CBIP-examentraining

Berghotel Amersfoort
12 t/m 13 december 2022
1.895 euro

In 3 dagen tijd word je grondig voorbereid op het CBIP-examen. Er zijn drie examens die gezamenlijk de CBIP certificering vormen. De docent loodst je in deze 3 dagen door alle benodigde stof en je oefent onder zijn begeleiding met opdrachten en de belangrijkste examenthema’s en -vragen. Een CBIP-certificering is een teken van kunde en zeker geen startkwalificatie. Deze CBIP-examens zijn bedoeld voor professionals die al langere tijd opereren in de wereld van Business Intelligence, Analytics of Data Warehousing en hun jarenlange kennis en kunde bekroond willen zien met een CBIP-certificering. Om een examen te kunnen behalen is minimaal drie tot vijf jaar werkervaring vereist.

Over het CBIP examen

Om de titel CBIP te verkrijgen moet je slagen voor drie examens. De CBIP-certificering is een certificeringsprogramma gericht op het testen van twee van de drie verplichte basisvaardigheden en één specialisatie:

A. Verplichte basisvaardigheden: kies zelf 2 van deze 3 modules

  • Data Foundation: dit examen is verplicht en is erop gericht om je basiskennis en ervaring te toetsen met data architectuur en datamodellering.
  • Informatiesystemen core: dit examen is erop gericht je kennis te toetsen van informatiesystemen, informatieplanning en ERP.
  • Business core: dit examen toetst je kennis van bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie, bedrijfsprocessen, sturing en organisatiekunde.

Het Data Foundation examen is verplicht. Je kunt daarnaast kiezen voor de module ‘Informatiesystemen core’ of ‘Business core’. Vooral leidinggevenden en business managers kiezen vaak voor de laatste module. Je docent helpt je bij het maken van de juiste keuze.

B. Jouw specialisatie als CBIP: kies zelf 1 van deze 4 modules

In ons CBIP-programma kun je kiezen uit een van de vier richtingen om je basisvaardigheden en ervaring te valideren en verder te verfijnen. Je kunt jezelf specialiseren op een van de volgende vier gebieden:

  1. Business Analytics: deze specialisatie voorziet je van samengebalde, direct toe te passen kennis om van Business Analytics een succes te maken in jouw organisatie of bij je klanten. Alle daarbij benodigde technieken, tools, onderwerpen en skills krijg je onder de knie. Je wordt volledig klaargestoomd voor een leidende en adviserende rol in BI-projecten en programma’s.
  2. Data Management: deze specialisatie concentreert zich op het in kaart brengen van de BI-behoeften. Je leert deze te vertalen naar geschikte ontwerpen voor datastructuren. De belangrijkste vaardigheden die je leert zijn: informatieanalyse, specificatie van DWH, specificatie van Big Data toepassingen en het werken met database modellen zoals meetwaarden en dimensies, relationele en dimensionele modellering. Met dit examen krijg je daarnaast een goed begrip van de belangrijkste datawarehousing-concepten, architecturen en DWH-processen binnen een organisatie.
  3. Data Integratie & interoperabiliteit: bij deze specialisatie gaat het om het beheersen van het ETL-proces vanaf het verzamelen, transformeren, opschonen tot en met het laden van de gegevens in een datawarehouse. Je leert alles over brongegevensanalyse en -bronkwalificatie, dataprofilering, ETL-mappings, datakwaliteit en datatransformaties. Natuurlijk maakt de inrichting van data governance rondom het ETL proces daar een integraal onderdeel van uit.
  4. Management van IS / IT: je leert denken in data- en bedrijfsprocessen, inclusief de veranderkundige kant ervan. Je gaat begrijpen en ervaren hoe je een leidende rol kunt spelen in de digitale transitie van jouw organisatie. Je bent in staat om programma- en projectmanagement rondom die digitale transitie op te zetten. Daarnaast krijg je alle benodigde kennis aangereikt om jouw organisatie en je team op een hoger plan te brengen. Tot slot: je krijgt meer inzicht in Enterprise Architectuur, Intelligente organisaties, Business Process Management, CRM en Supply Chain Management.

Duur van de examens en scores

Voor elk examen heb je 90 minuten de tijd en daarbinnen moet je 110 vragen juist zien te beantwoorden. De examenvragen zijn multiplechoice en de vragen staan op zichzelf. Dit betekent dat het antwoord op een vraag niet van invloed is op volgende vragen. Nadat je het examen hebt afgerond komen je scores onmiddellijk beschikbaar.

Certificatieniveaus

Het TDWI, de organisatie die je accrediteert, hanteert twee certificatieniveaus:

  • Practitioner level: op elk van de drie examens scoor je 50% of hoger. Dit niveau toont een basiskennis van de belangrijkste concepten, technieken en skills binnen de door jouw gekozen specialiteit. Je hebt een goede start gemaakt met het tonen van BI-leiderschap bij projecten en programma’s.
  • Mastery level: voor alle drie de examens heb je 70% van de vragen juist beantwoord. Dit niveau borduurt voort op het practioner level en daarnaast heb je kunnen aantonen dat je in staat bent om een team effectief te leiden en de belangrijkste vaardigheden bij anderen te ontwikkelen.

Ons CBIP-programma levert het niveau, de kennis en ervaring die je in staat stellen om voor het mastery level te slagen.

De drie CBIP examens zijn verspreid over twee dagen. De eerste twee examens vinden plaats op de eerste dag en het derde examen op de tweede dag. Je kunt jezelf inschrijven voor het CBIP examen via het aanmeldformulier.

CBIP vereisten, hercertificering en voorwaarden

Er zijn geen specifieke vereisten om deel te mogen nemen aan het CBIP examen. Om het examen te halen, wordt enige ervaring op BI- en IT-gebied sterk aanbevolen. De CBIP certificering is vier jaar geldig. Hercertificering kan door opnieuw examen te doen of te voldoen aan de CBIP hercertificeringsvoorwaarden. Dat laatste betekent dat je moet kunnen aantonen dat je minimaal 15 dagen extra opleiding hebt gevolgd sinds de laatste (her)certificering. Daarnaast is een jaarlijkse vergoeding van ongeveer 125 EUR verschuldigd.

Redenen om voor deze examentraining te kiezen

Je volgt een officiële opleiding voor het CBIP-examen in samenwerking met TDWI
Je krijgt een compleet overzicht met de laatste ontwikkelingen in een beknopte tijd
De theorie wordt afgewisseld met praktijkvoorbeelden
De training wordt gegeven door ervaren, gecertificeerde docenten

Meld je nu aan

Via ons inschrijfformulier kun je je direct inschrijven voor de eerstvolgende CBIP-examentraining. Heb je vragen over deze cursus, neem dan direct contact met ons op.

direct inschrijven

Aanvullende informatie

De prijs van deze examentraining is inclusief arrangementskosten en het benodigd TDWI-materiaal om examens te oefenen.

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
4,4
sterren klanttevredenheid
___
consultants & docenten
3
kantoren
18
jaar ervaring