business Intelligence als proces: maak op detailniveau kennis met de vijftien stappen voor verwerking, analyse, distributie van informatie, en vooral het effectief gebruik ervan.
 • Informatieanalyse & KPI’s bepalen: Je maakt kennis met de vier belangrijkste methodieken voor informatieanalyse en het bepalen van de meest essentiële BI-content. Hoe kom je nu tot de echt onvervalste KPI’s en hoe identificeer je de 1 miljoen euro inzichten? De deelnemers gaan hiermee in groepjes aan de slag.
 • User eXperience (UX): je leert het gebruiksgemak van informatie te versterken door krachtige datavisualisatie-technieken. Met welke psychologische effecten en cognitieve kaders dien je dan rekening te houden? Welke lering kunnen we trekken uit de BBC-documentaire: ‘How to make better decisions’ met de wereldberoemde Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman?
 • Organisatierollen & BI frameworks: je leert om inzichten geschikt en herbruikbaar te maken voor de verschillende organisatierollen. Verder maak je tot in detail kennis met een slim, direct toepasbaar model voor informatiedistributie.
 • BI-succes: hoe maak je in jouw organisatie van BI een eclatant succes? Wat zijn dan de 12 meest kritieke succesfactoren? Waar moet je specifiek op letten en waar kun je op gaan sturen? Je leert ook waarom analytics en alignment, agile werken en continu verbeteren nauw met elkaar verbonden zijn.

Ontdek de succesfactoren van Business Intelligence

Onze driedaagse Business Intelligence opleiding stelt zowel bedrijfsmatige als technische aspecten van Business Intelligence aan de orde. Denk dan aan KPI’s, analytics, Big Data, het datawarehouse, datakwaliteit, het BICC, BI-projectmanagement, datavisualisatie, BI-strategie en verandermanagement. Maar je krijgt vooral diepgaand inzicht in de succesfactoren van Business Intelligence.

Over de docenten Lyda Folkerts en Daan van Beek

Docent en consultant Daan van Beek MSc, auteur van ‘De intelligente organisatie’ (6e druk), heeft meer dan 20 jaar ervaring als Business Intelligence-adviseur, programmamanager en trainer. Deze 3-daagse training Business Intelligence is door hem tien jaar geleden ontworpen en steeds verder aangescherpt en vervolmaakt. Daan geeft ook les in India, New York, Kuala Lumpur, Singapore en Suriname. In Nederland is hij als docent Business Analytics verbonden aan TIAS. Hij heeft Bestuurlijke Informatiekunde en Artificial Intelligence (AI) gestudeerd in Rotterdam en Londen.

drs. Lyda Folkerts heeft meer dan twintig jaar ervaring als senior consultant en docent op het gebied van Datawarehousing, Business Intelligence en Analytics. Al tijdens haar masterstudie Wiskunde en Informatica specialiseerde Lyda zich in de afstemming tussen Business en IT. Een informatiesysteem komt volgens Lyda pas tot zijn recht, als het de business en de medewerkers ondersteunt en duurzaam blijft ondersteunen om hun doelen te bereiken.

verzeker je van een plaats

Interactieve opleiding op HBO-niveau

Tijdens elke opleidingsdag vinden groepsdiscussies plaats en werk je in groepjes aan praktijkopdrachten. Zo ontstaat er een optimale mix tussen leren en doen. Na afronding van deze unieke Business Intelligence-opleiding ontvangen de deelnemers een certificaat en een gesigneerd exemplaar van ‘De intelligente organisatie’ (6e druk).

Aanvullende informatie van deze training

De prijs van deze opleiding is inclusief lunchbuffet in het Restaurant Smaakmakers, onbeperkt thee en koffie, overige drankjes en hapjes tijdens de breaks.

HBO+ niveau
vrijgesteld van BTW
geen studiebelasting
interactief & praktijkgericht
gewaarmerkt digitaal certificaat
van 9:00 tot 17:00

Deze training BI maakt onderdeel uit van het 10-daagse Master of Data Science traject en de CBIP-certificering.

bekijk ook alle andere Business Analytics opleidingen

Voor wie is deze Business Intelligence training bedoeld?

