SAP HANA & SAP BW | SAP BI vergelijken en kopen
Onafhankelijke beoordeling van SAP HANA & SAP BW. Klik hier voor onze onafhankelijke BI-gids:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • SAP op 1.000+ criteria vergeleken
 • Gebruikt in meer dan 100 landen
 • Direct inzicht in kwaliteiten SAP
Naar de BI-gids

SAP HANA en SAP BW: twee BI tools die horen bij SAP R/3

SAP is in 1972 opgericht door vijf oud IBM-medewerkers en is ondertussen uitgegroeid tot de grootste leverancier van Enterprise Resource Planning oplossingen (ERP) ter wereld. Het softwarebedrijf heeft meer dan 96.000 medewerkers in dienst en is actief in meer dan 180 landen. SAP levert naast de bekende R/3 oplossing sinds 1998 ook de BI tool Business Warehouse. Deze tool wordt (vaak) standaard meegeleverd als je het platform R/3 aanschaft. Het is dan ook vaak de eerste BI tool die een organisatie gaat gebruiken na installatie van SAP R/3.

SAP BW haalt verloren terrein weer in

SAP BW kwam de afgelopen jaren steeds meer op achterstand te staan. Ze verloor terrein aan verschillende concurrenten. Met de introductie in 2010 van SAP HANA, een in-memory relationeel datawarehouse, en later ook met de introductie van de selfservice BI-oplossing Lumira, is SAP BI weer helemaal terug van weggeweest.

Wij zien dat er binnen veel organisaties die SAP BW gebruiken een discussie gaande is of BW wel past in de BI-strategie. BW wordt vaak niet gezien als een BI-oplossing maar als dataopslag. Dit was één van de belangrijkste redenen dat SAP in 2007 het bedrijf Business Objects overnam. BO is een volwaardige Enterprise Business Intelligence tool die bij veel van de klanten van SAP in gebruik was. De overname had dus een defensief karakter: het versterken van de ‘afhankelijkheid’ van SAP-klanten.

SAP BI omvat meerdere producten

SAP positioneert BO als aparte BI-oplossing. Deze oplossing komt in een ander artikel uitgebreid aan de orde en is een volwaardige Enterprise BI-oplossing. BO is veel meer een stand alone BI-oplossing. Alle andere pakketten uit de BI productrange van het softwarebedrijf vallen onder de categorie: databases en packaged producten. Deze producten zijn alleen geschikt voor een specifieke bron, in dit geval SAP R/3.

De producten die onder de BI stack van het softwarebedrijf vallen, zijn onder andere: SAP BW, HANA, SAP HANA Predictive Analysis Library (PAL), Strategic Enterprise Management (SEM) en alle SAP Lumira onderdelen.

SAP BW scoort nergens meer dan gemiddeld

SAP BW scoort op geen van de BI-aspecten hoger dan gemiddeld, maar heeft wel een zeer sterke integratie met R/3. Als er een nieuwe versie uitkomt van R/3, dan zorgt het bedrijf ervoor dat alle wijzigingen in data(definities) ook direct in BW beschikbaar zijn. Je kunt dus direct met BW aan de slag, terwijl bij andere tools je zelf nog alle definities aan moet passen.

SAP HANA is sinds 2010 beschikbaar, maar is in tegenstelling tot BW ‘niet gratis’. SAP HANA is een relationele ‘ín-memory’ database omgeving die de mogelijkheid biedt om zeer snel zeer grote hoeveelheden data te verwerken. Het is een ‘state of the art’ oplossing, maar daardoor ook erg duur.

SAP Lumira, de nieuwe self service tool van SAP

Sinds kort is SAP Lumira beschikbaar. Lumira is de nieuwe selfservice BI tool van het bedrijf, die volledig Cloud gebaseerd is. Deze tool staat los van andere SAP-producten zoals BW en Business Objects. De tool is nu aangekondigd en de toekomst zal leren welke functionaliteit beschikbaar komt. Het is nu nog te vroeg om over dit product echt uitspraken te kunnen doen.

SAP BW, SAP HANA en Lumira vormen samen een prima oplossing, maar deze drie producten moeten je wel allemaal implementeren. De implementatietijd is relatief lang, omdat je eigenlijk drie losse producten implementeert.

Waar moet je op letten bij SAP BW + SAP HANA?

Als je tot aanschaf en implementatie overgaat van deze producten, dan is het goed op de volgende punten te letten:FFF

 • BW scoort relatief zwak op alle BI aspecten. Het beschikt dus over relatief weinig functionaliteit.
 • Implementatietrajecten van de gehele oplossing (BW, HANA en Lumira) duren vaak lang en zijn complex. Bij intensief gebruik van SAP HANA kunnen de kosten ‘echt in de papieren lopen’.
 • De oplossing is eigenlijk alleen echt bruikbaar als je R/3 binnen je organisatie gebruikt. Het kan niet dienen als een organisatie-brede BI-oplossing.
 • SAP voert meerdere BI-oplossingen naast elkaar. Onduidelijk is hoe de roadmap van elk van de producten eruitziet.
 • De aangeboden Cloud oplossing wordt nog weinig gebruikt door klanten. Op de gebieden mobile & social BI en datamining scoort de oplossing opvallend laag.

