PDCA bewijst opnieuw zijn kracht | Ervaringen workshop
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Geïnspireerd gevoeld

De workshop PDCA - unieke combinatie van KPI's, processen en gedragDe eendaagse PDCA-workshop die plaatsvond op 12 februari 2013 werd – net als die van 28 november 2012 – door de deelnemers met een 8 bijzonder hoog gewaardeerd. “Ik heb me geïnspireerd gevoeld door de workshop”, zegt Annette Lecomte, directeur van een middelbare school. Docent Leo Kerklaan voelt zich gevleid door de hoge waardering, maar volgens hem is het succes vooral te danken aan de interessante stof en de uiterst praktijkgerichte aanpak.

Deelnemers wegwijs in verbetercirkels

Tijdens de PDCA-workshop maakt KPI-expert en kwaliteitsgoeroe mr. Leo Kerklaan de deelnemers wegwijs in de wereld van verbetercirkels, de PDCA-cyclus, procesmanagement, kritieke prestatie indicatoren en effectief gedrag. Hij koppelt daarbij kleine stukjes theorie direct aan de praktijkervaringen van de cursisten.

Het recept om KPI’s te maken

Docent mr. Leo Kerklaan“Ik praat een half uurtje over één specifiek onderdeel, bijvoorbeeld het recept om Key Performance Indicators of KPI’s te maken. Ik geef een paar voorbeelden van praktijktoepassingen, maar daarna gaat elke individuele deelnemer aan slag met KPI’s in zijn of haar eigen werksituatie. Het heeft voor mij wel wat weg van simultaan schaken”, zegt Leo. In voortdurende interactie met de cursisten focust hij daarbij op wat in de praktijk wel en wat niet werkt.

Geschikt voor elke bedrijfstak

PDCA kan worden toegepast in elke bedrijfstak. In een aantal branches, zoals in de financiële wereld, zijn PDCA en het ruimere Performance Management inmiddels ingeburgerd. Maar dat is niet in alle sectoren het geval. “Vooral mensen uit de gezondheidszorg kijken in eerste instantie vreemd tegen de basisprincipes aan. Maar ze zijn erg nieuwsgierig en willen graag nieuwe concepten proberen toe te passen”, vertelt Leo. “Er wordt dan ook veel van ze verwacht: de marktpartijen eisen operational excellence van elke zorginstelling”. Ook in het onderwijs wordt PDCA steeds meer toegepast.

Leuk dat de aanpak zo aanslaat

“Voor de ene organisatie is alles nieuw, de andere heeft al de beschikking over dashboards, KPI’s en geavanceerde IT – maar niemand haalt eruit wat erin zit. Dat levert een leuke mix van deelnemers op die zich allemaal in een verschillende fase bevinden”, zegt hij. “Het doel is dat de cursisten niet alleen kennis hebben van de basisprincipes van PDCA, maar ze ook kunnen toepassen in de praktijk. En dat ze erop voorbereid zijn dat na enige tijd een soort verloedering optreedt, dat iedereen wat slordiger wordt. Hoe voorkom je dat? Dat is erg belangrijk.”  Om te besluiten: “Ik vind het leuk dat de aanpak zo aanslaat. Voor mij is het belangrijkste dat de deelnemers uit de workshop komen met het gevoel dat ze direct aan de slag te kunnen”.

Voor mijn werk heb ik twee petten op

Annette Lecomte - Directeur Jeugdtheaterschool en opleidingen Een van de deelnemers, Annette Lecomte, is directeur van een middelbare school. Ze schrijft:

“Ik heb me geïnspireerd gevoeld door de workshop. Voor mijn werk heb ik twee petten op: één als directeur van een havo/vwo school die gespecialiseerd is in theater, film en vormgeving. En één als directeur van een grote vrijetijds jeugdtheaterschool waar bijna 4000 kinderen en jongeren voor hun plezier theaterlessen volgen. En die kinderen en jongeren spelen in voorstellingen in één van onze eigen vier theaters.

Tot Sint Juttemis

Binnen onderwijs bestaat de neiging om dingen in te voeren en dat dan tot Sint Juttemis op die manier te doen. Binnen het theaterbedrijf wordt bij voortduring veranderd. Je moet immers zorgen dat je publiek binnen krijgt. En als iets niet loopt, dan moet je dus iets gaan veranderen.

Nu heb ik veel meel tools

Een cyclus waarbij je evalueert en bijstelt is mij vanuit 13 jaar directeurschap binnen een grote theaterinstelling dan ook niet vreemd. Maar door de training heb ik veel meer tools nu om samen met mijn onderwijsmensen binnen de havo/vwo school ons meer te richten op ‘blijven kijken en weloverwogen bijsturen, niet reactief maar proactief’. We gebruiken de terminologie in overleggen en stukken waardoor het gewoongoed wordt en daarmee ook (hopelijk) meer eigen.”

Volgende workshops

De volgende PDCA-workshops zijn op 14 mei 2013 in Amersfoort en 16 mei 2013 in Franeker. Op 13 juni 2013 is de driedaagse cursus Performance Management.

Klik hier voor details en inschrijving voor de workshop PDCA.

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met pdca bewijst opnieuw zijn kracht (ervaringen workshop) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST