Vijf tips over KPI's | Download onze KPI-gids

5 tips voor het vinden van de beste KPI's

Geschreven door

Met de SMART KPI-Bepaler krijg je je KPI’s haarscherp in beeld en werk je sneller toe naar je strategische, tactische en operationele doelen.

Maar liefst 16 sectoren
Met ruim 350 voorbeelden
Ruim 20 jaar kennis gebundeld

Starten met KPI-management? Hieronder vind je 5 tips voor het snel vinden van de key performance indicators (KPI’s) in je eigen organisatie:

1. De grootste ramp

Lukt het niet om direct de kritieke prestatie indicatoren in jouw organisatie te vinden? Vraag je jezelf dan eens af wat de grootste ramp is die je organisatie of organisatieonderdeel kan overkomen. Vindt een dergelijke ramp nooit plaats? Bedenk dan wat de één na grootste ramp is? Enzovoorts. Op deze manier ga je gegarandeerd uitkomen op tenminste één onvervalste organisatie-KPI.

2. Concentreer je op het tijdsaspect

Processen lopen vaak erg in de war wanneer dingen niet op tijd af zijn of op tijd worden afgeleverd. Veel KPI’s hebben met tijd te maken zoals doorlooptijd.

3. Negeer financiële indicatoren

Hoewel kritieke prestatie indicatoren altijd een financiële impact hebben zijn ze zelf nooit financieel. Dat wil zeggen dat je er geen euroteken voor kan zetten. Laat bij je KPI-zoektocht dus rustig alle financiële indicatoren buiten beschouwing.

4. Focus op tevreden klanten

Het vinden van de juiste KPI’s gaat eenvoudiger door te kijken naar wat de drijvende krachten zijn achter een hoge klanttevredenheid. Waar worden jouw klanten echt heel blij van? Wat levert voor hen echt grote toegevoegde waarde?

5. Infrastructuur

Leunen je processen zwaar op een bepaalde infrastructuur? Of vormt juist die infrastructuur de kern van je business model? Het ligt dan voor de hand dat haperingen in die infrastructuur bijzonder kritiek zijn om je resultaten op peil te houden.

Meer tips? Onze complete KPI-handleiding bevat meer dan 350 uitgewerkte voorbeelden en een complete methodiek om snel de juiste KPI’s voor je eigen organisatie te bepalen. De SMART KPI-bepaler helpt je bij het samenstellen van cruciale managementinformatie voor jouw organisatie en het scherp en meetbaar krijgen van je doelen. Aan de hand van zes logische stappen, leer je hoe je zo effectief en efficiënt mogelijk kunt werken met KPI’s. Dit onmisbare handboek voor prestatiegerichte managers helpt bij het samenstellen van cruciale managementinformatie, je KPI’s en het helder krijgen van organisatiedoelen.

Download direct de SMART KPI-bepaler: minder meten = meer weten.

Bestel hier de SMART KPI-bepaler

Reageer op dit artikel van Daan van Beek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met vijf tips over kpi's (download onze kpi-gids) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,8
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15