Wil je meer weten over de voordelen van SAP? Bekijk dan de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 van Passionned Group.

Wat zijn de voordelen van SAP BI?

De meest genoemde voordelen van SAP BI productrange zijn:

 • De oplossing is volledig geïntegreerd met de R/3 oplossing, deze loopt altijd gelijk met de roadmap van SAP voor R/3
 • SAP BW werkt goed samen met SAP HANA en Lumira en is in staat om big data snel te verwerken.
 • Veel van de R/3 gebruikers gebruiken al de SAP BI-oplossing. Er is dus een grote installed base.
 • Met de komst van Lumira is het voor eindgebruikers mogelijk om zelf data uit SAP te analyseren.
 • SAP blijft de komende jaren sterk in deze BI-producten investeren.

Alle voor- en nadelen van SAP worden uitgebreid uitgelicht in de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021.

De marktpositie van SAP BW

SAP BI tools zijn sterk gekoppeld aan R/3. Dus gebruik je R/3, dan gebruik je bijna zeker ook deze oplossing. Maar de oplossing is niet geschikt om als Enterprise BI tool te dienen. Daarvoor ontbreekt connectiviteit en zeker ook functionaliteit. SAP heeft daarom ook Business Objects en Crystal reports overgenomen, twee andere BI oplossingen.

Welke oplossing je het beste kunt kiezen en of je beter voor een oplossing van een andere leverancier kunt gaan, is sterk afhankelijk van je BI-behoefte. Wil je de verschillende oplossingen met elkaar vergelijken dan is de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 een goed startpunt. In één overzicht zie je waar elk van de oplossingen staat.

Bekijk marktpositie

Ga je voor één van de SAP BI-tools of toch een andere?

SAP geeft je voor het invullen van de BI-behoefte van je organisatie meerdere oplossingsrichtingen. Welke oplossing past het beste bij jouw situatie nu en in de toekomst? In de afgelopen 10 jaar heeft Passionned Group veel onderzoek gedaan naar de BI-markt. In de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 vergelijken we alle BI-producten en ook de leveranciers op 1.000+ aspecten met elkaar.

Als je een licentie voor deze app neemt, dan ben je snel in staat een afgewogen oordeel te vellen samen met collega’s binnen je organisatie. De app zit ook boordevol vergelijkingen en op elk van de aspecten zijn de oplossingen gescoord. Deze app kun je nu gebruiken via onze site.

Bekijk ons onderzoek

SAP (BI) tools aanschaffen

SAP (BI) tools aanschaffenWil je één van de BI-producten van SAP aanschaffen en moet je nog bepalen wat voor jou de beste keuze is, dan kan het verstandig zijn om externe expertise in te huren. Het softwarebedrijf heeft een uitgebreid (BI) palet en onze SAP-adviseurs kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze en ze weten valkuilen te voorkomen. Wil je meer weten over deze experts van Passionned en hoe zij je kunnen helpen bij het maken van een juiste keuze? Neem dan contact met ons op.

Andere BI tools dan SAP

SAP levert diverse oplossingen, maar misschien is een andere partij het overwegen waard. Laat je eens inspireren door wat andere partijen (kunnen) leveren.

Meer BI Tools

SAP BW, SAP HANA of Lumira expertise nodig

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag met de door jou gekozen oplossing. Als je de implementatie zo kort mogelijk wilt houden of je wilt een goede start maken met het ontwikkelen van specifieke rapportages, dan kun je altijd terugvallen op de SAP-expertise die wij in huis hebben. Kies voor een van de SAP BI-experts van Passionned Group en ga samen met hem of haar aan de slag om je BI-omgeving op te zetten en verder uit te bouwen.

Meer weten over SAP BI of Business Analytics?

Bij Passionned Group beschikken wij over verschillende diensten om je organisatie slimmer te laten werken. Wij geven je gratis toegang tot veel van onze publicaties in onze uitgebreide BI-kennisbank. Daarnaast kunnen we je ondersteunen met één van onze Business intelligence opleidingen en adviseren je graag over de implementatie van de gewenste BI-oplossing.

Passionned Group is volledig onafhankelijk en dus niet gebonden aan één van de leveranciers. Heb je uitdagingen op BI gebied, neem dan gerust contact met ons op en leg je uitdagingen aan ons voor.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in SAP HANA en SAP BWPassionned Group is een 100% onafhankelijk Business Intelligence & Data Science organisatie met een zeer uitgebreid track-record. Onze zeer ervaren (SAP) consultants helpen organisaties nog intelligenter met hun eigen informatie om te leren gaan.

Neem contact met ons op

SAP adviseurs

Daan van Beek, SAP Expert

DAAN VAN BEEK MSc

Senior Business Intelligence onderzoeker

Dick Pouw, Adviseur SAP oplossingen

DICK POUW MBA

SAP BI kenner

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met sap hana & sap bw (sap bi vergelijken en kopen) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, SAP Expert

DAAN VAN BEEK MSc

Senior Business Intelligence onderzoeker

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST