Pentaho BI | Pentaho Data Integration | 100% onafhankelijk survey
Onze online gids evalueert Pentaho BI. Klik hier voor onze onafhankelijke BI-gids:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • Pentaho op 1.000+ criteria vergeleken
 • Gebruikt in meer dan 100 landen
Naar de BI-gids

Pentaho: de open source BI-omgeving voor Big Data

Pentaho is in 2004 ontstaan als een open source BI-applicatie. Deze oplossing richt zich op het samenbrengen van grote hoeveelheden en verschillende vormen van data. Het bedrijf is koploper als het gaat om het verwerken van big data en het (deels) automatisch genereren van metadata.

De Pentaho-oplossing bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Dit zijn onder andere Pentaho Analyzer, Reports, Big Data, BI Server en Data Science Pack. Al deze onderdelen scoren goed op de aspecten gebruikersgemak en performance. En opvallend genoeg ook op het vlak van security.

Pentaho neemt veel integratiewerk uit handen

Pentaho Data Integration verbindt de verschillende bronnen, die ook beschikbaar zijn voor de andere Pentaho-onderdelen, met elkaar. De eindgebruikers wordt veel van het dataintegratiewerk uit handen genomen doordat dit automatisch op de achtergrond gebeurt. Dit unieke onderdeel is het onderscheidende gebied waardoor het softwarebedrijf andere aanbieders ver achter zich laat. Maar ook op het terrein van het geautoriseerd aanmaken van de metadata is het bedrijf een koploper.

Als er voor integratie van bronnen toch eindgebruikersinteractie noodzakelijk is, dan wordt dit gefaciliteerd door middel van wizards. Die geven een duidelijk stappenplan voor de eindgebruikers en helpen je zo de koppelingen snel te realiseren.

Native koppelingen naar databases en datalakes

Pentaho heeft directe koppelingen met bijvoorbeeld Hadoop, Spark en Cassandra. Andere leveranciers claimen dat zij dit ook tot stand hebben gebracht, maar dat is feitelijk onjuist. De koppelingen van Pentaho zorgen voor een snellere en robuustere afhandeling van data-extractie.

Pentaho richt zich op big data en Internet of Things (IoT). Veel andere leveranciers in de markt leveren eigenlijk een oplossing die afkomstig is van het bedrijf. Ze hebben hun pakketten dan als ‘white label’ oftewel OEM in de markt gezet.

Op de site van Pentaho (nu onderdeel van Hitachi Vantara) is een aantal voorbeelden te vinden van succesvolle implementaties. Zo wordt er gesproken over een implementatie waar ze na twee weken een uitzonderlijk hoge ROI realiseerden van 2799%. De legitieme vraag is wel om hoeveel geld het gaat in absolute bedragen.

De leverancier van Pentaho BI

Pentaho is opgericht door vijf personen die het idee hadden dat (Big) Data eenvoudig ontsloten en geïntegreerd moest kunnen worden. Dit alles zonder het complex te maken voor de eindgebruiker. En dat mocht allemaal niet ten koste gaan van de performance. Nu ruim 14 jaar later staat er een oplossing die alle facetten van BI afdekt met meer dan 8.000 installaties wereldwijd. De gemiddelde omvang van de organisaties waar de BI-tool draait is rond de 1.000 medewerkers.

Pentaho werkt volgens het open source ‘open core’ model

Het open core model is een model waarin het Pentaho basispakket via open source beschikbaar is. Met een abonnementsmodel kun je meer service, support en functionaliteit verkrijgen. Pentaho kent drie soorten abonnementen:

Pentaho is nu een onderdeel van de Hitachi groep

In mei 2015 is Pentaho ingelijfd door de Hitachi Vantara groep. Ze blijven zelfstandig opereren, maar het is nog te vroeg om vast te stellen wat de invloed van deze overname is. In de versies die verschenen zijn na de overname viel op dat er weinig functionaliteitsuitbreidingen waren.

Pentaho en ook Hitachi zijn zeer gezonde bedrijven en hebben een goede uitgangspositie naar de toekomst toe qua visie, sales en productontwikkeling. Echter de ondersteuning van klanten vraagt aandacht. Dat is al langer een zwak punt bij het softwarebedrijf.

Waar moet je op letten als je Pentaho BI gaat gebruiken?

Open source oplossingen hebben niet alleen het voordelen. Er zijn ook zaken waar je op moet letten:

 • In de oplossing die Pentaho aanbiedt is relatief weinig aandacht voor predictive analytics (betekenis) en performance management.
 • De mobiele oplossingen die ze nu ondersteunen maken nog gebruik van HTML. Hierdoor is de gebruikerservaring niet altijd optimaal.
 • De integratie van de software van Pentaho met Officeproducten is zwak. Dit moeten ze oplossen wil het bedrijf verder door kunnen groeien.
 • Er is geen Cloud-oplossing beschikbaar, waardoor je alles in eigen huis moet realiseren.
 • De klantondersteuning is nog onvoldoende. Ook dit belemmert de verdere groei van Pentaho.