Voor iedereen die betrokken is bij een BI-project biedt onze Business Intelligence training een waardevol houvast. Onze opleiding BI & Analytics wordt vooral veel gevolgd door: (aankomend) projectleiders business intelligence, projectmanagers, medewerkers managementinformatie, Business Intelligence managers, IT-verantwoordelijken, business analisten, Chief Data Officers, CIO’s en business managers.

Meld je nu aan voor onze unieke Business Intelligence opleiding

Via ons inschrijfformulier kun je je direct inschrijven voor de eerstkomende Business Intelligence opleiding. Heb je vragen over deze opleiding Business Analytics, neem dan direct contact met ons op.

direct inschrijven

Wat zeggen onze klanten?

“BI en Big Data zijn hot topics. Ook binnen de universiteiten, waar men bezig is daarvoor nieuwe programma’s op te zetten. Ze zijn sterk gericht op het bouwen van tools. De mensen die dergelijke opleidingen willen volgen moeten een behoorlijke achtergrond hebben in wiskunde en statistiek.”

“Wat ik zocht waren mensen die kunnen vertellen hoe je die tools inzet in een organisatie, hoe die bijdragen aan de performanceverbetering en wat er voor nodig is om dat te realiseren. Ik heb rondgekeken en niet zoveel mensen gevonden die dat kunnen. En die bovendien in staat zijn dat te doen voor een kritisch publiek van mensen met ervaring.”

prof. dr. Piet M.A. Ribbers“Ik kreeg het gevoel dat het een moeilijk verhaal ging worden, maar ik ben eens gaan praten met Daan van Beek van de Passionned Group. Tot mijn grote vreugde reageerde hij erg enthousiast. We hebben een afspraak gemaakt, en in dat gesprek opende hij ook een aantal voor mij nieuwe perspectieven. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat Daan de aangewezen persoon is om onze BI-opleidingen te verzorgen. Daarom heb ik onze eigen master BI & Big Data in het volste vertrouwen in zijn handen gegeven.”

prof. dr. Piet M.A. Ribbers
TIAS

Reviews over "Opleiding Business Intelligence"

Full red starFull red starFull red starFull red starHalf red star
Anoniem | 18 februari 2020

Inhoudelijk goede opleiding. Docent had veel kennis en ervaring. Enige aandacht punt is het onderdeel datavisualisatie. Inhoudelijk was dit goed enkel de voorbeelden zijn gedateerd.

Full red starFull red starFull red starFull red starFull red star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starFull red star
heer Jerôme van Aarst | Visma-Raet | 10 februari 2020

De stof sloot precies aan op mijn informatiebehoefte en werd met veel bruikbare en praktijk georiënteerde cases besproken. Ook werd je als leerling bij probleemstellingen betrokken en op een leuke manier uitgedaagd. De docenten verstaan hun vak en hebben een mix aan ruime praktijkervaring en goede presentatie.

Full red starFull red starFull red starFull red starFull red star
Full red starFull red starFull red starFull red starFull red star
Full red starFull red starFull red starFull red starFull red star
Full red starFull red starFull red starHalf red starWhite star
Anoniem | 10 februari 2020

Voor het vasthouden van de aandacht had het geheel wat interactiever gemogen. Ik besef dat dit ook inherent is aan de groep deelnemers.

Full red starFull red starFull red starWhite starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starWhite starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starHalf red star
heer Joris van Baars | Circumflex Automatisering | 6 februari 2020

Boeiend, compact, verhelderend.

Full red starFull red starFull red starFull red starFull red star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starHalf red starWhite star
heer Rene van der Toorn | PZEM | 4 februari 2020

Een zeer interessante opleiding duidelijk opgebouwd uit enorme ervaring van de cursusleider.

Full red starFull red starFull red starWhite starWhite star
Full red starFull red starFull red starFull red starWhite star
Full red starFull red starFull red starWhite starWhite star
Toon alle reviews Plaats review

Geef je mening over dit product of deze dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met business intelligence opleiding (training bi) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Docent Business Intelligence

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas en auteur van De intelligente organisatie (6e druk)

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15