Grootgrutter Ahold 'slimste organisatie' van 2008


Amersfoort, 2 april 2008 – De uitreiking van de Business Intelligence Awards, een prestigieuze prijs voor de ‘slimste organisatie’ van Nederland, vond dit jaar plaats op het BI Event & CareerDay van 1 april jl. op de Technische Universiteit Delft. Op dit evenement won Ahold de Dutch BI & Data Science Award en sleepten ProRail, DSM Innovation en Kin Machinebouw de overige prijzen in de wacht.

Grootgrutter Ahold wint 1e prijs

In aanwezigheid van ruim honderd genodigden heeft het grootgruttersconcern Ahold de 1e prijs, een prachtige bronzen uil van de kunstenaar Bert Denneman, in de wacht weten te slepen, onder andere door een uitermate volwassen en professionele BI organisatie op te zetten en een infrastructuur die een zéér indrukwekkend aantal van zes miljoen informatievragen uit negentig verschillende informatiebronnen in een tijdsbestek van één jaar afhandelt.

“Bij Ahold wordt stuurinformatie gebruikt op alle managementlagen. Een mooi voorbeeld zijn de winkelmanagers die iedere ochtend kijken hoe het ervoor staat. De adoptie van Business Intelligence binnen Ahold is indrukwekkend.” aldus het juryrapport.

Egbert Dijkstra, Director BI Ahold krijgt uit handen van jurylid Daan van Beek de bronzen uil

Egbert Dijkstra, Director BI Ahold krijgt uit handen van jurylid Daan van Beek de bronzen uil

Het Brabantse bedrijf Kin Machinebouw ging er vandoor met de 2e prijs en het spoorbedrijf ProRail heeft de 3e prijs in ontvangst mogen nemen. De ‘best practice’ prijs is naar DSM Innovation gegaan. Dit onderdeel van DSM heeft excellente prestaties neergezet door een uitgebalanceerde combinatie van business intelligence, innovatie en competentiemanagement. “… een prachtige mix van innovatie, competentiemanagement en competitive intelligence. De time-to-market neemt hierdoor af, hetgeen voor de veelal kostbare productintroducties binnen DSM van levensbelang is.” aldus het juryrapport over DSM Innovation.

De criteria en procedure voor de selectie van de winnaars en de meest opvallende resultaten zijn het juryrapport op de website www.biaward.nl na te lezen.

“Samenwerken is vaak een lastig punt binnen organisaties, laat staan samenwerken op het vlak van besturing, wat de essentie is van business intelligence. Het samen-sturen ligt vaak bijzonder gevoelig, het raakt de oorspronkelijke uitgangspositie van bestuurders en leidinggevenden. De winnaars hebben geleerd om hier een goede modus in te vinden en zijn substantieel beter dan andere organisaties in staat om op basis van een excellente informatiehuishouding, samen te sturen.” aldus Daan van Beek, auteur van ‘Sturen naar een intelligente overheid’ en ‘De intelligente organisatie’.

Juryvoorzitter Leo Kerklaan en auteur van de beststeller ‘De cockpit van de organisatie’: “De winnaars dienen als voorbeeld voor andere bedrijven. Het intensief gebruik van relevante stuurinformatie voor analyse, actie en het volgen en uitvoeren van de strategie, is nog lang geen gemeengoed in Nederland. Uit het laatst gehouden landelijk onderzoek blijkt ook dat we nog een lange weg te gaan hebben, de gemiddelde score op de vragenlijst is slechts een 4,4 op een schaal van 1 tot 10. Deze bedrijven zitten daar ruim boven!”

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met grootgrutter ahold slimste organisatie van 2008 (dutch bi award) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15