Wil je meer weten over waar Pentaho in uitblinkt? Bekijk de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 van Passionned Group.

Wat krijg je als je Pentaho BI installeert?

De belangrijkste voordelen van Pentaho BI zijn:

 • Het is een solide bedrijf met een duidelijke visie op Big Data.
 • De open source omgeving is zeer eenvoudig in gebruik.
 • Het is een volwaardige BI-omgeving met directe koppelingen naar de belangrijkste Big Data-omgevingen.
 • De omgeving is goedkoop als je kijkt welke functionaliteit ze hiervoor beschikbaar stellen.
 • De oplossing kan eenvoudig bronnen koppelen en met elkaar integreren. Dit gebeurt vaak volledig automatisch en de benodigde metadata genereert Pentaho direct. Je kunt dus gelijk aan de slag met je analyse.

Voor een volledig overzicht van alle sterke en zwakke(re) punten van Pentaho, download de Business Intelligence & Analytics Guide van Passionned Group.

Pentaho afgezet tegen andere Business intelligence oplossingen

Pentaho biedt voor relatief weinig geld een complete BI-oplossing aan die sterk is in (Big) data integratie. Op alle aspecten scoort de BI-tool relatief goed, met uitzondering van performance management en predictive analytics. Wil je weten of deze tool jouw BI-behoefte afdekt en wil je de verschillen met de andere pakketten zien, dan is Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 van Passionned Group iets voor jou. Je kunt deze online gids nu direct bij ons via deze site gebruiken.

Bekijk de online gids

De marktpositie

De marktpositie van Pentaho BIPentaho ga je vooral gebruiken wanneer je veel (diverse) databronnen wilt openstellen voor je eindgebruikers. Zo neem je hen de complexiteit hiervan uit handen. Pentaho is ook een complete BI-oplossing die voor veel gebruikers volstaat als het om de belangrijkste BI-wensen binnen een organisatie gaat. Qua omvang en functionaliteit kan Pentaho zich meten met oplossingen als Qlik en MicroStrategy.

Pentaho is een leverancier om zeker rekening mee te houden. Er zijn echter meer leveranciers die Enterprise BI-oplossingen kunnen leveren. In het onderzoek van Passionned Group, Business Intelligence & Analytics Guide is in één oogopslag te zien welke dit zijn. En tevens zie je hoe de verschillende oplossingen zich tot elkaar verhouden.

Bekijk marktpositie

Pentaho BI expertise

Pentaho is open source en relatief eenvoudig in het gebruik. Toch is het goed als je hulp krijgt bij de implementatie van deze BI-tool. Bijvoorbeeld bij het beantwoorden van vragen als: ‘welke bronnen wil ik openstellen of welk abonnement kan ik het beste kiezen?’ De experts van Passionned Group hebben hier veel ervaring in. We helpen je graag bij het vinden van de juiste antwoorden.

Big data openstellen, analyseren en hierover (visueel) rapporteren is het gebied van een relatief nieuwe ‘beroepsgroep’, de data scientist. Deze mensen zijn schaars en binden zich vaak niet aan één bepaalde organisatie. Passionned Group interim-diensten kan de juiste data scientist of data analist leveren. Wil je hier meer over weten of heb je al een concrete aanvraag. Laat ons deze invullen.

Andere BI tools

Pentaho is niet de enige open source tool. Elke tool heeft haar eigen specialisatie. Welke open source leveranciers zijn er nog meer? Kijk ook eens bij de andere leveranciers die wij voor je op een rij hebben gezet.

Meer BI Tools

Meer weten over Pentaho of Business Intelligence in het algemeen?

Passionned Group heeft naast specifieke Pentaho BI dienstverlening ook meer generieke dienstverlening beschikbaar. Denk dan aan Business Intelligence opleidingen en een uitgebreide kennisbank over Analytics. Tevens bieden we ondersteuning bij (selectie)advies en wanneer je een BI- of een Big Data project wilt opstarten. Wij helpen je de eerste stappen te zetten en belangrijke valkuilen voorkomen. Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over big data, BI of Pentaho.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in PentahoPassionned Group is een 100% onafhankelijk Business Intelligence & Data Science adviesbureau. Onze ervaren (open source) consultants helpen organisaties slimmer te worden. Zeker nu er steeds meer open source oplossingen beschikbaar komen kan dat steeds eenvoudiger technisch gezien.

Neem contact met ons op

Pentaho adviseurs

Daan van Beek, Pentaho adviseur

DAAN VAN BEEK MSc

Senior BI tool adviseur

Rick van der Linden, Senior Business Analist

ir. RICK VAN DER LINDEN

Pentaho adviseur

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met pentaho bi (pentaho data integration) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Rick van der Linden, Senior Business Analist

ir. RICK VAN DER LINDEN

Pentaho adviseur

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST